Keibubapaan

Tanda bahawa bayi anda sudah bersedia untuk makanan pejal yang perlu diketahui oleh ibu bapa

Adakah anda terfikir untuk mula memperkenalkan makanan pelengkap (MPASI) kepada si kecil anda? Anda mesti tahu bahawa standard untuk memberi makanan pelengkap kepada bayi bukan hanya berdasarkan usia mereka sekarang. Anda juga perlu mengenali beberapa tanda sebagai penentu sama ada bayi bersedia diberi makanan pejal. Apakah tanda-tanda khas yang menunjukkan bayi sudah bersedia untuk belajar makan?

Tanda-tanda bahawa bayi sudah bersedia untuk makan makanan pelengkap (MPASI)

Sebaik-baiknya, bayi hanya digalakkan belajar makan makanan pejal pada usia 6 bulan. Seiring dengan proses pengenalan makanan pejal, bayi masih memerlukan pengambilan susu ibu pada waktu-waktu tertentu mengikut jadual makan mereka.

Ini untuk memastikan keperluan pemakanan harian bayi dapat dipenuhi dengan betul. Namun, selain mempertimbangkan usia anak anda sekarang, anda juga perlu mencari tanda-tanda bahawa bayi anda sudah bersedia untuk makan makanan pejal.

Berikut ini adalah tanda-tanda bahawa bayi anda sudah sedia mengenali dan belajar makan makanan pejal:

Tanda-tanda bahawa bayi secara fizikal bersedia untuk makan makanan pejal

Memperhatikan perubahan fizikal bayi sebagai tanda dia sudah siap makan makanan pejal biasanya lebih senang dilihat. Kerana ketika si kecil bertambah tua, terdapat banyak perubahan dalam kemampuan fizikal si kecil yang akan mereka tunjukkan.

Untuk lebih meyakinkan, berikut adalah tanda-tanda fizikal ketika bayi anda sudah bersedia untuk makan makanan pejal:

1. Mampu memegang kepala dan leher tegak

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), salah satu 'panduan' untuk mula memberi makanan pelengkap kepada bayi adalah ketika mereka dapat mengangkat kepala sendiri.

Selain mengangkat kepalanya sendiri, pastikan anak kecil anda juga dapat memegang lehernya tegak tanpa perlu bersandar atau diberi bantuan.

Ini kerana apabila kepala dan leher dapat berdiri dengan stabil, itu adalah tanda bahawa si kecil anda bersedia menjaga keseimbangan badannya ketika makan.

2. Mampu duduk sendiri

Bayi dikatakan bersedia untuk belajar makanan pejal apabila mereka kelihatan boleh duduk sendiri dengan sedikit atau tanpa bantuan.

Lebih baik lagi jika duduk sendirian, si kecil dapat menjaga keseimbangannya, terutama selagi satu atau kedua tangan berusaha mencapai objek di sekelilingnya.

3. Refleks yang menjulurkan lidah dikurangkan

Selama enam bulan, bayi disusui secara eksklusif, dia diharuskan memiliki kemampuan menghisap dan menjulurkan lidahnya.

Ini bertujuan untuk memudahkan bayi menyusu susu dengan cara menghisap puting anda. Namun, pada usia 6 bulan, kebolehan bayi menjulurkan lidahnya biasanya akan menurun.

Sekiranya anda melihat ini dialami oleh anak kecil anda, ini adalah salah satu tanda bahawa bayi sudah bersedia untuk makan makanan pejal.

4. Kemahiran oromotor bayi semakin baik

Kemahiran motor oromotor atau oral adalah kemampuan bayi yang melibatkan sistem pergerakan otot di kawasan rongga mulut.

Sistem otot di kawasan mulut ini merangkumi gigi, rahang, lidah, bibir, dan bumbung mulut. Sekiranya sebelum ini bayi hanya dapat menghisap dan menelan cecair, sekarang dia boleh mengunyah dan menelan makanan dengan tekstur tebal dan lebat.

Bukan hanya itu, kemampuan oromotor bayi juga dapat dilihat ketika dia dapat memindahkan makanan dari depan ke belakang mulut.

4. Nampaknya berminat dengan makanan

Bayi yang siap makan makanan pejal biasanya akan menunjukkan minat ketika melihat makanan di hadapan mereka. Contohnya, anak kecil anda dilihat cuba menggerakkan badannya untuk menjangkau makanan berdekatan.

5. Mempunyai koordinasi tangan dan mulut yang baik

Koordinasi antara tangan dan mulut yang berjalan dengan baik dapat melancarkan proses belajar makan untuk bayi.

Perhatikan ketika si kecil memberi banyak perhatian, mengambil, dan mengarahkan makanan yang diambilnya ke mulutnya, tanda bahawa dia sudah siap untuk makan makanan pejal.

