Kesihatan kulit

Kuku Melengkung, Apa yang Menyebabkannya dan Bolehkah Dia Diubati?

Seperti bahagian badan yang lain, kuku perlu dijaga dan dijaga kesihatannya. Kemunculan perubahan pada kuku boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada badan anda. Terutama jika permukaan kuku tiba-tiba melengkung atau mempunyai lubang, sama ada masih cetek atau bahkan cukup dalam. Jadi, apa yang menyebabkan kuku melengkung ini dan bolehkah mereka dirawat?

Apa yang menyebabkan kemunculan lekukan pada kuku?

Salah satu keadaan lekukan pada kuku berlaku kerana psoriasis kuku. Ini dibuktikan dengan kajian dari Indian Journal of Dermatology pada tahun 2013. Hasilnya mendapati bahawa sekitar 34 peratus orang dengan psoriasis ringan juga mempunyai kuku yang melengkung.

Psoriasis kuku biasanya akan muncul ketika anda pernah mengalami psoriasis kulit. Kulit yang diserang psoriasis ditandai dengan keradangan, kemerahan, dan kulit bersisik.

Keterukan psoriasis kulit pada setiap orang boleh berbeza-beza, termasuk psoriasis kuku. Bermula dari munculnya luka kecil atau lekukan yang hampir tidak terlihat, hingga mereka dapat tumbuh lebih besar dan merosakkan kuku.

Bukan hanya kerana psoriasis kuku, keadaan kuku yang melengkung juga boleh disebabkan oleh:

 • Gangguan tisu penghubung, seperti Reiter's Syndrome atau reaktif arthritis, dan osteoartritis.
 • Penyakit autoimun, seperti alopecia areata, sarcoidosis, dan pemphigus vulgaris.
 • Kehadiran gangguan sistem saraf pusat (incontinentia pigmenti), yang mempengaruhi rambut, kulit, kuku, gigi, dan sistem saraf pusat.
 • Dermatitis atopik dan dermatitis kontak.
Sumber: Openi

Apakah gejala yang muncul ketika kuku melengkung?

Tanda yang paling jelas apabila kuku melengkung adalah penampilan lubang kecil di permukaan kuku atau kuku kaki. Bentuk dan struktur lekukan biasanya tidak menentu, boleh dangkal, dalam, bahkan hingga menyebabkan banyak lekukan sehingga permukaan kuku kelihatan tidak teratur.

Perhatikan beberapa tanda khas yang muncul ketika kuku melengkung, yaitu:

 • Perubahan bentuk kuku
 • Penebalan kuku
 • Perubahan warna kuku
 • Muncul lekukan atau lubang kecil atau besar

Keadaan kuku melengkung ini boleh berlaku kerana pelbagai perkara. Sekiranya ia disebabkan oleh psoriasis kuku yang teruk, maka kuku boleh dihancurkan dan rosak.

Tidak jarang, psoriasis kuku boleh menyebabkan kuku anda jatuh atau gugur, sehingga menjadikan kulit di bawahnya dijangkiti.

Bagaimana menangani keadaan ini?

Sebenarnya, keadaan permukaan kuku dengan alur atau lubang tidak semestinya dirawat selagi masih agak ringan. Namun, jangan berlengah untuk mengatasinya jika ternyata lekukan pada kuku semakin dalam, lebih teruk sehingga menyebabkan ketidakselesaan.

Kuku yang melengkung sukar dirawat, tetapi anda boleh mencubanya dengan menggunakan ubat steroid topikal, asid salisilik, calcipotriol, atau tazarotene, ke permukaan kuku yang terkena. Penting untuk diingat bahawa penyembuhan dan pertumbuhan semula kuku memerlukan masa.

Oleh itu, kesabaran tambahan diperlukan sehingga keadaan kuku kembali normal. Berunding dengan doktor anda mengenai rawatan terbaik untuk keadaan anda. Doktor biasanya akan mencadangkan salah satu daripada beberapa pilihan rawatan untuk kuku kerinting, seperti:

 • Rawatan anti-kulat diperlukan apabila lekukan kuku juga disebabkan oleh jangkitan jamur.
 • Suntikan kortikosteroid ke dalam kuku. Rawatan ini dianggap dapat memberikan hasil yang cukup berkesan, terutama ketika digunakan bersama dengan ubat steroid topikal.
 • Pembedahan untuk membuang atau membuang kuku yang rosak. Tujuannya agar tisu kuku baru dapat tumbuh semula.

Cobalah untuk selalu menjaga dan merawat semua kuku jari kaki dan kuku kaki, baik yang bermasalah dan yang tidak. Beritahu doktor anda mengenai sebarang aduan yang anda rasakan. Kerana kadang-kadang, perubahan pada kuku memerlukan rawatan yang berbeza.