Kesihatan Pencernaan

Panduan Makanan untuk Pankreatitis (Keradangan Pankreas) |

Pankreatitis berlaku apabila pankreas meradang. Semasa pankreas meradang, anda perlu memperhatikan diet yang betul agar gejala penyakit tidak bertambah buruk. Apakah makanan yang tepat untuk pankreatitis?

Apakah hubungan antara pankreas dan makanan?

Organ pankreas mempunyai fungsi yang sangat dekat dengan sistem pencernaan. Sekiranya pankreas mempunyai masalah, proses pencernaan dalam badan mesti terganggu.

Pankreas yang sihat berperanan dalam menghasilkan enzim dan hormon yang diperlukan untuk mencerna makanan yang masuk ke dalam badan. Dengan adanya hormon dan enzim dari pankreas, nutrien akan diserap dengan baik.

Sekiranya anda mengalami keradangan, organ ini harus bekerja lebih keras untuk menghasilkan enzim dan hormon ini. Oleh itu, enzim dan hormon yang dihasilkan tidak akan berfungsi dengan baik.

Oleh itu, orang yang mengalami gejala keradangan pankreas sangat disarankan untuk mengatur makanan yang betul untuk mengurangkan beban kerja pankreas.

Apakah makanan yang disyorkan untuk pankreatitis?

Untuk mengurangkan beban kerja pankreas yang meradang, pada dasarnya anda disyorkan untuk makan makanan yang kaya dengan protein, rendah lemak, dan makanan yang tinggi antioksidan. Berikut adalah senarai.

 • Daging tanpa kulit (dan tanpa lemak).
 • Kacang.
 • Sayuran hijau seperti bayam, dilengkapi dengan sayur-sayuran berwarna terang yang kaya dengan antioksidan seperti tomato, wortel, dan terung. Sayur-sayuran mesti dihidangkan dengan kuah jernih.
 • Buah-buahan yang tinggi antioksidan seperti blueberry, strawberi, anggur, mangga dan delima.
 • Susu rendah lemak atau produk tenusu alternatif seperti jus badam dan soya.

Makanan ini akan memudahkan kerja pankreas. Sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan antioksidan juga membantu melindungi sistem pencernaan daripada radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel badan.

Sekiranya pesakit pankreatitis sangat menginginkan gula-gula, pilih buah segar daripada makanan yang mengandungi gula tambahan. Kerana, penderita pankreatitis mempunyai risiko tinggi terkena diabetes mellitus.

5 Cara Berkesan untuk Mencegah Pankreatitis Untuk Menjaga Kesihatan Badan dan Aktif

Makanan apa yang harus dielakkan?

Selain mengetahui apa yang harus dimakan untuk orang yang menderita pankreatitis, anda juga perlu mengetahui apa pengambilannya adalah pantang larang. Senarai di bawah.

 • Daging merah berlemak.
 • Bangsawan.
 • Makanan bergoreng.
 • mayonis.
 • Marjerin dan mentega.
 • Produk tenusu tinggi lemak.
 • Minuman atau makanan dengan gula tambahan.

Pengambilan perkara di atas harus dielakkan untuk mengurangkan beban kerja pankreas agar tidak memburukkan lagi keradangan yang berlaku. Ini kerana makanan ini tinggi lemak.

Semakin tinggi lemak, lebih banyak enzim pencernaan diperlukan untuk memecahkannya. Sementara itu, keadaan pankreas tidak dapat menghasilkan enzim seperti ketika sihat kerana radang.

Selain itu, makanan yang harus dihindari pankreatitis adalah makanan yang mengandungi banyak gula tambahan, seperti gula-gula dan ais krim.

Gula tambahan yang tinggi yang masuk ke dalam badan memerlukan hormon insulin yang dihasilkan oleh pankreas untuk mengekalkan kadar gula dalam darah. Walau bagaimanapun, pengeluaran hormon insulin terganggu ketika orang menderita pankreatitis.

Oleh itu, minuman atau makanan manis dengan gula tambahan tidak digalakkan sebagai makanan untuk pankreatitis.

7 Hormon Yang Mempengaruhi Sistem Pencernaan Anda

Petua diet untuk pankreatitis

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menguruskan diet bagi orang yang mengalami radang pankreas (pankreatitis).

 • Makan dalam bahagian kecil sebanyak 6-8 kali sehari untuk membantu memulihkan pankreas. Makan sedikit tetapi selalunya akan lebih mudah dicerna daripada makan 2-3 kali sehari dalam jumlah besar.
 • Elakkan makan serat terlalu banyak sekaligus, kerana melambatkan pencernaan. Di samping itu, kemasukan serat harus seimbang dengan jumlah enzim pencernaan yang sangat mencukupi sehingga semua nutrien diserap secara optimum. Walau bagaimanapun, apabila anda mengalami keradangan pankreas, jumlah enzim yang dilepaskan menjadi terhad dan kurang berkesan. Oleh itu, makanan berserat tinggi harus dimakan dalam bahagian kecil agar pankreas berhenti untuk menghasilkan enzim.
 • Penggunaanmakanan tambahan multivitamin supaya anda mendapat nutrien yang anda perlukan. Terutama bagi penghidap pankreatitis kronik. Anda berisiko kekurangan kalsium, zat besi, folat, vitamin E, vitamin A, vitamin D, dan vitamin B12. Oleh itu, perlu kerap memeriksa sama ada terdapat kekurangan pemakanan dan sama ada anda memerlukan makanan tambahan.
 • Penuhi pengambilan cecair anda dalam badan dengan minum banyak. Jangan lupa, elakkan alkohol dan kafein yang boleh membuat anda membuang banyak cecair badan.