Ubat dan Makanan Tambahan

Penyalahgunaan Barbiturate: Gejala, Dadah, dll. •

Definisi

Apakah penyalahgunaan barbiturat?

Barbiturate adalah ubat penenang yang sering diresepkan untuk gejala gangguan kecemasan. Tanpa preskripsi doktor, penggunaan ubat ini dianggap haram. Dalam penggunaan terhad, barbiturat diberikan untuk mengawal gangguan seperti sawan dan juga sebagai anestetik sebelum prosedur perubatan seperti pembedahan.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, barbiturat ditetapkan untuk rawatan sakit kepala, kegelisahan, dan insomnia. Namun, kini penggunaan barbiturat telah digantikan dengan ubat lain yang lebih selamat.

Barbiturate adalah bahan yang penggunaannya dipantau dengan ketat kerana potensi penyalahgunaan, kemungkinan ketergantungan, dan ketagihan.

Beberapa ubat yang dikelaskan sebagai barbiturat termasuk:

  • Luminal (fenobarbital)
  • Brevital (metoheksital)
  • Seconal (secobarbital
  • Butisol (butabarbital)
  • Fiorinal (butalbital)

Dos phenobarbital mestilah sangat tepat untuk berkesan, selamat, dan berkesan. Pesakit yang mengambil ubat ini untuk mengawal kejang biasanya diperiksa secara berkala untuk memastikan tahap ubat ini di tubuh pesakit masih selamat.

Orang yang menyalahgunakan barbiturat seperti ubat phenorbarbital sangat terdedah kepada overdosis. Walaupun dalam jangka pendek, barbiturat dalam dos berlebihan boleh mencapai tahap berbahaya (maut). Selain itu, kerana barbiturat biasanya diambil dengan alkohol, ubat penghilang rasa sakit narkotik, atau perangsang, risikonya lebih besar.

Sebilangan orang menyalahgunakan barbiturat untuk mendapatkan kesan psikoaktif ubat ini. Sensasinya serupa dengan mabuk alkohol, yang membuat orang merasa lebih ringan, lebih bahagia, tidak peduli, dan cenderung untuk bercakap lebih banyak.

Ubat ini boleh ditelan dalam bentuk pil, dihancurkan dan disedut dari hidung, atau disuntik.

Penyalahgunaan barbiturat sangat berbahaya dan boleh menyebabkan gejala fizikal, psikologi, ketergantungan, dan kematian secara tiba-tiba.