Kesihatan mental

Mengapa Mimpi Seseorang Terkenal Atau Tidak?

Ramai orang menganggap bahawa mimpi adalah sebahagian daripada firasat atau petunjuk. Tidak menghairankan bahawa tidak sedikit dari mereka yang berusaha mengetahui makna impian mereka melalui laman web ghaib. Terutama jika orang yang bermimpi adalah orang terkenal seperti presiden atau artis kegemaran yang tidak pernah kita temui, atau mungkin pergolakan yang kita kejar. Secara ilmiah, mengapa seseorang boleh bermimpi yang lain?

Mengapa boleh bermimpi seseorang?

Sebilangan besar orang mempunyai impian. Mimpi boleh menjadi tidak terancang, dan begitu juga orang yang terlibat dengannya. Adalah sangat biasa bagi seseorang untuk mengimpikan orang lain dalam mimpi mereka, sama ada yang terkenal atau hanya melalui.

Menurut Vocata George, Ph.D, seorang Penganalisis Jungian di C.G. Pusat Pendidikan Jung Cleveland, impian adalah simbolik, tidak nyata.

Maksudnya, tidak selalu ada hubungan antara apa yang anda impikan dengan realiti yang ada. Kadang-kadang mungkin, tetapi tidak ada bukti yang cukup untuk menunjukkan bahawa mimpi dapat meramalkan kejadian masa depan.

Walaupun tidak ada bukti yang pasti, impian seseorang sering muncul berdasarkan pengalaman anda. Baik aktiviti, perbualan, kenangan, dan masalah dengan orang tertentu.

Ahli Psikologi Klinikal di Amerika Syarikat, Dr. John Mayer, menyatakan bahawa itu tidak bermaksud bahawa ketika seseorang bermimpi bekas kekasihnya, itu bermakna dia masih jatuh cinta. Ini mungkin muncul secara rawak tanpa pencetus.

Tetapi semestinya, bermimpi seseorang dapat membuat anda belajar lebih banyak mengenai perasaan dan nilai tertentu. Ini kerana semua perkara dalam mimpi sering kali mempunyai makna dan hubungan khusus bagi setiap orang.

Kadang-kadang bermimpi seseorang berfungsi sebagai peringatan kepada masalah yang tidak dapat diselesaikan, sama ada dengan orang itu atau orang lain.

Alam bawah sedar sering membantu mencari perkara tentang diri anda yang telah lama terkubur untuk dihidupkan kembali melalui impian seseorang. Tetapi tidak jarang, mimpi hanyalah bunga tidur yang anda tidak ingat ketika anda bangun.

Kategori orang yang memasuki mimpi, menurut penyelidikan

Dalam kajian yang diterbitkan dalam Journal of Sleep Research, menemukan fakta mengenai orang yang biasanya muncul dalam mimpi. Walaupun tidak pasti, terdapat beberapa kumpulan yang sering muncul ketika anda mengimpikan seseorang.

Kajian ini yang melibatkan 320 laporan impian dewasa mendapati bukti bahawa:

  • Kira-kira 48 peratus watak yang muncul mempunyai nama yang dikenali oleh pemimpi
  • Kira-kira 35 peratus watak muncul kerana peranan sosial mereka seperti profesi tertentu atau ada hubungannya dengan pemimpi seperti teman wanita atau bekas
  • Kira-kira 16 peratus tidak diketahui

Semasa bermimpi seseorang, watak-watak yang memasuki mimpi terbahagi kepada:

  • Kira-kira 32 peratus memasuki mimpi berdasarkan penampilan mereka
  • Kira-kira 21 peratus memasuki mimpi berdasarkan tingkah laku mereka
  • Kira-kira 45 peratus memasuki mimpi kerana mereka telah berinteraksi secara langsung
  • Kira-kira 44 peratus adalah orang yang baru tahu

Sementara itu, kajian lain meneliti hubungan antara emosi dan watak yang muncul. Biasanya emosi kasih sayang dan kegembiraan timbul ketika bermimpi orang yang dikenali.

Namun, tidak ada rujukan dan hubungan yang pasti dalam memimpikan seseorang. Termasuk mengenai siapa yang akan muncul dalam impian seseorang dan apa kaitannya dengan anda.