Penyakit berjangkit

Bakteria Buruk Di Tubuh Kita, Dari Mana Asalnya? •

Paling tidak, terdapat 100 trilion jenis dan bilangan bakteria di dalam badan kita. Bakteria ini terdapat di kulit, sistem pencernaan, mulut, dan beberapa bahagian badan yang lain. Tetapi kebanyakan tinggal di saluran pencernaan anda. Berita buruknya adalah bahawa tidak semua bakteria dalam tubuh adalah bakteria baik. Nah, bagaimana mungkin ada bakteria jahat di dalam badan kita? Dari mana asalnya?

Bakteria jahat tidak banyak bilangannya, tetapi berbahaya

Bakteria adalah makhluk hidup terkecil di bumi yang hanya dapat dilihat dengan mikroskop. Ada bakteria yang hidup di dalam badan, ada juga bakteria yang tersebar di udara, air, tanah, dan tempat-tempat lain.

Secara umum, bakteria terbahagi kepada bakteria baik dan bakteria jahat. Bakteria baik adalah kumpulan bakteria yang mempunyai peranan penting dalam membantu proses pencernaan dan penyerapan nutrien dalam tubuh. Sementara bakteria jahat adalah bakteria yang kebanyakannya diperoleh dari luar badan dan boleh menyebabkan jangkitan.

Nasib baik, tidak terlalu banyak jenis bakteria yang berbahaya dan tidak baik untuk kesihatan. Tetapi ketika tubuh dijangkiti bakteria jahat, ia dapat menyebabkan pelbagai penyakit, bahkan kematian.

Bakteria dapat hidup dan tumbuh di mana sahaja, dan mempunyai pelbagai cara penyebaran, iaitu:

  • melalui air yang tercemar, biasanya dengan cara ini menyebabkan penyebaran bakteria kolera dan kepialu (kepialu),
  • melalui makanan, bakteria yang menyebar dengan cara ini adalah E.coli, botulisme, salmonella,
  • hubungan seksual yang boleh menyebarkan sifilis, gonorea, dan bakteria klamidia, juga
  • membuat hubungan dengan haiwan.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan bakteria tumbuh pada diri anda, tetapi penyebab penyebaran bakteria buruk ini adalah makanan yang tercemar dan kebersihan diri.

Bakteria mudah tersebar melalui makanan, bersentuhan dengan objek, orang, atau haiwan yang tercemar. Kemudian setelah anda menyentuh sumber bakteria, anda tidak mencuci tangan dan tidak membersihkan diri.

Pelbagai jenis bakteria jahat di dalam badan kita

Terdapat banyak bakteria di persekitaran kita, anda tidak boleh hidup tanpa bakteria dan anda tidak dapat mengelakkan bakteria. Berikut adalah jenis bakteria yang paling kerap menjangkiti badan dan menyebabkan pelbagai penyakit.

1. Clostridia

Clostridia adalah bakteria yang hidup di usus orang dewasa dan bayi baru lahir. Bakteria ini juga hidup di badan haiwan, tanah, dan tumbuh-tumbuhan yang membusuk.

Beberapa jenis bakteria clostridia tidak berbahaya, tetapi ada yang lain yang boleh menjangkiti tisu badan. Jangkitan bakteria clostridia yang paling biasa adalah gastroenteritis kerana Clostridium perfringens.

Bakteria ini boleh menyebabkan penyakit dengan cara yang berbeza. Jangkitan boleh terjadi melalui makan makanan yang telah dijangkiti bakteria, memasuki tubuh melalui luka, atau juga melalui penggunaan antibiotik.

2. Streptococcus

Streptococcus terdiri daripada pelbagai jenis. Dua daripadanya boleh menyebabkan sebahagian besar jangkitan strep pada manusia. Ia dibahagikan kepada kumpulan A dan kumpulan B.

Dalam jangkitan strep kumpulan A, beberapa penyakit termasuk radang tekak, demam merah, jangkitan kulit seperti impetigo, sindrom kejutan toksik, selulitis, dan fasciitis nekrotik.

Sementara itu, strep kumpulan B boleh menyebabkan jangkitan darah, radang paru-paru, dan meningitis pada bayi baru lahir.

3. Staphylococci

Staphylococci juga boleh menyebabkan jangkitan pada kulit, seperti bisul, abses, dan pustula. Selain itu, bakteria staphylococci juga boleh menjangkiti tulang, sendi, dan luka terbuka.

Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis staphylococcus yang tidak berbahaya, iaitu staphylococcus epidermis yang biasanya hidup di permukaan kulit.

Malangnya, apabila bakteria ini memasuki bahagian dalam badan seperti sendi dan bahagian jantung, ia boleh menyebabkan kesan buruk.

4. Listeria dan Bacilli

Listeria monocytogenes disebarkan melalui pengambilan makanan yang tercemar seperti keju dan daging. Sekiranya seorang wanita hamil dijangkiti bakteria ini, bayinya secara automatik akan dijangkiti bakteria yang sama.

Bakteria selasih terdapat di tanah dan air, sementara haiwan dan serangga adalah pembawa bakteria yang dapat menyebabkan jangkitan pada manusia. Beberapa jenis Bacillus boleh menyebabkan keracunan makanan, antraks, dan menjangkiti luka terbuka pada kulit.

5. Bakteria jahat dalam usus

Sistem pencernaan juga merupakan tempat di mana kebanyakan bakteria tumbuh dari luar. Bakteria jahat yang hidup di usus dan kemudian menjangkiti usus biasanya menyebabkan pelbagai gejala seperti penurunan selera makan, loya, muntah, kekejangan perut, demam, dan darah di dalam najis.

Berbagai jenis bakteria yang dapat menjangkiti usus adalah yersinia, shigella yang terdapat di dalam air, salmonella yang terdapat pada telur dan daging, campylobacter yang terdapat pada daging dan unggas, dan E.coli yang terdapat dalam makanan mentah.

Mencegah jangkitan bakteria buruk

Memandangkan bakteria jahat paling mudah masuk ke dalam tubuh melalui sentuhan tangan yang bersentuhan dengan benda atau makanan yang tercemar, salah satu langkah terpenting yang dapat anda lakukan adalah menjaga kebersihan diri.

Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya setelah menggunakan bilik mandi, sebelum memasak atau makan, dan setelah melakukan aktiviti yang melibatkan banyak kotoran. Basuh tangan anda dengan sabun dan air, pastikan anda mencapai semua tangan anda.

Amalkan juga tabiat kecil lain seperti menutup mulut ketika batuk dan bersin, mencuci dan merawat luka dengan segera sekiranya anda cedera, dan tidak berkongsi peralatan makan dengan orang yang dijangkiti.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