Kehamilan

Adakah mungkin hamil pada usia 40 tahun? •

Mengandung pada usia 40 tahun, orang mengatakan mungkin tidak berlaku, tetapi sebilangan wanita hamil berjaya hamil pada usia 40 tahun. Anda boleh, tetapi mungkin sukar dan berisiko. Hanya beberapa ibu daripada banyak wanita hamil yang berjaya hamil dan melahirkan anak pada usia empat tahun.

Apakah kemungkinan hamil pada usia 40 tahun?

Pada usia 40-an, peluang anda untuk hamil kelihatan kurang dan lebih kecil daripada peluang anda untuk hamil pada usia 20-an atau 30-an. Pada usia anda 40, kemungkinan anda hamil sekitar 40-50% dalam satu tahun, berbanding dengan wanita berusia 30-an yang masih mempunyai peluang 75% untuk hamil setiap tahun. Lebih-lebih lagi, jika anda telah menjejakkan kaki pada usia 43 tahun, peluang anda untuk hamil turun secara mendadak hanya 1-2% setiap tahun.

Peluang anda hamil dari masa ke masa akan terus berkurang seiring dengan usia anda kerana setiap bulan anda melepaskan telur, di mana jumlah telur di dalam badan anda sudah ada atau ditentukan semasa kelahiran (badan anda tidak menghasilkan telur). Oleh itu, semakin tua anda, semakin sedikit telur yang anda ada, jadi semakin rendah peluang anda hamil. Sekiranya anda sudah menopaus, ini bermakna telur anda sudah habis, dan tidak ada peluang lagi untuk anda hamil.

Bilangan telur tidak hanya terus menurun seiring bertambahnya usia anda, kualiti telur yang mereka hasilkan juga menurun. Telur yang anda lepaskan setiap bulan pada usia 40 tahun atau lebih cenderung menghadapi masalah struktur (seperti kelainan kromosom). Keabnormalan kromosom yang dibawa oleh telur anda kemudian dapat meningkatkan risiko keguguran dan kecacatan kelahiran anda. Kelainan kromosom dan keguguran adalah dua perkara yang sering berlaku pada kehamilan pada usia 40 tahun atau lebih.

Apakah risiko yang mungkin berlaku pada kehamilan pada usia 40 tahun?

Apabila anda berjaya hamil pada usia 40 tahun, risiko komplikasi yang berlaku semasa kehamilan pada usia 40 tahun juga meningkat. Beberapa kesan buruk yang boleh berlaku pada kehamilan pada usia 40 tahun adalah:

1. Keguguran

Keguguran pada kehamilan pada usia ini meningkat sebanyak 34% dan terus meningkat kepada 53% jika anda hamil pada usia 45 tahun. Keguguran boleh berlaku kerana anda mempunyai plasenta previa atau gangguan plasenta. Selain itu, telur wanita yang telah disenyawakan oleh sperma lebih sukar dilekatkan pada rahim, sehingga memungkinkan anda mengalami keguguran. Lapisan rahim semakin menipis dan bekalan darah semakin berkurang seiring usia anda.

2. Komplikasi kehamilan

Kehamilan pada usia ini juga dapat meningkatkan komplikasi semasa kehamilan sebanyak 2 kali. Komplikasi yang boleh anda alami, seperti diabetes kehamilan, preeklamsia, dan tekanan darah tinggi.

3. Kelahiran secara pembedahan caesar

Pada usia empat tahun, mungkin lebih sukar bagi anda untuk melahirkan faraj. Risiko komplikasi anda yang meningkat semasa bersalin, seperti posisi breech, mungkin memerlukan anda bersalin secara caesar.

4. Bayi dengan berat lahir pramatang dan rendah

Semasa mengandung pada usia 40 tahun, risiko anda melahirkan bayi sebelum waktunya (lebih awal) juga lebih besar. Kesannya, bayi anda mungkin mempunyai berat lahir rendah (LBW) kerana bayi itu belum cukup tua untuk dilahirkan ke dunia.

5. Gangguan genetik

Bayi anda juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami gangguan genetik. Pada kehamilan pada usia 40 tahun, risiko bayi anda menderita Down Syndrome adalah 1 dari 100 bayi, dan pada usia 45 tahun meningkat menjadi 1 dari 30 bayi. Oleh kerana risiko gangguan genetik yang sangat tinggi berlaku pada kehamilan pada usia 40 tahun atau lebih, bagi anda yang hamil pada usia 40 tahun atau lebih disarankan untuk melakukan pemeriksaan janin, seperti pensampelan darah janin (FBS), amniosentesis, atau persampelan villus korionik (CVS).

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya hamil pada usia 40 tahun?

Anda mungkin boleh hamil pada usia 40 tahun. Namun, alangkah baiknya jika anda lebih mempersiapkan diri untuk hamil sekiranya berusia 40 tahun. Ini bertujuan untuk menjaga kesihatan anda dan bayi dalam kandungan semasa mengandung.

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mengubah gaya hidup anda menjadi gaya hidup sihat. Ubah tabiat makan anda dengan makan makanan berkhasiat seimbang dan melakukan senaman secara berkala. Jauhi rokok, minuman berkafein, minuman beralkohol, dan dadah.

Satu perkara lagi yang paling penting adalah memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor, sebelum dan semasa kehamilan. Anda mungkin perlu menjalani beberapa siri ujian sebelum dan semasa kehamilan (seperti ujian untuk kelainan kromosom pada bayi) agar anda mengetahui keadaan kesihatan anda dan bakal bayi anda.

BACA JUGA

  • Kebaikan dan Risiko Kehamilan Berdasarkan Umur Ketika Hamil
  • Bolehkah Akupunktur Membantu Hamil Dengan Cepat?
  • Menentukan Hamil Lagi Atau Hanya Seorang Anak