Kehidupan yang sihat

Suhu Badan Panas Kerana Hipertermia Boleh Menyebabkan Dehidrasi Yang teruk

Suhu badan yang panas sama dengan gejala demam. Walau bagaimanapun, kenaikan suhu badan secara tiba-tiba dan tidak wajar dapat disebabkan oleh hipertermia. Hipertemia mesti diwaspadai, terutama bagi orang yang tinggal di negara-negara dengan iklim panas, seperti Indonesia. Hyperthermia adalah keadaan yang boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan cepat.

Hyperthermia adalah suhu badan yang panas secara tidak wajar

Hyperthermia bukanlah haba yang biasa atau panas yang menyekat. Hyperthermia adalah keadaan di mana suhu badan inti anda meningkat mendadak dan berlaku secara tiba-tiba dalam jangka masa yang singkat, tetapi badan anda tidak dapat atau tidak mempunyai cukup waktu untuk berpeluh untuk menyejukkan badan.

Suhu badan yang panas disebabkan oleh hipertermia biasanya berlaku kerana terdedah kepada haba dari persekitaran sekitar melebihi had toleransi badan, misalnya ketika cuaca sangat panas. Hyperthermia juga dapat dipicu oleh keletihan akibat aktiviti fizikal yang berat yang meningkatkan suhu badan inti, seperti melakukan senaman pada waktu yang lama.

Hyperthermia cenderung dialami oleh orang yang bekerja dalam suhu panas, seperti nelayan, petani, pemadam kebakaran, tukang las, pekerja kilang, atau bahkan pekerja pembinaan.

Mengambil ubat-ubatan tertentu juga cenderung menyebabkan anda mendapat serangan panas. Contohnya, ubat jantung dan ubat diuretik. Kedua-dua ubat ini dapat mengurangkan keupayaan tubuh untuk menyejukkan badan dengan berpeluh. Orang yang mengalami hipertensi dan menjalani diet rendah garam juga berisiko terkena hipertermia.

Tanda dan gejala hipertermia

Hyperthermia sering disertai oleh gejala dehidrasi. Secara umum, berikut adalah beberapa gejala biasa yang boleh berlaku apabila anda menghidap hipertermia:

 • Pening
 • Penat
 • Mual, muntah, atau cirit-birit
 • Haus
 • Sakit kepala
 • Kekeliruan (kesukaran fokus / sukar menumpukan perhatian)
 • Air kencing gelap (tanda dehidrasi)
 • Kekejangan otot kaki, lengan, atau perut
 • Warna kulit pucat
 • Berpeluh berlebihan
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Ruam merah pada kulit
 • Tangan, betis, atau pergelangan kaki yang bengkak (gejala edema)
 • Pengsan

Keadaan suhu badan panas yang melampau ini tidak boleh diabaikan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, hipertermia boleh berkembang menjadi strok panas, yang boleh merosakkan otak dan organ penting lain. Selsema panas boleh mengakibatkan kematian.

Bagaimana merawat hipertermia?

Sekiranya anda atau seseorang di sekitar anda mengalami gejala hipertermia, penting untuk segera keluar dari kawasan panas dan berehat di bilik berhawa dingin atau di tempat yang sejuk dan teduh.

Selepas itu, minum banyak cecair untuk memulihkan tahap elektrolit badan, tetapi elakkan kafein dan alkohol. Tanggalkan pakaian yang ketat dan gantilah dengan pakaian ringan yang dapat menyerap peluh dengan baik, seperti kapas.

Lakukan langkah penyejukan seperti memasang kipas angin atau meletakkan kompres tuala sejuk ke titik nadi, seperti leher, bawah ketiak, dan siku dalaman. Boleh juga mandi air sejuk.

Sekiranya langkah-langkah ini gagal dalam 15 minit atau suhu badan mencapai 40 darjah Celsius, dapatkan rawatan perubatan kecemasan. Keadaan seperti ini terdedah kepada serangan angin ahmar.

Sebaik sahaja anda pulih dari hipertermia, anda cenderung menjadi lebih sensitif terhadap suhu tinggi dalam beberapa minggu akan datang. Oleh itu, anda harus mengelakkan aktiviti fizikal yang terlalu lama ketika cuaca panas dan tidak berolahraga sehingga doktor memberi lampu hijau untuk anda meneruskan aktiviti biasa.

Bagaimana cara mencegah keadaan supaya hipertermia tidak berlaku?

Langkah pertama untuk mencegah hipertermia adalah mengenali risiko dan gejala. Ini boleh berlaku jika anda bekerja atau sering dalam keadaan dan keadaan yang panas. Sebaiknya ambil langkah berjaga-jaga berikut:

 • Sekiranya anda sering berada di persekitaran yang panas, berehatlah di tempat yang sejuk atau berhawa dingin
 • Jangan panaskan di luar rumah jika tidak ada keperluan. Lindungi diri anda dari panas lebih baik daripada mendapat hipertermia
 • Pastikan pengambilan cecair badan secukupnya sebanyak mungkin. Minum air atau minuman yang mengandungi elektrolit setiap 15 hingga 20 minit dapat membantu mencegah dehidrasi.
 • Pakai pakaian yang menyerap peluh ketika berada di luar atau dalam cuaca panas. Pakai topi untuk menyekat sinar matahari di wajah anda.