Kesihatan Seksual

Sama dengan IUD, inilah kelebihan kontraseptif IUS yang perlu diberi perhatian

Berbanding Sistem intrauterin (IUS), anda mungkin lebih akrab dengan Peranti Intrauterin (IUD) atau lebih dikenali sebagai kontrasepsi spiral. IUD adalah kontraseptif berbentuk T yang diletakkan di dalam rahim untuk mencegah kehamilan. IUS juga berfungsi untuk mencegah kehamilan sebagai IUD, walaupun mempunyai cara yang berbeza. Jadi, apa sebenarnya perbezaan antara IUD dan IUS? Adakah kontrasepsi IUS lebih unggul daripada IUD? Baca penjelasan penuh, ya.

KB IUS, kontraseptif hormon

Seiring dengan perkembangan teknologi, alat kontraseptif yang berfungsi sebagai alat untuk mencegah kehamilan terus berubah atau berkembang menjadi lebih berkesan dan selamat digunakan.

Selamat bermaksud kesan sampingan yang minimum. Salah satu yang sedang dibangunkan ialah IUS (Sistem intrauterin).

Kontraseptif IUS sebenarnya tidak jauh berbeza dengan kontrasepsi IUD, terutama dalam bentuk dan fungsi penggunaannya. Lalu, apakah perbezaan antara keduanya?

Jika dilihat dari bentuknya, alat kontraseptif IUS dan IUD kedua-duanya terbuat dari bahan plastik berbentuk T.

Satu-satunya perbezaan terletak pada bahan tembaga yang melapisi kontrasepsi IUD, sementara bahan tersebut tidak ada dalam kontrasepsi IUS.

Apabila digunakan, IUD yang diletakkan di dalam rahim akan melepaskan tembaga yang mengikat kawalan kelahiran spiral.

Bahan ini mempunyai sifat spermisida, yang dapat menghancurkan sel sperma dan mengurangi motilitas atau pergerakan sel sperma.

Dengan cara itu, sel sperma yang memasuki saluran pembiakan wanita tidak dapat memenuhi telur setelah hubungan seksual.

Lalu, bagaimana dengan kontraseptif IUS yang tidak ditutup dengan tembaga?

Walaupun tidak dibalut dengan bahan tembaga yang dapat mencegah sel sperma berenang lebih dalam dan memenuhi telur, kontrasepsi IUS akan melepaskan hormon progesteron.

Hormon yang terkandung dalam kontrasepsi IUS berfungsi mengubah lendir di serviks sehingga sukar bagi sperma untuk mencapai telur.

Di samping itu, kontrasepsi IUS dapat menjadikan dinding serviks menjadi nipis. Dalam beberapa kes, IUS dapat menghentikan ovulasi pada wanita.

Kandungan inilah yang membezakan kontraseptif IUS dengan IUD, jadi IUS dikenali sebagai kontraseptif hormon.

Mengapa kontrasepsi IUS lebih baik daripada IUD?

Dilaporkan dari Planned Parenthood, kontraseptif IUD boleh menyebabkan kitaran haid menjadi tidak teratur. Selain itu, kontrasepsi spiral ini juga berpotensi menjadikan haid anda lebih berat dan bertahan lebih lama.

Ini berbeza dengan IUS. Menurut Mayo Clinic, kontrasepsi IUS sebenarnya dapat mengurangkan haid pada wanita dengan menekan gejala pendarahan.

Dengan cara itu, menggunakan IUS dapat mengurangkan risiko wanita mengalami anemia semasa haid.

Sebenarnya, penggunaan kontraseptif IUS dapat mengurangkan kesakitan atau kesakitan haid yang biasanya dialami oleh banyak wanita.

Inilah sebabnya mengapa kontrasepsi IUS dianggap lebih baik daripada kontrasepsi IUD. Namun, keperluan sebenar setiap wanita berbeza.

Oleh itu, sebelum memutuskan alat perancang yang ingin anda gunakan, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Kelebihan menggunakan KB IUS

Selain membantu anda melancarkan haid, terdapat beberapa kelebihan lain menggunakan pil perancang hormon ini.

Kontraseptif hormon ini boleh digunakan selama 3-5 tahun, biasanya jangka masa penggunaannya ditentukan berdasarkan jenama yang anda gunakan.

Sebagai tambahan, kontraseptif IUS diklasifikasikan sebagai salah satu kaedah kontraseptif yang paling berkesan jika dibandingkan dengan yang lain.

