Kesihatan kulit

Menghilangkan Parut Jerawat Remaja, Inilah Caranya •

Setiap remaja mahu menghilangkan parut jerawat yang degil. Kadang-kadang parut jerawat yang berterusan menjadi masalah di persekitaran sosial mereka.

Akibatnya, remaja menjadi tidak selamat dan menutupi noda ini dengan asas dan solekan tambahan. Sebenarnya, kaedah ini boleh merosakkan kesihatan kulit dan memprovokasi pertumbuhan jerawat.

Sudah tentu ada cara yang betul untuk menghilangkan parut jerawat pada remaja. Tidak perlu risau, lihat sahaja penjelasan berikut.

Trik yang kuat untuk menghilangkan parut jerawat pada remaja

Jerawat adalah masalah biasa di kalangan remaja. Jerawat terbentuk kerana pori-pori yang tersumbat, gabungan sel kulit mati, bakteria, dan minyak berlebihan.

Walaupun jerawat boleh muncul pada usia berapa pun, biasa bagi remaja dan dewasa muda mengalami turun naik hormon. Perubahan hormon ini mengubah fizikal remaja, salah satunya memberi kesan pada pertumbuhan jerawat.

Lama kelamaan, jerawat matang dan pecah. Kemudian, tinggalkan tanda di wajah.

Oleh itu, remaja perlu melakukan rawatan untuk menghilangkan parut jerawat. Berikut adalah kaedah yang boleh diambil untuk menghilangkan parut jerawat.

1. Sapukan gel penghilang parut jerawat

Cara mudah untuk menghilangkan parut jerawat untuk remaja adalah dengan menggunakan gel penghilang parut jerawat. Gel penghilang parut jerawat dapat diperoleh dengan mudah melalui farmasi terdekat.

Sebelum membelinya, anda boleh memastikan ada bahan penting yang terdapat dalam gel penghilang parut jerawat, seperti niacinamide, allium cepa, mucopolysaccharide (MPS), dan pionin.

Keempat bahan ini diformulasikan untuk merawat parut jerawat yang degil dan berfungsi dengan menyembunyikan cela, membantu meratakan kulit yang disebabkan oleh parut jerawat, dan mencegah perkembangan bakteria penyebab jerawat.

2. Menggunakan topeng muka

Untuk menghilangkan parut jerawat, remaja perlu memakai topeng muka sekurang-kurangnya seminggu sekali. Gunakan masker lumpur untuk membuang sel kulit mati dan kulit yang tersumbat.

Pilih topeng muka yang mengandungi asid salisilik atau asid alfa hidroksi. Kedua-duanya dapat mengelupas kulit wajah dengan lembut.

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit yang cenderung kering, ada baiknya anda menggunakan topeng ini sebelum mandi. Kaedah ini mampu melembapkan kulit secara optimum.

Untuk jenis kulit berminyak atau kombinasi, anda boleh memakai topeng muka selepas mandi dan mencuci muka. Kemudian, sapukan topeng ke wajah. Ikut arahan penggunaan.

3. Gunakan pelindung matahari

Menggunakan pelindung matahari adalah salah satu cara untuk menghilangkan parut jerawat pada remaja. Aplikasi pelindung matahari adalah wajib, kerana dapat melindungi kulit dari sinar matahari.

Sebabnya, cahaya matahari boleh menyebabkan kerosakan kulit dan memburukkan lagi parut jerawat, dan menjadikan parut lebih gelap.

Dalam memilih pelindung matahari, ada baiknya memilih produk dengan label tanpa komedogenik dan bebas minyak.

Anda boleh memilih produk penjagaan kulit yang lain, seperti foundation atau pembersih, yang tidak komedogenik dan bebas minyak. Properti ini mampu mengurangkan penyumbatan pori-pori wajah yang mencetuskan jerawat.

4. Sapukan gel aloe vera

Tumbuhan tropika ini juga membantu menghilangkan parut jerawat. Pelembap lidah buaya boleh berbentuk sabun, salap, atau krim. Untuk parut jerawat yang meradang, dapat melegakan dengan penggunaan gel lidah buaya ini.

Salah satu masalah dengan bekas jerawat adalah kemunculan semula jerawat di tempat yang sama. Lidah buaya juga mampu memulihkan kulit yang rosak pada bekas jerawat hipertrofik dengan merangsang pengeluaran kolagen.

Anda boleh menggunakan gel lidah buaya 2 kali sehari. Diikuti dengan rawatan untuk menghilangkan parut jerawat pada remaja. Supaya parut jerawat dapat dirawat secara optimum.

5. Sapukan pembersih

Selain melakukan empat mata sebelumnya, remaja perlu menggunakan pembersih untuk menghilangkan bekas jerawat. Pilih pencuci muka yang mengandungi asid salisilik untuk membuang sel kulit mati.

Cleanser mampu mengatasi masalah kulit kering dan jengkel. Dengan menggunakannya secara teratur, sudah tentu anda dapat mengembalikan kesihatan kulit wajah diikuti dengan penggunaan produk penjagaan parut jerawat yang lain.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found