Kehamilan

Inilah cara Clomid menyuburkan kandungan dan peraturan meminumnya

Penggunaan ubat kesuburan banyak digunakan untuk mengatasi kesukaran hamil. Terdapat banyak jenis ubat kesuburan, clomid (clomiphene citrate) adalah salah satu yang paling biasa digunakan. Sebenarnya, seberapa berkesan clomid untuk menyuburkan rahim? Lihat penjelasan lengkap dalam artikel ini.

Bagaimana clomid menyuburkan rahim?

Clomiphene sitrat atau clomid adalah sejenis ubat oral atau ubat oral yang sering diresepkan oleh doktor untuk merawat pelbagai jenis masalah kesuburan atau kemandulan pada wanita. Bukan itu sahaja, menurut kajian yang diterbitkan di Seminar Perubatan Reproduktif, Clomid juga cukup berkesan dalam menangani masalah kesuburan tertentu pada lelaki.

Clomid dapat menyuburkan rahim wanita dengan menipu otak. Maksudnya, ubat ini menjadikan wanita yang menganggapnya hormon estrogen dalam badan rendah. Ini menjadikan otak, kemudian menghasilkan lebih banyak hormon estrogen. Apabila lebih banyak estrogen dihasilkan, ia merangsang pengeluaran hormon lain.

Contohnya, hormon hormon pembebasan gonadotropin (GnRH), hormon perangsang folikel (FSH), dan hormon luteinizing (LH).

Nah, peningkatan jumlah hormon ini akhirnya merangsang ovari untuk melepaskan telurnya dan ovulasi berlaku. Sambutan ini kemudian akan menyuburkan rahim anda, kerana lebih banyak telur dihasilkan dan peluang untuk persenyawaan lebih besar.

Peraturan penting untuk mengambil clomid untuk menyuburkan rahim

Clomid adalah pil 50 miligram yang biasanya diambil selama lima hari berturut-turut pada permulaan kitaran haid wanita. Biasanya, clomid akan dimakan untuk membantu menyuburkan rahim pada hari ketiga, keempat atau kelima. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum anda mengambil clomid.

Walau bagaimanapun, doktor memerlukan maklumat terlebih dahulu apabila anda akan mengalami kitaran haid anda yang seterusnya. Kerana semasa kitaran haid terdapat beberapa pemeriksaan yang mesti dilakukan.

Hari pertama kitaran haid

Sebelum doktor memberikan ubat clomid untuk menyuburkan rahim, doktor akan memerlukan maklumat mengenai kitaran haid anda terlebih dahulu. Ini bertujuan agar penggunaan clomid sebagai ubat kesuburan dapat memberikan hasil yang berkesan.

Sekiranya anda mengalami jadual haid yang tidak teratur, doktor anda biasanya akan memberi anda ubat untuk merawatnya. Oleh itu, pastikan anda memberitahu doktor dengan tepat bila hari pertama haid anda akan berlaku. Dengan cara itu, doktor akan mengetahui sama ada jadual haid anda tetap atau sebaliknya.

Hari kedua kitaran haid

Kemudian, pada hari kedua kitaran haid, doktor akan memeriksa rahim menggunakan ultrasound vagina (USG) untuk menentukan sama ada terdapat sista atau tidak.

Sekiranya sista tidak dijumpai di rahim, doktor boleh segera memberi ubat clomid untuk membantu menyuburkan rahim anda. Sementara itu, jika terdapat sista, pemberian clomid sebagai ubat kesuburan akan ditunda sehingga kitaran haid berikutnya.

Namun, anda tidak perlu risau akan kehadiran sista di rahim. Sebabnya, tidak semua kista berbahaya dan boleh menyukarkan anda hamil. Terdapat beberapa jenis sista yang tidak memberi kesan kepada kesuburan wanita. Oleh itu, doktor akan melakukan pemeriksaan lain dalam kitaran haid anda yang seterusnya untuk mengetahui sama ada kista di rahim berbahaya atau tidak.

