Kehamilan

Berapa lamakah cuti bersalin sesuai untuk ibu dan bayi?

Tempoh cuti bersalin yang diatur oleh undang-undang adalah tiga bulan. Cuti satu setengah bulan sebelum melahirkan dan sebulan setengah lagi selepas anda melahirkan. Namun, adakah tiga bulan cukup ideal untuk kesihatan dan kesejahteraan ibu dan bayi? Ini adalah pendapat pakar dari pelbagai kajian.

Majoriti pekerja hanya mengambil cuti pendek

Walaupun di Indonesia ada peraturan yang jelas untuk mengambil cuti bersalin, pada kenyataannya banyak pekerja dan syarikat tidak mengikuti peraturan ini. Anda mungkin hanya mengambil satu hingga dua minggu cuti sebelum tarikh akhir. Kemudian anda akan kembali ke pejabat hanya sebulan selepas melahirkan.

Fenomena ini sangat meluas, terutamanya di syarikat yang tidak memberikan faedah kepada pekerja yang mengambil cuti bersalin. Ini juga sering dijumpai di syarikat yang mengabaikan kesetaraan gender. Kesannya, keluarga dan bayi yang baru lahir akan kehilangan banyak masa yang berharga.

Tempoh cuti bersalin yang ideal

Sekiranya satu hingga dua bulan cuti bersalin tidak sesuai untuk ibu dan bayi, berapa lama masa yang diperlukan? Pakar mempunyai pendapat berbeza mengenai tempoh cuti bersalin yang ideal.

Menurut pakar dasar awam dari University of Virginia, Christopher J. Ruhm, ibu dan bayi akan lebih sihat dan mengelakkan komplikasi jika mereka mengambil cuti 40 minggu atau sekitar sepuluh bulan. Ini dibuktikan dalam penyelidikannya yang diterbitkan dalam jurnal National Bureau of Economic Research (NBER) Working Papers.

Sementara itu, satu lagi kajian oleh pakar dari Universiti Columbia dalam Jurnal Ekonomi menyatakan bahawa cuti tiga bulan setelah melahirkan (apabila digabungkan dengan cuti sebelum bersalin bermaksud jumlah empat bulan) cukup untuk memastikan kesihatan ibu dan bayi walaupun di jangka panjang.

Hasil yang serupa juga dibuktikan oleh kajian dalam 2013 Journal of Health, Politics, Policy, and Laws. Cuti bersalin selama tiga bulan setelah melahirkan dapat mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin dan kesan kesihatan lain pada ibu dan bayi.

Diringkaskan dari kajian lain di seluruh dunia, tempoh cuti bersalin yang ideal adalah minimum empat bulan. Iaitu satu bulan sebelum melahirkan dan tiga bulan selepas itu. Walau bagaimanapun, ibu bapa dan bayi akan mendapat lebih banyak faedah sekiranya cuti itu dilanjutkan. Terutama jika anda terdedah kepada komplikasi atau kemurungan selepas bersalin.

Kesan cuti terlalu pendek untuk ibu dan bayi

Sekiranya ibu bersalin hanya mengambil cuti dua bulan atau kurang, ini adalah pelbagai kesan negatif yang mungkin berlaku.

1. Kemurungan selepas bersalin

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa ibu yang kembali bekerja sebaik sahaja melahirkan lebih mudah mengalami kemurungan selepas bersalin. Depresi yang menyerang ibu baru bukan sahaja memberi kesan kepada keadaan mental ibu. Bayi anda juga akan terjejas. Contohnya, bayi tidak dijaga dengan optimum. Ibu dan bayi juga akan mengalami kesukaran untuk membina ikatan yang cukup kuat.

2. Pengurangan pengambilan susu ibu

Cuti bersalin yang terlalu pendek akan memberi kesan kepada pengambilan susu ibu (ASI) untuk bayi. Sama ada kerana bayi tidak dapat mendapatkan susu ibu ketika diperlukan atau kerana pengeluaran susu terhambat kerana ibu mengalami kemurungan. Ini dapat diatasi, misalnya dengan mengepam susu ibu atau mencari penderma susu ibu.

3. Tidak ada masa untuk pulih

Menurut pakar, setelah melahirkan, ibu memerlukan masa maksimum enam minggu untuk pulih sepenuhnya dari proses persalinan. Namun, selepas itu badan anda masih perlu berehat.

Sekiranya selepas melahirkan anda kembali bekerja, keluhan selepas bersalin seperti keletihan, sakit belakang, nyeri payudara, sakit kepala, sembelit, dan jahitan vagina yang koyak dapat berlanjutan walaupun setelah setahun. Inilah sebabnya mengapa cuti bersalin yang ideal sangat penting untuk kesihatan ibu dan bayi.