Kesihatan kulit

Kenali Berbagai Jenis Benjolan Benigna pada Badan •

Benjolan yang muncul di badan sering dikenal pasti sebagai tanda penyakit serius. Walaupun tidak semua bahagian tubuh yang menonjol disebabkan oleh jangkitan, pembengkakan, parut atau pertumbuhan sel yang tidak terkawal seperti tumor atau kista.

Jenis benjolan atau tonjolan yang ada sejak lahir biasanya tidak berbahaya. Benjolan jinak tidak akan berdarah, nanah atau berubah menjadi gelap ketika dihancurkan ketika ditekan.

Berikut adalah beberapa lebam biasa yang muncul di permukaan kulit yang biasanya tidak membahayakan kesihatan.

1. tahi lalat

Tahi lalat adalah lebam yang paling biasa pada kulit. Benjolan kecil seperti daging ini terbentuk dari melanosit, yang merupakan sel yang menghasilkan pigmen kulit.

Tahi lalat umumnya berwarna coklat, hitam, merah jambu, warna yang serupa dengan kulit di sekitarnya, atau bahkan warnanya kebiruan. Sekiranya melanosit berkerumun jauh di lapisan kulit (dalaman) kulit. Sebilangan besar tahi lalat rata, tetapi sebilangan besar boleh tumbuh besar.

Benjolan jinak ini memang dapat dialami oleh beberapa orang sejak lahir. Bilangan tahi lalat yang muncul berkait rapat dengan faktor genetik. Menurut pakar dermatologi dari University of Queensland, profesor H. Peter Soyer, beberapa orang boleh mengalami tahi lalat semasa lahir, tetapi benjolan ini juga dapat mulai muncul pada masa kanak-kanak dan terus berkembang hingga berusia 40-an.

Walaupun tahi lalat umumnya tidak berbahaya, penting bagi anda untuk menjalani pemeriksaan perubatan untuk mengesan kehadiran sel barah melanoma.

Sebabnya, 25 peratus kes barah melanoma berasal dari tahi lalat. Sekiranya terbukti ada sel barah, doktor akan memotong atau membuang bahagian tahi lalat yang terkena sel barah.

2. Komedo

Blackheads adalah sejenis benjolan berbentuk titik yang umumnya muncul di permukaan kulit di hidung. Terdapat dua jenis komedon, iaitu komedon tertutup (whiteheadsdan komedi terbuka (komedo).

Benjolan ini sebenarnya liang tersumbat kerana minyak kulit berlebihan dan sel kulit mati. Dihidupkan komedo Penyumbatan berlaku apabila liang-liang terbuka sehingga minyak dan sel kulit mati di dalamnya mengalami pengoksidaan menyebabkan perubahan warna gelap.

Berbeza dengan whiteheads, Penyumbatan berlaku apabila liang ditutup sehingga bahagian dalam liang tidak terkena udara dan menunjukkan bintik-bintik putih.

Pada dasarnya komedo tidak berbahaya sama sekali, tetapi boleh mengganggu atau mempengaruhi estetika kulit wajah. Untuk membersihkan kulit dari komedo, anda boleh menggunakan sabun muka yang mengandungi asid salisilik untuk menghilangkan penyumbatan.

Elakkan menggunakan blackhead plaster yang hanya berfungsi untuk mengangkat bahagian atas blackhead dari permukaan kulit, tanpa menghentikan penyumbatan yang berlaku.

3. Milia

Milia adalah nodul putih kecil yang biasanya terdapat pada kulit wajah. Tidak jarang, banyak yang berpendapat milia adalah jerawat kerana bentuk yang serupa dari keduanya.

Namun, benjolan jinak ini tidak diisi dengan kotoran atau minyak seperti bintik hitam, tetapi berasal dari sel kulit mati yang terperangkap di dalam kulit.

Elakkan menekan permukaan milia kerana boleh menyebabkan kerengsaan, keradangan, dan ruam merah pada kulit. Walaupun milia dapat hilang dengan sendirinya, milia yang menjengkelkan dapat dikeluarkan dengan menggunakan krim yang mengandungi retinoid sehingga kulit menjadi lebih halus.

4. Keratosis

Kemunculan keratosis biasanya disebabkan oleh penumpukan keratin, protein yang melindungi kulit, rambut, dan kuku dari jangkitan dan racun. Penumpukan protein menyebabkan pembentukan penyumbatan atau keratosis yang menutup bukaan folikel rambut pada kulit.

Rawatan kulit untuk keratosis boleh menggunakan produk pengelupasan yang mengandungi asid salisilat dan asid glikolik yang dapat mengurangkan keradangan dan secara beransur-ansur dan melancarkan ketulan dari masa ke masa.

Sekiranya tidak berjaya, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi yang kemudian akan mengarahkan anda menggunakan kaedah rawatan tertentu. Pilihan rawatan termasuk tretinoin ubat topikal untuk pengelupasan, laser pewarna berdenyut untuk merawat kemerahan, dan pengelupasan kimia.

5. lebam kulit atau tanda kulit

Benjolan dalam bentuk tanda kulit adalah pertumbuhan kulit yang berlebihan yang biasanya terjadi pada leher, ketiak, kelopak mata, dada atas, atau pangkal paha. Tanda kulit Ia mempunyai tekstur yang halus dan lembut untuk disentuh.

Keadaan kulit yang biasa ini boleh disebabkan oleh menggosok kulit pada pakaian atau perhiasan. Secara umum, tanda kulit tidak berbahaya selagi tidak tumbuh dengan cepat atau besar-besaran. Namun, demi kecantikan, pakar dermatologi dapat menghilangkan tanda kulit pada badan dengan membakar kulit menggunakan alat kaustik.