Kesihatan

Plus Minus Membesar Payudara Dengan Implan Silikon dan Salin: Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Ramai wanita menginginkan payudara yang lebih besar dan kenyang. Salah satu cara cepat yang paling digemari untuk memiliki bentuk payudara impian anda adalah melalui implan payudara. Terdapat pelbagai jenis implan payudara, mulai dari implan silikon dan implan masin. Sekiranya anda mempertimbangkan pembesaran payudara dengan implan, baca dahulu artikel berikut untuk mengetahui perbezaan antara keduanya dan risiko serta kesan sampingan masing-masing.

Gambaran keseluruhan prosedur implan payudara

Prosedur untuk membesarkan payudara termasuk dalam kategori pembedahan kosmetik, walaupun ia juga dapat dilakukan sebagai usaha rekonstruktif setelah mastektomi akibat barah payudara. Biasanya prosedur ini melibatkan penanaman implan.

Implan payudara adalah kantung berbentuk cakera yang berisi cecair yang sengaja dimasukkan ke bawah tisu payudara atau di bawah otot dada untuk membesarkan payudara atau memperbaiki bentuknya. Penggunaan implan payudara tidak sah seumur hidup. Persatuan Amerika untuk Pembedahan Plastik Estetik dan Persatuan Pakar Bedah Plastik Amerika mengatakan bahawa purata kehidupan implan hanya bertahan selama 10-20 tahun. Apabila tempoh masa ini berlalu, anda harus kembali menjalani pembedahan untuk mengganti implan.

Ketahui jenis implan payudara, bersama dengan kebaikan dan keburukan

Terdapat dua jenis implan yang digunakan untuk pembedahan pembesaran payudara, iaitu implan payudara masin dan implan payudara silikon. Berikut adalah pertimbangan antara keduanya:

Implan masin

Beg implan masin diperbuat daripada bahan silikon, tetapi diisi dengan air masin steril (air masin). Pakar bedah akan membuat sayatan kecil di bawah atau di bahagian luar payudara untuk memasukkan implan. Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) telah meluluskan penggunaan implan masin untuk pembedahan pembesaran payudara dengan usia minimum 18 tahun.

Oleh kerana tekstur dan konsistensi kandungan implan masin yang terbuat dari air, hasil akhir yang anda rasakan lebih mirip seperti balon air yang tidak mempunyai kelenturan dan ketumpatan tisu lemak seperti payudara sebenar. Tetapi jika payudara sebenar anda cukup besar, ini tidak menjadi masalah.

Sekiranya implan garam pecah, anda biasanya akan segera mengetahui. Walaupun begitu, pecahnya implan ini sama sekali tidak berbahaya kerana badan anda akan segera menyerap semua air garam yang keluar.

Implan silikon

Seperti namanya, implan payudara silikon terbuat dari cangkang silikon yang juga diisi dengan gel silikon. Implan silikon diluluskan untuk peningkatan payudara pada wanita berusia 22 tahun ke atas dan untuk pembinaan semula payudara pada wanita dari semua peringkat umur.

Implan silikon adalah pilihan yang lebih baik daripada implan masin untuk wanita yang tidak mempunyai banyak tisu lemak di payudaranya. Ini kerana tekstur gel silikon yang serupa dengan gula-gula kenyal dapat memberikan penampilan yang lebih semula jadi dekat dengan tisu payudara sebenar. Implan silikon lebih ringan daripada implan masin, mengurangkan risiko kendur payudara kerana implan yang merosakkan graviti.

Secara amnya, ramai wanita memilih untuk menggunakan implan silikon kerana mereka lebih terasa seperti payudara sebenar daripada implan masin. Walau bagaimanapun, sayatan yang dibuat untuk memasukkan implan silikon lebih besar daripada implan masin. maka, kemungkinan jaringan parut dari pembedahan akan lebih jelas.

Implan silikon lebih berisiko untuk kesihatan jika pecah. Anda mungkin langsung tidak menyedarinya, tetapi lama-kelamaan ia boleh menyebabkan kelembutan payudara atau perubahan bentuk payudara. Sekiranya ini berlaku, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menggantinya dengan yang baru. Implan payudara silikon yang rosak tidak menyebabkan barah payudara.

Bagaimana dengan kosnya?

Di Indonesia saja, biaya operasi pembedahan pembesaran payudara bermula dari Rp 20 juta ke atas, seperti yang dinyatakan oleh dr. Irena Sakura Rini dan dipetik oleh Metrotvnews.com. Implan payudara silikon harganya lebih mahal daripada implan masin.

Memandangkan setiap jenis mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri, berjumpa dengan pakar bedah anda mengenai implan payudara mana yang terbaik untuk anda.