Kesihatan Pencernaan

Ini adalah risiko sekiranya ibu mengambil ubat gastrik semasa hamil •

Semasa mengandung, tidak jarang ibu mengalami gejala penyakit yang menjadikannya tidak selesa di bahagian badan tertentu, termasuk bisul. Bagi wanita yang menderita bisul, semasa mengandung akan berpotensi besar untuk mengalami bisul yang berulang lebih kerap. Namun, tahukah anda bahawa mengambil ubat pedih ulu hati semasa mengandung sebenarnya mempunyai risiko bagi janin?

Risiko yang boleh berlaku disebabkan oleh pengambilan ubat ulser perut semasa kehamilan

Risiko yang mungkin timbul ketika wanita hamil mengambil ubat ulser adalah plasenta yang menghubungkan ibu dengan bayi di dalam rahim tidak dapat menapis ubat yang masuk dan diserap. Terdapat pelbagai risiko pada janin, termasuk risiko yang paling membawa maut, iaitu keguguran.

Berikut adalah beberapa risiko mengambil ubat pedih ulu hati untuk wanita hamil:

1. Gangguan pernafasan pada janin

Sekiranya wanita hamil mengambil ubat ulser, ia akan meningkatkan risiko gangguan pernafasan pada janin. Masalah kesihatan pada bayi disebabkan oleh reaksi alergi terhadap ramuan ubat ulser. Tidak sedikit kes bayi yang dilahirkan menderita beberapa masalah kesihatan. Malah asma untuk gangguan pernafasan lain boleh menjadi penyakit kongenital semasa kelahiran bayi anda

2. Bayi yang kurang berat badan semasa mengandung dan selepas kelahiran

Gastritis adalah keadaan biasa yang dialami oleh wanita hamil pada peringkat awal kehamilan. Mengambil ubat pedih ulu hati semasa kehamilan mengurangkan risiko sakit perut dan pedih ulu hati. Namun, pengambilan ubat ulser juga akan mengurangkan selera makan anda kerana kesan ubat tersebut. Jadi, pengambilan nutrien untuk anda dan janin juga akan berkurang sehingga kemungkinan melahirkan bayi dengan berat badan di bawah normal dapat terjadi. Bayi juga berpotensi mengalami kecacatan kelahiran kerana kekurangan berat badan dalam kandungan.

3. Berpotensi mencetuskan pendarahan

Mengambil ubat untuk bisul selama kehamilan juga berisiko menyebabkan masalah pendarahan pada sistem pencernaan dalaman. Ini disebabkan oleh peningkatan pengeluaran asid yang berlaku secara berterusan, dan dengan ubat ulser ini, asid perut akan menjadi lebih tinggi.

Apabila asid perut diisi dengan asid tinggi, maka keadaan ini dapat menyebabkan lapisan menjadi tipis dan mengakibatkan ulser atau kebocoran perut, menyebabkan pendarahan di perut dan usus ibu. Sekiranya keadaan seperti ini, ia akan sangat berbahaya bagi ibu dan janin.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda perlu mengambil ubat gastrik semasa mengandung

Sekiranya anda terpaksa minum bisul pada wanita hamil, anda harus berjumpa dengan bidan atau pakar obstetrik. Anda disyorkan untuk mengambil wanita hamil untuk mengambil ubat-ubatan dengan bahan-bahan yang selamat untuk bayi. Walau bagaimanapun, ubat ini mesti diambil sekurang-kurangnya 3 jam selepas makan atau sebelum tidur. Ubat ulser yang anda ambil boleh menyebabkan kesan sampingan seperti rasa mual dan cirit-birit.