Keibubapaan

Melihat Anak Kecil Anda Memainkan Zakar, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Anak-anak adalah makhluk yang penuh dengan rasa ingin tahu yang besar. Tidak hanya ingin tahu tentang semua yang berlaku di sekelilingnya, tetapi juga mengenai tubuhnya sendiri - termasuk alat kelaminnya. Mungkin anda terkejut ketika melihat anak anda bermain dengan zakarnya, misalnya ketika mandi, selepas membuang air kecil, atau sementara menunggu penggantian lampin atau seluar. Jangan panik dulu. Ini adalah perkara biasa yang berlaku. Oleh itu, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa apabila melihat perkara ini? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Mengapa kanak-kanak sering bermain dengan zakarnya?

Anak itu memainkan zakarnya semata-mata untuk memenuhi rasa ingin tahu. Kanak-kanak mengetahui dan mempelajari segala sesuatu dari apa yang mereka lihat, termasuk badan mereka. Kecenderungan untuk meneroka bahagian badan sebenarnya normal bagi setiap kanak-kanak, sekurang-kurangnya sehingga dia berumur 5-6 tahun.

Rasa ingin tahu ini juga didorong oleh kemampuan motor dan pergerakan anak yang mula stabil dari masa ke masa. Bayi dapat mengawal kaki dan tangan mereka sendiri dari usia empat hingga enam bulan, sehingga mereka dapat mulai menyentuh bahagian badan yang berdekatan, seperti telinga, muka dan perutnya. Semakin besar mereka, semakin fleksibel mereka menyentuh bahagian badan mereka, termasuk alat kelamin mereka.

Anak-anak mungkin ingin tahu tentang bentuk dan lokasi alat kelamin mereka, menurut Bob Sears, seorang pakar pediatrik di San Clemente, California, seperti yang dikutip oleh Baby Center. Kedua, ketika memegang bahagian tersebut, anak akan mengalami sensasi yang baru dan berbeza dari sentuhannya yang biasa, jadi dia dapat melakukannya lagi untuk memuaskan rasa ingin tahu tentang sensasi yang baru.

Bermain dengan zakar boleh merengsakan kulit

Perlu diingat, kulit bayi dan kanak-kanak lebih sensitif daripada kulit orang dewasa.

Itulah sebabnya walaupun merupakan fenomena semula jadi, kebiasaan bermain zakar secara tidak langsung dapat menyebabkan kulit si kecil anda jengkel kerana geseran, cubitan, dan tarikan yang dilakukannya secara berterusan. Sekiranya dibiarkan, kerengsaan dapat berkembang menjadi luka yang terasa panas dan gatal atau bahkan dijangkiti sehingga mereka membengkak. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak pada amnya tidak mencuci tangan sebelum memegang zakar.

Sekiranya anda tahu anak anda mempunyai kebiasaan seperti ini dan melihat kemerahan, bengkak, luka, atau tanda-tanda kerengsaan di sekitar alat kelaminnya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Bagaimana ibu bapa berurusan dengan anak-anak yang sering bermain dengan zakar mereka?

Walaupun normal, kebiasaan kanak-kanak bermain dengan zakar biasanya hilang atau surut ketika dia mencapai usia sekolah rendah.

Untuk mengelakkan tabiat ini terus meningkat dewasa, ada beberapa perkara yang mesti diberi perhatian oleh ibu bapa untuk menanganinya.

Tanya mengapa kanak-kanak melakukan ini

Sekiranya anda menangkap anak yang bermain dengan zakarnya, mulailah mendekati anak kecil anda dengan bertanya mengapa dia melakukannya. Namun, tanyakan dengan suara rendah dan jangan memarahinya. Jangan memakai wajah yang menghakimi yang membuat anak anda merasa takut dan merasa bersalah.

Sekiranya anak itu menjawab dengan "Ini lucu, ya, apa ini, ibu?" Anda boleh menjawabnya dengan ayat sederhana seperti "Itu zakar kakak saya seperti Papa." Elakkan menggunakan kata-kata kiasan, seperti "burung". Beritahu kanak-kanak itu nama sebenar organ untuk memudahkan anak belajar dan menerimanya dengan baik, juga agar tidak terdengar vulgar. Alat kelamin adalah bahagian semula jadi dan semula jadi dari anatomi manusia. Jangan malu mengajarnya kepada anak-anak anda.

Perlahan-lahan, bimbing anak untuk menghentikan tabiat itu

Beritahu anak bahawa bermain dengan zakar dengan cuai untuk waktu yang lama boleh membuat kulitnya sakit.

Ajar mereka juga tentang merasa malu ketika alat kelamin mereka dilihat oleh orang lain, sehingga anak anda juga akan merasa malu jika menyentuh alat kelamin mereka di khalayak ramai. Anda pada masa yang sama dapat mengajar anak-anak untuk tidak membiarkan orang lain menyentuh alat kelamin mereka.

Sekiranya anda bertindak balas dengan menjerit atau menghukum anak anda, dia mungkin akan bertahan dengan melemparkan amukan dan akhirnya tidak mendengar nasihat anda.

Alihkan perhatian mereka

Sekiranya hanya memberitahunya tidak berjaya, anda memerlukan muslihat khas, untuk mengalihkan perhatiannya. Anda boleh mengalihkan perhatian anak anda dengan mainan jika anda menyedari anak anda mula ingin bermain dengan zakarnya.

Jangan biarkan anak anda tidak memakai seluar atau lampin terlalu lama

Membiarkan anak tidak memakai seluar atau lampin terlalu lama boleh membuka peluang kepada kanak-kanak untuk bermain dengan zakar mereka. Sebaiknya pasangkan seluar atau lampin anda sebaik sahaja mandi atau membuang air kecil.

Kebiasaan kanak-kanak bermain dengan zakar biasanya akan mulai hilang begitu dia memasuki sekolah, seiring dengan peningkatan aktiviti harian anak-anak yang mengambil akal dan tenaganya. Di samping itu, kanak-kanak juga perlahan-lahan mula menghentikan tabiat tersebut kerana melihat rakan mereka tidak melakukan perkara ini. Anak-anak juga mula merasa bahawa melakukan ini memalukan dan tidak hormat terutama di tempat awam.

Sekiranya anak anda masih melakukan tabiat ini, anda mungkin memerlukan bantuan doktor atau psikologi untuk menghentikan tabiat tersebut.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