Kesihatan wanita

Mendedahkan 4 Fakta Mengenai Kesuburan Wanita yang Penting untuk Diperhatikan

Bagi pasangan yang ingin mempunyai anak, kesuburan adalah perkara paling penting untuk dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, masih banyak perkara yang beredar mengenai kesuburan wanita yang tidak semestinya benar. Ramai orang berpendapat bahawa wanita mempunyai masalah kesuburan yang paling banyak. Malah, lelaki juga boleh menjadi penyebab pasangan tidak subur. Lebih-lebih lagi, mitos yang mesti dibongkar mengenai kesuburan wanita? Lihat fakta di bawah, ayuh!

Beberapa fakta mengenai kesuburan wanita

1. Sihat tidak semestinya subur

Secara keseluruhan, kesihatan yang baik tidak selalu menjadi tanda bahawa anda subur. Bersenam secara teratur, makan makanan yang sihat, dan mempunyai kadar kolesterol dan tekanan darah normal adalah baik. Namun, itu tidak bermakna anda dijamin subur.

Satu daripada 10 pasangan sihat yang mengandung anak dapat mengalami masalah kesuburan. Sebabnya pelbagai. Faktor terbesar yang mempengaruhi kesuburan adalah sesuatu yang tidak dapat anda kendalikan, seperti usia. Perkara ini dinyatakan oleh dr. Sam Thatcher, ahli endokrinologi pembiakan di Pusat Sains Reproduktif Gunaan di Tennessee, Amerika Syarikat.

Pada wanita yang sihat, kesuburan memuncak pada pertengahan 20-an, mulai menurun pada usia 27 tahun, dan kemudian menurun pada usia 37 tahun.

Sekiranya anda berusia pertengahan 30-an atau lebih dan ingin hamil, usaha itu semestinya lebih banyak. Anda perlu mengetahui ketika anda ovulasi (pelepasan telur dari ovari) dan bercinta pada waktu yang tepat.

2. Boleh jadi suami yang tidak subur

Kesuburan wanita lebih kerap dipersoalkan sekiranya suami dan isteri tidak mempunyai anak. Sebenarnya, kemandulan boleh datang dari isteri atau suami.

Sebenarnya, penyebab kemandulan (tidak subur) boleh berlipat kali ganda. Maksudnya, kedua-dua isteri dan suami mempunyai masalah kesuburan. Ini sering disebut sebagai ketidaksuburan faktor campuran.

3. Bercinta semasa ovulasi dijamin paling beracun

Sekiranya anda cuba hamil, anda mungkin berfikir untuk melakukan hubungan seks setiap hari dan semasa ovulasi (apabila telur matang dilepaskan oleh ovari). Tidak semestinya seperti itu. Sperma boleh hidup di saluran pembiakan wanita sehingga 3 hari selepas hubungan seks. Perkara yang paling penting adalah mengetahui bila masa subur anda.

Masa subur seorang wanita adalah sekitar waktu ovulasi, iaitu antara 12-14 hari sebelum waktu haid berikutnya. Secara amnya, masa subur wanita bermula pada hari 10-17 selepas hari pertama haid terakhirnya, jika kitaran haid anda berlangsung selama 28 hari.

Sementara tempoh wanita yang paling subur adalah 5 hari sebelum ovulasi (pelepasan telur) dan pada hari anda ovulasi. Oleh itu, dr. Melisa Holmes, seorang pensyarah bidang obstetrik dan ginekologi di Medical University of South Carolina di Amerika Syarikat, mengesyorkan melakukan hubungan seks 2 hari sebelum ovulasi. Seks pada masa itu adalah peluang terbaik untuk hamil dengan cepat.

Walau bagaimanapun, kitaran haid dan tempoh subur setiap wanita adalah berbeza, jadi anda harus mengira tempoh subur anda sendiri dengan menggunakan Kalkulator Kesuburan.

4. Berat mempengaruhi kemungkinan hamil

Sekiranya badan anda kekurangan zat makanan secara kronik, anda tidak akan dapat haid kerana minimum 22 peratus lemak badan diperlukan untuk ovulasi. Tidak hanya terlalu kurus, kelebihan berat badan juga dapat mengubah hormon dan menghalang ovulasi.

Berat bukan sahaja berpotensi mempengaruhi kesuburan, tetapi juga kesihatan rahim. Menurut March of Dimes, wanita hamil yang mempunyai berat badan berlebihan mempunyai risiko lebih tinggi terkena tekanan darah tinggi dan diabetes. Di samping itu, wanita yang mempunyai berat badan berlebihan lebih berisiko melahirkan bayi dengan berat lahir rendah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found