Semasa menggunakan IUS KB, alat ini juga tidak akan mengganggu aktiviti seksual yang anda lakukan dengan pasangan anda.

Lebih-lebih lagi bagi anda yang sedang menyusui, anda tidak perlu risau kerana kontrasepsi IUS dianggap selamat untuk digunakan oleh ibu menyusu.

Sudah tentu, kontrasepsi IUS adalah pilihan yang tepat jika anda tidak dapat menggunakan pil kawalan kelahiran gabungan kerana hormon estrogen di dalamnya.

Ia sama dengan pil kawalan kelahiran progesteron atau biasa dipanggil minipill, Kontraseptif IUS hanya mengandungi hormon progesteron.

Walau bagaimanapun, kontraseptif IUS lebih praktikal digunakan kerana tidak perlu diambil setiap hari untuk mencegah kehamilan.

Di samping itu, bagi anda yang ingin dapat hamil sebaik sahaja anda berhenti mengambil rancangan keluarga, menggunakan IUS pastinya sesuai dengan keinginan anda.

Sebabnya, kesuburan anda akan segera kembali lagi setelah kontraseptif IUS dikeluarkan.

Hingga kini belum ada penelitian yang mengkaji pengaruh penggunaan IUS terhadap berat badan, risiko barah serviks, barah rahim, atau barah ovari.

Pemasangan kontraseptif IUS

Anda boleh mendapatkan kontrasepsi IUS di klinik kesihatan, hospital, atau pejabat doktor.

Namun, sekali lagi, pastikan anda dan doktor memeriksa keadaan kesihatan anda terlebih dahulu.

Sebelum dimasukkan, doktor akan memeriksa bahagian dalam faraj anda untuk mengetahui kedudukan dan ukuran rahim.

Di samping itu, anda mungkin diminta untuk melakukan pemeriksaan perubatan terlebih dahulu. Selepas dimasukkan, anda mungkin merasa sakit pada faraj. Walau bagaimanapun, ini dapat diatasi dengan ubat sakit.

Setelah IUS dimasukkan, anda harus melakukan pemeriksaan berkala hingga 3 atau 6 minggu untuk memastikan tidak ada jangkitan. Ketahui kemungkinan gejala jangkitan yang muncul, jika anda mengalami:

 • Demam panas.
 • Pelepasan berbau busuk.
 • Sakit perut bawah.

Faktor penting yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan IUS

Sama seperti menggunakan alat kontraseptif lain, anda juga perlu melakukan pemeriksaan atau pemerhatian dengan doktor untuk memastikan kaedah pencegahan kehamilan yang anda pilih sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Sebelum menggunakan kontraseptif IUS, anda harus memperhatikan perkara berikut.

Wanita yang tidak digalakkan menggunakan IUS KB

Anda harus tahu bahawa tidak semua wanita dibenarkan menggunakan IUS sebagai pilihan kontraseptif mereka. Sebabnya, penggunaan IUS dapat berinteraksi di dalam badan dengan masalah kesihatan yang anda alami.

Anda tidak dinasihatkan untuk menggunakan kontrasepsi IUS jika:

 • Anda mengandung atau anda fikir anda hamil, lebih baik pastikan terlebih dahulu.
 • Baru sahaja melahirkan sekurang-kurangnya satu bulan sebelumnya (walaupun dalam kes tertentu, kontraseptif IUS dapat dimasukkan tepat setelah melahirkan).
 • Mengalami gejala penyakit kelamin yang belum dirawat atau disembuhkan.
 • Menghidap barah payudara atau menghidapnya pada masa lalu.
 • Terdapat masalah kesihatan pada rahim atau serviks.
 • Mempunyai penyakit hati yang serius.
 • Mengalami pendarahan faraj, misalnya ketika anda tidak menghadapi masalah atau setelah melakukan hubungan seks.
 • Mempunyai penyakit yang menyerang arteri, atau riwayat penyakit jantung.

Sekiranya anda masih berkeras menggunakan kontraseptif IUS, anda mungkin harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Jangan gunakan alat kontraseptif ini tanpa kebenaran doktor anda.

Kontraseptif IUS ini boleh dimasukkan pada bila-bila masa, selagi anda tidak hamil. Apabila dipasang semasa haid, anda segera dilindungi dari kehamilan.

Walau bagaimanapun, jika dimasukkan pada waktu lain, gunakan kontraseptif tambahan (contohnya kondom) selama tujuh hari selepas dimasukkan.