Kesihatan mental

8 Aplikasi Mudah Alih untuk Menjaga Kesihatan Mental •

Indonesia dilaporkan menduduki tempat ke-79 sebagai negara paling bahagia di dunia, mengalahkan sejumlah negara lain di Asia Tenggara. Cukup membanggakan, bukan?

Ironinya, tahap kebahagiaan negara ini berbanding terbalik dengan kualiti kesejahteraan mental penduduknya. Masalah kesihatan mental, termasuk gangguan kegelisahan dan kemurungan pada orang dewasa di Indonesia, telah mencapai angka yang bukan lelucon, iaitu 11.6 persen.

Walau bagaimanapun, kemudahan untuk menyokong kesihatan mental masih sedikit. Kekurangan sokongan dapat dilihat dari akses sumber manusia yang tidak mencukupi dan profesional, serta sokongan undang-undang dari pemerintah pusat dan daerah yang masih separuh hati dalam menjawab seriusnya masalah kesihatan mental.

Beberapa aplikasi kesihatan mental pintar di bawah dapat membantu orang yang menghadapi masalah kesihatan mental yang mungkin tidak bersedia atau tidak dapat mengakses terapi tatap muka.

Aplikasi kesihatan mental untuk menguruskan gejala kemurungan dan kegelisahan

1. Riliv

Aplikasi yang dibuat oleh anak bangsa ini memudahkan penggunanya untuk meninjau masalah peribadi mereka secara percuma kepada psikologi profesional atau pelajar psikologi. Ahli psikologi itu sendiri terdiri daripada enam ahli psikologi profesional dan 50 pelajar psikologi (penenang) dari Universitas Indonesia, Universitas Airlangga, dan Universitas Negeri Surabaya.

Sukarelawan pelajar psikologi yang mendaftar dalam aplikasi ini lebih berfungsi sebagai pendengar untuk melampiaskan, bukan penyedia penyelesaian masalah. Untuk mendapatkan jawapan dan nasihat perubatan, anda boleh melanggan kemudahan premium berbayar untuk berunding secara langsung dengan psikologi profesional atau ahli terapi di bidangnya.

Riliv baru boleh dimuat turun secara percuma di Google Play Store. Tidak ada maklumat lebih lanjut mengenai pelepasan aplikasi di iOS.

2. Jangkauan Operasi

Operasi Reach Out pada asalnya dikembangkan oleh agensi ketenteraan Amerika Syarikat sebagai pelantar untuk merawat kes kemurungan dan PTSD di kalangan veteran tentera. Aplikasi percuma ini yang berfungsi sebagai alat intervensi membantu orang yang mempunyai pemikiran bunuh diri atau terdedah kepada cubaan bunuh diri untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin.

Anda boleh memuat naik maklumat nombor telefon penting dan kenalan kecemasan lain dalam aplikasi ini. Kemudian, pada masa kesusahan, anda boleh meminta pertolongan dengan mudah. Operation Reach Out juga dilengkapi dengan fitur GPS yang dapat memberitahu anda kedudukan anda sekarang dan juga video yang dapat membantu anda tenang dan fokus semula.

Operasi Jangkauan anda boleh memuat turun di Google Play Store dan iOS.

3. SAM

SAM bermaksud Pengurusan Kecemasan Bantu Diri. Pada mulanya, SAM dikembangkan oleh pasukan psikologi dan pakar komputer dari University of West England untuk mewujudkan sumber kesihatan mental yang menarik dan praktikal untuk orang ramai.

SAM adalah aplikasi yang direka untuk membantu orang menguruskan kegelisahan mereka. Pengguna dapat mencatat tahap kegelisahan mereka dan mengenal pasti tekanan dan kecemasan yang berbeza. Aplikasi ini merangkumi 25 pilihan pertolongan diri untuk membantu pengguna menguruskan gejala kecemasan fizikal dan mental, seperti teknik bernafas. Aplikasi ini juga mempunyai ciri awan sosial yang membolehkan pengguna berkongsi pengalaman mereka secara anonim dengan pengguna SAM yang lain.