Hari ketiga hingga kelima kitaran haid

Sekiranya doktor telah menyatakan bahawa anda tidak mempunyai sista di rahim, anda boleh mengambil clomid sebagai ubat kesuburan. Untuk membantu anda menyuburkan rahim, anda boleh mengambil clomid sebagai ubat kesuburan dari hari ke-3 kitaran haid. Kemudian, anda perlu mengambil clomid untuk menyuburkan rahim selama lima hari berturut-turut.

Perkara yang perlu anda perhatikan adalah peraturan penggunaan ubat clomid boleh berbeza-beza. Salah satunya adalah perbezaan peraturan mengenai kapan menggunakan clomid yang boleh anda gunakan. Walau bagaimanapun, clomid tidak akan diberikan pada hari pertama anda.

Secara amnya, peraturan pengambilan clomid untuk menyuburkan rahim bermula dari hari ke 3 hingga hari ke 7 kitaran haid anda. Walau bagaimanapun, penggunaan clomid juga boleh dimulakan dari hari ke 5 hingga hari ke-9 kitaran haid.

Selagi anda mengambil clomid, kemungkinan anda tidak akan ovulasi. Anda tidak perlu risau kerana ini adalah sebahagian daripada proses penggunaan clomid untuk membantu anda menyuburkan rahim.

Sebenarnya, kesan penggunaan clomid sebagai ubat kesuburan hanya akan muncul dan dapat dilihat pada kitaran haid anda yang seterusnya.

Hari subur kitaran haid seterusnya

Apabila tempoh subur anda seterusnya tiba, anda disyorkan melakukan hubungan seks dengan pasangan atau inseminasi tiruan (untuk pasangan yang memerlukannya). Sebabnya, pada masa itu kesan clomid yang akan membantu meningkatkan kandungan baru akan dilihat.

Untuk memudahkan anda mengetahui bila masa subur anda tiba, anda boleh menghitungnya menggunakan kalkulator waktu subur ini.

Clomid subur untuk sesiapa sahaja?

Clomid adalah ubat kesuburan yang sering diresepkan untuk wanita dengan sindrom ovarium polikistik, juga dikenali sebagai PCOS. Walaupun pada sesetengah wanita ubat clomid dapat membantu menyuburkan rahim, tetapi tidak semua wanita akan mengalami kesan yang sama setelah mengambil ubat ini.

Wanita yang mengalami menopaus awal dan tidak ovulasi kerana berat badan rendah atau amenore hipotalamus, mungkin memerlukan rawatan tambahan untuk mengatasi masalah kesuburan.

Bagaimana jika penggunaan clomid tidak berfungsi?

Sekiranya ujian kehamilan anda negatif setelah mengambil clomid, doktor anda mungkin akan meminta anda menjalani ujian berulang. Ini tidak semestinya menunjukkan bahawa clomid tidak berkesan untuk anda, tetapi dos ramuan ini mungkin tidak mencukupi untuk meningkatkan tahap hormon dalam badan anda.

Anda tidak perlu merasa risau dan kecewa terlebih dahulu, kerana anda boleh mencuba lagi menggunakan clomid. Pertama sekali, cuba gunakan clomid untuk menyuburkan kandungan dengan dos yang sama dengan dos yang anda gunakan sebelumnya.

Sementara itu, jika penggunaan ubat kesuburan masih tidak berjaya dalam membantu anda hamil, anda mungkin dapat meningkatkan dos penggunaannya. Walau bagaimanapun, perubahan dalam dos dari penggunaan clomid sebagai ubat kesuburan mesti berada di bawah pengawasan dan persetujuan doktor.

Sekiranya anda telah mencuba clomid beberapa kali dan masih gagal tiga hingga enam percubaan, mungkin anda harus mempertimbangkan rawatan lain untuk hamil dengan cepat.

Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda semula semasa menggunakan clomid untuk membantu mengatasi masalah kesuburan. Ini penting agar doktor anda dapat menentukan rawatan yang sesuai untuk anda.