Kesihatan lelaki

Rawatan Hypospadias, Pembedahan Kemungkinan dan Pengesanan Awal

Hypospadias adalah keadaan kongenital di mana bukaan uretra (laluan untuk air kencing dari pundi kencing dan keluar dari badan) berada di bahagian bawah zakar, bukan di hujung. Beberapa kajian menganggarkan bahawa kira-kira 1 dari 200 bayi dilahirkan dengan hypospadias di Amerika Syarikat. Ini menjadikannya salah satu keadaan kongenital yang paling biasa dijumpai. Dengan rawatan hipospadia yang berjaya, kebanyakan lelaki dapat membuang air kecil dan membiak secara normal.

Rawatan hypospadias

Hypospadias dapat diketahui sejak lahir kerana ia adalah keadaan kongenital. Semasa zakar mula berkembang pada janin, hormon tertentu merangsang pembentukan uretra dan kulup. Hypospadias berlaku apabila terdapat kerosakan fungsi hormon ini menyebabkan uretra berkembang secara tidak normal.

Dalam kebanyakan kes, penyebab sebenar hypospadias tidak diketahui. Walau bagaimanapun, ia dianggap disebabkan oleh gabungan faktor genetik dan persekitaran.

Pada hypospadias, bukaan uretra berada di bahagian bawah zakar, bukan di hujung. Dalam kebanyakan kes, bukaan uretra berada di kawasan kepala zakar. Lebih jarang, bukaan uretra berada di tengah atau bahkan pangkal zakar. Manakala dalam kes yang jarang berlaku, lubang itu berada di dalam atau di bawah skrotum (kantung yang menutupi testis).

Keterukan hipospadia bertambah buruk apabila lokasi bukaan uretra lebih dekat ke pangkal zakar.

Beberapa jenis hypospadias (Pusat Nasional mengenai Kecacatan Kelahiran dan Cacat Perkembangan, CDC, Amerika Syarikat)

Pembedahan untuk merawat hypospadias

Rawatan atau pengurusan hipospadia bergantung pada jenis keadaan kongenital yang dialami oleh anak lelaki. Sebilangan besar kes hipospadia memerlukan pembedahan untuk memperbaiki kecacatan atau keadaan.

Beberapa kemungkinan pembaikan yang dapat dilakukan melalui pembedahan termasuk meletakkan bukaan uretra di tempat yang tepat, memperbaiki lekukan pada zakar, dan memperbaiki keadaan kulit di sekitar bukaan uretra.

Dalam pembedahan pembaikan ini, doktor mungkin perlu menggunakan kulup (kulit yang menutupi hujung zakar) untuk membuat pembetulan bentuknya. Jadi bayi lelaki dengan hipospadia, tidak boleh disunat.

Dalam kes dengan hipospadia yang teruk (lokasi bukaan uretra semakin meningkat di pangkal dan zakar dibengkokkan), rawatan pembedahan mungkin perlu dilakukan beberapa kali secara berperingkat.

Rawatan untuk hypospadias biasanya dilakukan ketika kanak-kanak lelaki berumur antara 3-18 bulan. Dengan rawatan yang betul sejak awal, zakar dapat tumbuh dan berfungsi dengan normal.

Manakala pada pesakit dewasa, rawatan hipospadia dilakukan dengan ukuran yang sama tetapi dengan kadar kejayaan yang berbeza. Ini kerana zakar dewasa mengalami ereksi secara berkala, sehingga proses penyembuhannya dapat terganggu.

Bagaimana anda tahu jika anak anda menghidap hipospadia?

Sebilangan besar bayi dengan hypospadias didiagnosis sebaik sahaja dilahirkan semasa masih di hospital. Walau bagaimanapun, lokasi bukaan uretra yang sedikit tidak normal dari bukaan normal mungkin halus dan lebih sukar dikenali. Bercakap dengan doktor anda jika anda mempunyai kebimbangan mengenai penampilan zakar anak anda atau jika terdapat masalah dengan kencing.

Beberapa tanda dan gejala hypospadias

  • Pembukaan uretra di lokasi selain dari hujung zakar.
  • Bentuk zakar dibengkokkan ke bawah (chordee).
  • Penampilan zakar "bertudung" kerana bahagian atas zakar ditutupi oleh kulup.
  • Pelepasan tidak normal semasa membuang air kecil.

Faktor risiko Hypospadias

Walaupun penyebab hipospadia biasanya tidak diketahui, terdapat beberapa faktor yang diketahui dapat meningkatkan kejadiannya.

  • Sejarah keluarga. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada bayi lelaki apabila ahli keluarga lain juga didiagnosis menghidap hipospadia.
  • Genetik. Variasi gen tertentu mungkin berperanan dalam gangguan hormon yang merangsang pembentukan alat kelamin lelaki.
  • Umur ibu melebihi 35 tahun. Beberapa kajian menunjukkan bahawa mungkin terdapat peningkatan risiko hipospadia pada bayi lelaki yang dilahirkan oleh wanita berusia lebih dari 35 tahun (risiko kehamilan).
  • Pendedahan kepada bahan-bahan tertentu semasa kehamilan. Terdapat beberapa spekulasi mengenai hubungan antara hipospadia dan pendedahan ibu kepada hormon tertentu atau sebatian tertentu seperti racun perosak atau bahan kimia industri, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkannya.

Tidak semua daerah mempunyai pakar urologi, keadaan ini adalah salah satu cabaran paling sukar dalam merawat hipospadia di Indonesia. Terutama dalam kes hipospadia teruk yang mesti dirawat oleh pakar urologi dengan pengkhususan penyakit pediatrik (sub-pakar pediatrik).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found