Kehidupan yang sihat

Mengenal 5 Jenis Patch dan Fungsinya yang Berbeza •

Ramai orang memilih untuk menggunakan patch atau patch untuk mengurangkan kesan sampingan ubat oral atau suntikan. Nah, jika setakat ini orang hanya tahu tampalan sebagai ubat untuk sakit otot dan sakit, ternyata tampalan mempunyai pelbagai jenis yang disesuaikan dengan penggunaannya, anda tahu! Lihat penjelasan mengenai jenis tambalan dan kegunaannya dalam artikel ini.

Apa itu koyo?

Bahasa Koyo atau perubatan disebut tampalan transdermal adalah sejenis ubat luaran yang diletakkan di permukaan kulit pesakit untuk membantu merawat masalah perubatan tertentu. Patch dibuat dari pelbagai jenis bahan kimia perubatan yang dirancang sedemikian rupa sehingga ubat dapat meresap ke dalam kulit. Kandungan ubat diserap melalui lapisan luar kulit dan kemudian memasuki lapisan kulit yang lebih dalam. Pada lapisan kulit terdalam ubat diserap ke dalam aliran darah yang kemudian diedarkan ke seluruh badan.

Sebilangan besar orang Indonesia umumnya hanya mengetahui jenis tampalan untuk melegakan sakit, sakit otot, atau sendi di badan. Walaupun jenis tambalannya pelbagai. Dalam dunia perubatan, doktor menggunakan tambalan untuk merawat keadaan perubatan tertentu, jika tidak mungkin memberi ubat oral atau suntikan kepada pesakit.

Menurut Johns Hopkins Medicine, tampalan boleh membantu mencegah kesan sampingan seperti gangguan gastrointestinal, dan pendarahan dalaman yang kadang-kadang disebabkan oleh pengambilan pil.

Ketahui jenis tampalan dan kegunaannya

Berikut adalah beberapa jenis patch di dunia perubatan dan kegunaannya:

1. Analgesik topikal

Pelbagai ubat di kaunter (OTC) boleh didapati di pasaran untuk menghilangkan rasa sakit dalam beberapa keadaan. Umumnya, orang mengetahui jenis tampalan ini untuk merawat sakit dan kecederaan pada tulang dan otot. Cara kerja patch ini adalah dengan membawa ubat anti-radang (Ubat anti-radang bukan steroid/ NSAID) terus ke kawasan yang terjejas. Oleh itu, kesan anti-radang dapat dirasakan dengan segera tanpa mempengaruhi organ-organ tubuh yang lain.

2. Tampalan nikotin

Tampalan nikotin adalah tampalan yang digunakan untuk membantu orang berhenti merokok. Kandungan kimia dalam tampalan ini memberikan jumlah nikotin yang perlahan dan stabil ke dalam aliran darah, sehingga mencegah pesakit merokok. Tujuan rawatan ini adalah untuk membuat pesakit berhenti menggunakan nikotin sama sekali.

Sebilangan orang yang telah berhenti merokok menggunakan tompok nikotin mengatakan bahawa mereka menganggapnya sebagai rawatan yang lebih baik daripada mengunyah permen karet atau lozenges.

3. Tampalan Nitrogliserin

Jenis tampalan ini digunakan oleh orang yang mengalami angina, iaitu sakit dada yang disebabkan oleh saluran darah yang menyempit di jantung (penyakit arteri koronari). Fungsi patch nitrogliserin ini adalah untuk melonggarkan saluran darah sehingga jantung mendapat lebih banyak darah dan lebih banyak oksigen. Tompok Nitrogliserin Ia dapat mencegah sakit angina, tetapi tidak digunakan untuk merawat sakit dada. Tampalan ini biasanya dipakai selama 12-14 jam sehari.

4. Tampalan Fentanyl

Fentanyl Patch Tanda Marupakan yang mengandungi narkotik yang kuat dan hanya digunakan untuk merawat sakit kronik. Tampalan ini berfungsi melalui sistem saraf pusat untuk memberikan kelegaan kesakitan jangka panjang. Kerana mengandungi narkotik yang kuat, fentanyl boleh menyebabkan ketagihan. Itulah sebabnya, rawatan menggunakan tampalan ini hanya tersedia dengan preskripsi doktor yang mesti terus dipantau penggunaannya.

5. Tampalan Lidocaine

Menurut Persatuan Kanser Amerika, tompok lidocaine adalah sejenis tampalan anestetik tempatan yang biasanya digunakan oleh doktor untuk mengubati kesakitan dan kesakitan yang menyengat seperti terbakar. Contohnya, kesakitan yang mungkin anda alami jika anda mengalami keadaan saraf yang meradang atau biasa dikenali sebagai ruam. Sebelum menggunakan patch jenis ini, perkara yang perlu diberi perhatian adalah tampalan lindocaine mungkin berinteraksi dengan ubat lain, terutamanya jika anda mengambil ubat jantung. Bukan hanya itu, wanita hamil juga harus mengelakkan penggunaan tampalan jenis ini.