Ubat dan Makanan Tambahan

Natrium Tiosulfat: Kegunaan Ubat, Dos, dll. •

Natrium Tiosulfat Apa Ubat?

Untuk apa natrium tiosulfat?

Natrium tiosulfat adalah ubat yang boleh digunakan untuk mengurangkan beberapa kesan sampingan cisplatin (ubat barah). Ia juga digunakan dengan ubat lain dalam rawatan kecemasan keracunan sianida.

Natrium tiosulfat hanya boleh diberikan oleh atau di bawah pengawasan langsung doktor anda.

Bagaimana menggunakan natrium tiosulfat?

IV: gunakan lebih dari 10-20 minit.

pengurusan extravasation: segera menghentikan infusi yang menyebabkan pembengkakan dan menghentikan garis IV; perlahan-lahan mengeluarkan larutan dari garis IV; keluarkan jarum / kanula (sementara tetap berada di tempat untuk penggalian cisplatin untuk membolehkan penggunaan natrium tiosulfat melalui jarum / kanuala); meningkatkan keterlaluan.

Mechlorethamine: disuntik secara subkutan ke kawasan extravase menggunakan jarum <25-gauge; Jarum berubah dengan setiap suntikan.

Cisplatin, pekat: masukkan ke dalam saluran IV yang ada; juga pertimbangkan untuk menyuntikkan 1 mL sebagai suntikan subkutan 0.1 mL (mengikut arah jam) ke kawasan sekitar ekstravasasi menggunakan jarum 25-gauge atau 27-gauge baru untuk setiap suntikan.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana natrium tiosulfat disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.