Pemakanan

Punca Diet Yang Gagal Ternyata Dari 10 Tabiat Ini |

Diet untuk menurunkan berat badan bukan hanya mengenai jumlah pengambilan kalori yang anda kurangkan. Tidak sedikit yang akhirnya menambah berat badan setelah berdiet selama berbulan-bulan. Selidiki kalibrasi, salah satu penyebab diet yang gagal ternyata berasal dari tabiat harian.

Tabiat yang menyebabkan kegagalan diet

Diet yang berjaya berasal dari diet yang sesuai dengan tujuan dan tabiat harian yang membantu mengekalkan berat badan yang stabil.

Untuk menjayakan diet anda, berikut adalah beberapa tabiat yang harus anda hindari.

1. Pilihan sukan yang salah

Setiap jenis sukan mempunyai kegunaan yang berbeza.

Walaupun dapat membakar kalori, rutin senaman yang salah sebenarnya boleh merosakkan program diet anda. Senaman yang berlebihan juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, salah satu latihan yang paling sesuai untuk tujuan ini adalah latihan selang intensiti tinggi.

Untuk menggunakan jenis latihan ini, cuba lakukan senaman kardio pendek dan gantilah dengan rehat beberapa saat.

2. Makan terlalu sedikit

Mengurangkan pengambilan makanan secara drastik sebenarnya dapat melambatkan kadar di mana tubuh membakar tenaga.

Kesannya, jumlah kalori yang anda bakar menjadi kurang. Ini adalah penyebab biasa kegagalan diet pada kebanyakan orang.

Oleh itu, anda harus terus makan walaupun anda berusaha menurunkan berat badan.

Jangan hanya fokus mengurangkan pengambilan kalori, tetapi juga memilih makanan semula jadi dengan pemakanan seimbang seperti ikan, telur, sayur-sayuran dan buah-buahan, dan kacang-kacangan.

3. Jangan makan karbohidrat

Diet rendah karbohidrat terbukti berkesan menurunkan berat badan.

Penyelidikan dalam jurnal Kajian Obesiti juga menunjukkan bahawa diet ini mempunyai sejumlah manfaat kesihatan.

Walau bagaimanapun, ini bukan alasan untuk mengelakkan karbohidrat sepenuhnya. Lagipun, karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk badan.

Sekiranya anda tidak memakan karbohidrat dalam jangka masa yang lama, kadar metabolisme anda akan menjadi perlahan sehingga badan anda dapat menjimatkan tenaga. Ini sebenarnya menjadikannya lebih sukar untuk menurunkan berat badan.

4. Makan makanan ringan yang tinggi gula

Hati-hati dalam memilih makanan ringan, jus detoks, atau produk "rendah kalori" yang serupa untuk orang yang sedang menjalani diet.

Produk ini biasanya tinggi karbohidrat halus (gula) dan merupakan penyebab utama kegagalan diet.

Karbohidrat halus dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dan menurunkannya dengan cepat. Keadaan ini akan membuatkan anda cepat lapar sehingga anda cenderung makan lebih banyak daripada yang sepatutnya.

5. Melangkau sarapan

Sekiranya anda terbiasa menjalani waktu pagi tanpa merasa lapar, melewatkan sarapan mungkin tidak akan memberi kesan besar kepada berat badan anda.

Walau bagaimanapun, orang yang menjalani diet untuk menurunkan berat badan harus menghindari kebiasaan yang satu ini.

Sarapan pagi akan memberi tenaga untuk badan setelah berjam-jam tidak makan.

Sarapan yang sihat juga menjadikan tubuh sentiasa bertenaga hingga waktu makan tengah hari agar diet anda tetap teratur dan anda tidak makan berlebihan.

6. Mengikuti diet fad

Diet fesyen juga sering menjadi penyebab kegagalan seseorang untuk berdiet. Makanan ini mendakwa dapat menurunkan berat badan dengan cepat.

Diet ini dilakukan dengan mengurangkan kalori dan menghilangkan nutrien tertentu dari menu harian, walaupun tidak ada bukti saintifik untuk menyokong tuntutan ini.

Walaupun diet ini berfungsi, penurunan berat badan biasanya bersifat sementara. Anda akan menambah berat badan dengan cepat setelah anda berhenti berdiet.

7. Mengambil minuman berkalori

Diet mungkin membuat anda lebih berdisiplin dalam memilih makanan, tetapi ramai yang tidak menyedari bahawa kalori dapat disembunyikan dalam minuman sehari-hari. Malah minuman seperti diet soda masih boleh mengganggu program diet anda.

Kalori tersembunyi ini biasanya berasal dari kandungan gula yang tinggi dalam minuman yang dibungkus.

Selain menjadi penyebab kegagalan diet, minuman yang tinggi gula dan kalori dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan.

8. Tidak makan makanan ringan

Diet untuk menurunkan berat badan akan membuat anda lapar dan ini adalah perkara biasa.

Namun, jika anda sama sekali tidak makan makanan ringan, rasa lapar ini akan menjadikan diet tidak selesa dan memicu keinginan untuk makan berlebihan.

Jadi, jangan lupa makan 2-3 makanan ringan semasa menjalani diet. Anda tidak perlu takut dengan sedikit kalori tambahan dari makanan ini.

Terdapat pelbagai pilihan makanan ringan untuk diet rendah kalori, seperti buah-buahan.

9. Kurang tidur

Kurang tidur juga boleh menjadi penyebab kegagalan diet.

Semasa tidur, badan anda menghasilkan hormon yang disebut melatonin. Hormon ini meningkatkan kadar metabolisme serta lemak tertentu yang berperanan dalam pembakaran tenaga.

Hormon melatonin tidak dapat berfungsi dengan baik jika anda tidak cukup tidur.

Kadar metabolik akhirnya turun secara mendadak, serta jumlah kalori yang dibakar. Ini akhirnya menyukarkan anda untuk menurunkan berat badan.

10. Tidak minum air secukupnya

Kelaparan kadang-kadang muncul kerana anda mengalami dehidrasi.

Untuk mengatasi "kelaparan palsu" ini, cubalah minum segelas air dan lihat apakah anda masih mahu makan selepas itu. Bagi sesetengah orang, kaedah ini berkesan untuk menurunkan berat badan.

Kebiasaan minum air juga dapat mempercepat pembakaran kalori, mengurangkan pengambilan kalori dari makanan, dan membantu membakar lemak di dalam badan.

Oleh itu, pastikan anda minum sekurang-kurangnya 2.5 liter air sehari agar diet berjaya.

Tidak ada cara yang mudah dan praktikal untuk menurunkan berat badan. Anda perlu melakukannya dengan perlahan, bermula dengan memahami tabiat yang boleh menyebabkan diet gagal.

Seimbangkan jumlah kalori yang masuk ke dalam badan anda dengan jumlah kalori yang keluar. Lengkapkan diet anda dengan senaman pembakaran kalori.

Jangan lupa untuk mendapatkan tidur yang cukup agar diet tetap sihat untuk badan.