SAM boleh dimuat turun di Google Play Store dan iOS.

4. Ada Apa?

Apa khabar? adalah aplikasi percuma yang bertujuan untuk menguruskan kesihatan mental penggunanya dengan menggabungkan aspek terapi CBT dan terapi komitmen untuk membuat strategi mengatasi peribadi untuk kemurungan, kegelisahan, kemarahan, dan tekanan.

Titik kuat aplikasi adalah pengesan kebiasaan baik dan buruk yang anda lakukan setiap kali anda menyelesaikan masalah, yang boleh anda gunakan sebagai panduan, serta 3 teknik pernafasan yang mudah untuk membuat anda tenang dan santai ketika anda merasa terharu. Apa khabar? Ini juga memiliki fitur buku harian, di mana anda dapat merekam setiap pemikiran dan perasaan yang anda miliki, termasuk kemampuan untuk menilai perasaan anda pada skala 1-10.

Apa khabar? boleh dimuat turun di Google Play Store dan iOS.

5. Pacifica

Tekanan, kegelisahan, dan kemurungan dapat mencegah anda menjalani kehidupan yang berkualiti. Pacifica menyediakan anda alat holistik untuk menguruskan gejala kemurungan dan kegelisahan anda berdasarkan terapi tingkah laku kognitif (CBT), kesedaran, kelonggaran, dan kesejahteraan fizikal umum.

Ciri-ciri Pacifica merangkumi Mood Rate, yang membolehkan anda mencatat mood anda sepanjang hari dan termasuk merakam perubahan mood yang anda alami. Pacifica juga memberi anda teknik relaksasi dan buku harian yang berguna untuk melepaskan segala pemikiran negatif ketika pemikiran anda menjadi buruk.

Muat turun Pacifica di Google Play Store dan iOS.

6. Kemurungan CBT

Terapi tingkah laku kognitif (CBT) adalah pendekatan yang berkesan untuk menguruskan kemurungan dan masalah kesihatan mental yang lain. Aplikasi ini membantu anda memantau mood anda dengan ujian penilaian yang mengesan keparahan mood depresi anda dan menyediakan beberapa sumber yang bertujuan untuk mendidik anda mengenai corak pemikiran negatif yang mungkin memperburuk kemurungan anda. Terdapat juga ciri audio untuk bersantai dan menghilangkan kemurungan.

Muat turun Depresi CBT di Google Play Store.

7. Alat Mood

Direka dengan kerjasama profesional kesihatan mental, Mood Tools adalah aplikasi percuma yang dibangunkan untuk membantu pengguna mengenal pasti gejala episod manik atau kemurungan serta soal selidik untuk mengesan keparahan mood anda dari masa ke masa.

Mood Tools juga menyertakan buku harian, kegiatan khas untuk Anda lakukan berdasarkan terapi CBT, serta perpustakaan video untuk menaikkan mood anda dari meditasi hingga menaikkan "ceramah" dari TED Talks.

Dapatkan Alat Mood di Google Play Store dan iOS.

8. Pergeseran minda

Mindshift adalah aplikasi yang menggunakan panduan dan penilaian berdasarkan CBT (terapi tingkah laku kognitif) untuk membantu orang belajar dan mempraktikkan kemahiran mengatasi kegelisahan. Anda boleh menambahkan senarai situasi mencetuskan kegelisahan anda sendiri dan kemudian menggunakan alat yang disediakan untuk membantu mengatasi kegelisahan dalam situasi tersebut.

Aplikasi ini menyediakan pengguna dengan pelbagai kaedah untuk bertindak balas terhadap kegelisahan, termasuk mengembangkan pengetahuan mereka tentang kegelisahan dan gejalanya, secara aktif terlibat dalam teknik relaksasi, menilai tahap kegelisahan dalam situasi tertentu, mengembangkan corak pemikiran yang realistik, dan mengubah tingkah laku negatif mereka. Pengguna juga bolehpenanda buku pendekatan kegemaran mereka untuk akses mudah lain kali.

Muat turun Mindshift di Google Play Store dan iOS.