Kesihatan mental

Kenali Astraphobia, Phobia yang Takut dengan Kilat dan Kilat

Ketika hujan, guruh dan kilat mulai muncul. Petir dan kilat juga merupakan tanda hujan yang turun ini, sering membuat beberapa orang terkejut. Bunyi yang kuat dan pantulan cahaya terang secara tiba-tiba membuat orang takut melihatnya. Namun, jika ketakutan ini membuat seseorang merasa cemas dan bimbang atau menimbulkan reaksi lain yang lebih serius, ini boleh dikatakan sebagai fobia kilat atau disebut astraphobia.

Apa itu astraphobia?

Astraphobia adalah ketakutan yang tinggi terhadap guruh dan kilat. Ketakutan akan guruh dan kilat boleh berlaku pada orang-orang dari semua peringkat umur. Walaupun ketakutan akan guruh dan kilat lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Di samping itu, haiwan juga boleh mengalami fobia ini.

Takut kilat dan kilat mempunyai banyak nama, iaitu astrapophobia, tonitrophobia, brontophobia, atau keraunophobia.

Sebilangan besar ketakutan ini akan hilang ketika anak membesar. Namun, ada juga yang akan tetap takut hingga dewasa.

Pada orang normal, adalah wajar jika takut terkena ribut petir dan kilat. Walau bagaimanapun, orang dengan astraphobia akan mengalami reaksi kegelisahan dan ketakutan yang berlebihan, terlalu melampau, bahkan tidak terkawal.

Gejala seseorang yang mengalami astraphobia

Sebilangan besar orang normal, ketika terperangkap dalam hujan di luar dan petir mulai muncul, akan segera berlindung, mencari perlindungan, dan menghindari pohon tinggi.

Sementara itu, orang dengan astraphobia akan mempunyai reaksi yang berbeza terhadap guruh dan kilat. Orang yang takut akan guruh dan kilat mungkin mempunyai perasaan panik atau cemas, sebelum dan semasa ribut petir dan petir.

Reaksi ini boleh berubah menjadi serangan panik yang lebih besar dan menyebabkan beberapa gejala seperti gegaran badan, telapak tangan berpeluh, sakit dada, mati rasa badan, mual, berdebar-debar jantung cepat (jantung berdebar), dan sukar bernafas.

Di samping itu, gejala ketakutan kilat dan kilat lain adalah:

  • taksub terhadap ramalan cuaca
  • ingin bersembunyi dari ribut, seperti di almari, bilik mandi, atau di bawah katil
  • 'melekat' kepada orang lain untuk perlindungan
  • tangisan yang tidak terkawal, terutama pada kanak-kanak

Gejala ini boleh dipicu oleh laporan cuaca, perbualan, atau suara tiba-tiba, seperti kilat. Pemandangan dan bunyi yang serupa dengan guruh dan kilat juga boleh mencetuskan gejala. Di samping itu, gejala ini boleh bertambah buruk jika dia bersendirian.

Ketakutan kilat ini dapat berkembang menjadi ketakutan melakukan aktiviti luar tanpa terlebih dahulu memeriksa ramalan cuaca. Dalam kes yang melampau, astraphobia akhirnya boleh menyebabkan agrophobia, iaitu ketakutan untuk meninggalkan rumah.

Apa yang menyebabkan seseorang takut akan guruh dan kilat?

Seperti fobia pada umumnya, seseorang mungkin mengalami fobia kilat dan kilat kerana trauma yang pernah dialami.

Apabila seseorang mengalami pengalaman traumatik yang berkaitan dengan guruh dan kilat, dia mungkin lebih cenderung mengalami astraphobia. Sekiranya seseorang telah melihat orang lain cedera akibat guruh dan kilat, ini juga boleh menjadi penyebab astraphobia.

Orang yang cenderung mengalami kegelisahan dan ketakutan juga mungkin lebih terdedah kepada fobia ini.

Di samping itu, kanak-kanak dengan autisme dan masalah dengan proses deria cenderung mempunyai risiko astraphobia yang lebih tinggi daripada yang lain kerana mereka lebih sensitif terhadap bunyi.