Kesihatan Otak dan Saraf

Kenali pelbagai fakta mengenai saraf tunjang

Salah satu saraf yang paling berpengaruh untuk memberi isyarat di otak anda adalah saraf tunjang. Oleh kerana dilindungi oleh tulang belakang, ia dipanggil saraf tunjang. Sebenarnya, apakah saraf tunjang dan mengapa ia mempengaruhi otak anda?

Mengapa saraf tunjang berbeza dengan sistem badan yang lain?

Saraf tulang belakang adalah bahagian sistem saraf pusat yang memainkan peranan penting dalam pergerakan dan inti minda anda. Bermula dari berjalan, bercakap, hingga bernafas. Oleh itu, jika saraf ini cedera, ia memberi kesan yang besar pada badan anda.

Sama seperti otak, saraf tunjang juga dilapisi oleh tiga lapisan meninges. Nah, saraf tunjang dan meninges disalurkan melalui pusat tulang belakang dan terdiri daripada 26 vertebra individu (vertebra).

Vertebra ini dipisahkan oleh cakera yang diperbuat daripada tulang rawan. Rawan atau tulang rawan ini bertindak sebagai bantal untuk mengurangkan daya yang dihasilkan semasa anda melompat atau berjalan.

Bagaimana saraf tunjang melindungi dari kecederaan

Nah, kerana saraf ini sangat penting untuk tubuh anda, tentu saja ia mempunyai lapisan pelindung yang cukup kuat dibandingkan dengan sistem lain.

Pertama sekali, kecederaan itu tidak akan merosakkan saraf ini secara langsung kerana tulang tengkorak dan tulang belakang melindunginya. Kedua-duanya berfungsi untuk mengelakkan hentaman keras agar kecederaan tidak berlaku. Cecair di bawah tulang juga bertindak sebagai penyerap kejutan.

Namun, alat pertahanan ini juga ternyata menjadi bumerang bagi jaringan. Ini kerana apabila kesannya berjaya mencederakan saraf tunjang, tisu lembut otak dan saraf akan membengkak. Ini dapat memberi tekanan kepada kekurangan ruang.

Pembengkakan sebenarnya boleh menjadikan kecederaan lebih teruk dan jangkitan pada tulang. Oleh itu, jika anda mengalami kecederaan saraf tunjang, segera pergi ke hospital terdekat.

Bagaimana saraf tunjang berfungsi dengan otot-otot badan?

Jenis sistem saraf pusat ini memang dihubungkan oleh semua tisu di dalam badan, termasuk tisu otot. Ini kerana fikiran anda mengirimkan perintah untuk berpindah ke sistem saraf pusat (CNS) anda. Dari CNS, kemudian disalurkan melalui bahagian somatik ke saraf yang bertugas mengawal pergerakan.

Apabila mesej tiba, asetilkolin dilepaskan dari ujung saraf dan merangsang membran serat otot, menyebabkan kontraksi. Walaupun kelihatan pantas, ternyata proses ini memakan masa sekitar 1 milisaat.

Cara merawat saraf tunjang untuk mengelakkan kecederaan

Pertama sekali, mulailah memperhatikan gaya hidup anda. Sama ada aktiviti harian anda sangat mempengaruhi tulang belakang anda atau tidak. Berikut adalah beberapa petua untuk mengelakkan kecederaan pada saraf tunjang anda.

1. Jangan duduk terlalu lama

Elakkan duduk terlalu lama sehingga punggung dan tulang belakang anda tidak mendapat terlalu banyak tekanan. Ini kerana cakera di tulang belakang anda mengambil berat badan hingga tiga kali lebih banyak ketika duduk.

Masalahnya ialah, ketika orang duduk terlalu lama, mereka cenderung membungkuk dan menundukkan kepala. Ini boleh menyebabkan cakera di kawasan lumbar tulang belakang menjadi tegang.

Oleh itu, cubalah berdiri dan meregangkan sekurang-kurangnya beberapa minit setelah duduk selama 30-60 minit.

2. Pakai kasut yang selesa dan sesuai

Anda lihat, mengapa pilihan kasut boleh mempengaruhi kesihatan tulang belakang anda?

Jawapannya adalah bahawa postur kaki yang baik sebenarnya dapat mengekalkan keadaan tulang belakang. Kaki anda adalah asas untuk menyokong badan anda secara keseluruhan dan menyokong badan anda dengan betul sehingga punggung anda sejajar dengan tulang belakang anda.

Pastikan anda memakai kasut yang tidak terlalu longgar dan sempit dan mempunyai tapak sokongan untuk tumit. Ini untuk mengelakkan supinasi dan sebutan yang berlebihan.

3. Mengangkat barang dengan tangan dan tangan

Cuba jangan membawa barang berat di punggung anda. Ini sebenarnya boleh memberi kesan pada cakera di tulang belakang anda untuk menjadi tegang.

  • Cuba jangan membongkokkan badan ke hadapan semasa mengangkat barang.
  • Cuba bengkokkan lutut semasa mengambil barang dan angkat menggunakan kaki atau lengan anda.
  • Elakkan memusingkan badan ke belakang atau memikul beban di bahu.

Jadi, itu adalah fakta mengenai saraf tunjang. Selain menjadi tisu yang cukup penting di dalam badan anda, anda juga dapat merawat saraf tunjang dengan menjaga agar tulang belakang tidak cedera.