Tanda psikologi bahawa bayi sudah bersedia untuk makan makanan pejal

Daripada mengenali tanda-tanda bahawa bayi sudah bersedia untuk makan makanan yang padat, melihat ciri-ciri psikologi ketika bayi dapat belajar makan mungkin lebih sukar.

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh peka terhadap tanda-tanda psikologi bayi anda sudah bersedia untuk makan pepejal. Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan si kecil anda sudah bersedia untuk mengenal dan mencuba makanan:

1. Mula meniru cara orang lain makan (meniru)

Tanda bahawa bayi sudah siap menerima makanan pelengkap dari sudut psikologi adalah bahawa terdapat perubahan tindakan yang dilakukan berdasarkan refleks (reflektif) untuk ditiru (meniru).

Ini bermaksud bahawa bayi yang sebelumnya hanya dapat menyusu refleks ketika mereka lapar, kini mula belajar makan dengan meniru dan memerhatikan orang lain.

2. Tampil lebih berdikari dan bersedia belajar

Bayi yang bersedia mendapatkan makanan pejal biasanya akan kelihatan lebih berdikari dan bersedia belajar makan sendiri.

Ini kerana anak anda tidak lagi hanya memberi susu ibu ketika dia lapar, tetapi juga harus belajar mengenali makanan dan memberi makan kepada dirinya sendiri.

Di sini, sebagai ibu bapa, anda tidak seharusnya salah semasa menemani dan mengajar bayi anda tentang makanan.

Ajar dan kenalkan anak kecil anda kepada pelbagai jenis makanan agar dia tidak suka menjadi pemilih pemilih ketika dia dewasa.

3. Menunjukkan keinginan untuk makan

Apabila si kecil anda siap memperkenalkan makanan padat, dia biasanya menunjukkan keinginan untuk makan dengan membuka mulutnya.

Malah, bayi anda juga menunjukkan tanda-tanda kelaparan dengan meletakkan badannya ke hadapan atau ke arah makanan.

Sementara itu, apabila dia tidak mahu makan atau kenyang, dia akan menarik tubuhnya dari makanan.

4. Menunjukkan tanda-tanda kelaparan

Pengambilan susu ibu yang mencukupi untuk keperluan pemakanan bayi sekarang kelihatan kurang kerana dia menunjukkan tanda-tanda bahawa dia masih lapar dan mahu makan.

Tanda-tanda yang dapat dilihat ketika bayi masih lapar termasuk menangis, merengek, gelisah, dan gelisah walaupun mereka mendapat cukup susu.

5. Ingin tahu apa yang anda makan

Bayi yang sudah siap makan makanan pejal biasanya kelihatan ingin mencuba atau ingin tahu apabila melihat orang lain makan.

Oleh itu, apabila anda melihat bayi anda dan dia cuba mengambil makanan yang ada di tangan anda, itu boleh menjadi tanda bahawa dia sudah siap makan makanan padat.

Tanda lain yang menipu kesediaan bayi untuk makan makanan pejal

Ramai ibu bapa tertipu dengan tanda-tanda palsu dan menganggap bayi mereka sudah bersedia untuk makan makanan padat, padahal sebenarnya tidak. Ya, ada kebiasaan bayi yang sering disalahtafsirkan sebagai tanda bahawa mereka sudah bersedia diberi makanan pejal.

Inilah yang membuat ibu bapa salah faham dan akhirnya memberikan makanan pejal terlalu awal sebelum waktunya.

Beberapa tanda yang sering disalahtafsirkan sebagai kesediaan bayi untuk makan makanan pejal, iaitu:

  • Mengunyah penumbuknya.
  • Bangun di tengah malam lapar walaupun dia biasanya tidur lebih kerap.
  • Menyusu dalam jumlah yang lebih besar.

Intinya adalah, apabila anda melihat si kecil menunjukkan beberapa tanda-tanda ini, jangan sampai pada kesimpulan bahawa sudah tiba masanya untuk dia mengenali makanan pejal.

Kembali lagi, cuba perhatikan ciri-ciri lain untuk memastikan kesediaan bayi dalam belajar mengenali makanan dengan lebih baik.

Jadi, anda harus menunggu sehingga bayi berusia enam bulan

Walaupun anda melihat tanda-tanda bahawa bayi anda sudah bersedia untuk belajar mengenali dan mencuba makanan pejal pertamanya, ada baiknya anda menunggu sehingga bayi anda berusia sekitar enam bulan.

Menunggu sehingga enam bulan untuk memberi bayi anda makanan pejal pertama akan membantu melindungi kesihatannya.

Ini kerana pada usia enam bulan sistem imun dan pencernaan bayi jauh lebih kuat, sehingga mengurangkan risiko mengembangkan alergi, gangguan pencernaan, atau jangkitan dari makanan.

Sekiranya ada satu perkara atau perkara lain yang membuat anda merancang untuk memulakan makanan pejal dengan bayi anda sebelum enam bulan, lebih baik anda berbincang lebih lanjut dengan doktor anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