Kesihatan kulit

4 Vitamin untuk Menebalkan Rambut Dengan Cepat •

Rambut sering dianggap sebagai salah satu bahagian badan yang menyokong penampilan. Tidak jarang orang sanggup menghabiskan lebih banyak wang untuk merawat rambut mereka. Hmm, siapa yang tidak mahu rambut tebal, berkilat, sihat, dan bebas dari kelemumur? Bukan hanya wanita, lelaki juga merasa risau apabila rambut mulai nipis. Lalu, adakah cara untuk mengatasi keguguran dan penipisan rambut? Sudah tentu ada, kuncinya adalah vitamin. Sekiranya demikian, apa vitamin untuk menebalkan rambut?

BACA JUGA: 4 Khasiat Vitamin E untuk Rambut

Pelbagai vitamin untuk menebalkan rambut

Sebenarnya untuk menebal rambut, para pakar berpendapat bahawa anda memerlukan 13 vitamin. Vitamin ini boleh didapati dalam makanan. Wah, itu banyak ya? Vitamin untuk rambut yang sihat adalah vitamin A, D, E, K, C, dan B complex (tiamin, riboflavin, niasin, asid pantotenik, biotik, vitamin B-6, vitamin B-12, dan folat). Tetapi kita tidak akan membincangkan semua vitamin, hanya sebilangannya. Baca terus untuk penjelasan lebih lanjut.

1. Vitamin D untuk pertumbuhan rambut

Anda pasti pernah mendengar bahawa fungsi vitamin D adalah untuk menjaga kesihatan tulang. Ternyata bukan hanya tulang, pengambilan vitamin D juga dapat menjaga rambut dan kulit yang sihat. Kajian 2012 dalam jurnal Stem Cells Translational Medicine, yang dikutip oleh laman web Healthline, mendedahkan bahawa vitamin D dapat membantu membuat folikel baru (liang kecil untuk rambut tumbuh). Kebotakan boleh berlaku apabila folikel rambut menjadi tidak aktif. Kadang-kadang walaupun folikel aktif tidak menghasilkan rambut.

BACA JUGA: 9 Cara Mudah Merawat Rambut Untuk Wanita Dengan Jilbab

Untuk mendapatkan vitamin D semula jadi, anda boleh makan salmon, cendawan, biji-bijian, jus oren, atau susu rendah lemak. Adakah cara lain? Ya, cubalah berjemur sebentar pada waktu pagi, hanya sebentar. Apabila badan terdedah kepada cahaya matahari, tubuh menghasilkan vitamin D.

Bolehkah anda mendapatkan vitamin D dari makanan tambahan? Anda boleh, tetapi anda harus berhati-hati, kerana vitamin D dapat membina tisu lemak pada tahap berbahaya apabila diambil terlalu banyak. Penyerapan berlebihan boleh menyebabkan berlebihan kalsium dalam darah. Kesannya, anda akan merasa lemah dan mengalami masalah buah pinggang. Petua untuk mengambil vitamin D disertakan dengan makanan berlemak, sehingga vitamin dapat diserap.

2. Vitamin B untuk menguatkan rambut

Sama dengan vitamin D, berdasarkan kajian para penyelidik dari Pusat Perubatan Universiti Maryland bahawa vitamin B baik untuk kulit dan rambut yang sihat. Vitamin B-12, biotin, dan niasin dapat menguatkan dan mengekalkan keadaan rambut. Tidak hanya untuk rambut, vitamin B kompleks diperlukan untuk mengatur metabolisme dan menjaga sistem saraf pusat.

BACA JUGA: 5 Khasiat Minyak Zaitun untuk Rambut

Anda boleh mendapatkan vitamin kompleks B dari biji-bijian, kembang kol, wortel, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, hati sapi, telur, kacang kedelai, kacang tanah, dan alpukat. Anda boleh memasukkan daging dan tenusu dalam makanan anda untuk mendapatkan vitamin B kompleks. Bagaimana dengan makanan tambahan? Pasti boleh. Sekiranya anda dewasa, maka pengambilannya hanya sekitar 0.024 mg sahaja. Sebelum anda mengambil makanan tambahan, cuba tanya doktor anda terlebih dahulu.

Biotin juga tidak boleh dimakan secara berlebihan. Sebilangan orang mengaku mengalami masalah kulit dan mengeluarkan terlalu banyak insulin apabila terlalu banyak makan. Dos yang disyorkan hanya 0.03 mg untuk orang dewasa. Bagi niasin, lebih baik 16-17 mg untuk orang dewasa. Niacin yang terlalu banyak boleh menjadi toksik dalam badan.

3. Besi dan zink

Anda memerlukan zat besi untuk membawa oksigen ke sel-sel badan anda, termasuk folikel rambut. Sementara zink juga membantu mengatasi kerosakan sel, termasuk sel rambut. Kelenjar minyak di sekitar folikel rambut akan dirangsang, sehingga dapat tumbuh rambut yang sihat dan cantik. Oleh itu, cubalah makan makanan yang mengandungi zink secara sederhana. Anda boleh mendapatkannya dalam makanan yang tinggi protein, seperti daging. Sekiranya anda vegetarian, cuba dapatkannya dari bayam.

4. Vitamin C

Vitamin ini mempunyai banyak kelebihan, seperti menjaga sistem imun, menjadikan kulit kelihatan sihat, dan membantu menumbuhkan rambut dengan cepat. Vitamin C diperlukan untuk penghasilan kolagen rambut. Anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin C dari buah-buahan, seperti jeruk dan nanas.