Kesihatan kulit

Produk untuk Menghilangkan Parut Jerawat •

Pasti anda telah mencuba pelbagai produk penjagaan kulit yang sesuai untuk menghilangkan parut jerawat. Mempunyai kulit yang bersih dan bebas dari bekas jerawat selalu menjadi keinginan wanita. Terutama anda yang selalu menghadapi masalah pencemaran jalanan setiap hari ketika pergi ke kuliah atau ke pejabat, sering menghadapi masalah parut jerawat.

Siapa tahu mencuba petua berikut dapat membantu anda menghilangkan parut jerawat.

Memilih produk penjagaan kulit untuk menghilangkan parut jerawat

Parut jerawat sering meninggalkan cela atau kehitaman pada kulit. Kadang-kadang cela jerawat menjadikan penampilannya terganggu. Terutama apabila anda sering bertemu muka dengan ramai orang atau bertemu dengan pelanggan.

Supaya parut jerawat tidak lagi mengganggu kehidupan seharian anda, berikut adalah petua untuk produk penjagaan kulit yang dapat menghilangkan parut jerawat.

1. Sabun muka atau pembersih

Membersihkan wajah anda dengan pencuci muka yang mengandungi asid salisilik dapat membantu menghilangkan parut jerawat. Kandungannya juga dapat menghilangkan tanda merah dan bintik hitam akibat jerawat, serta menghilangkan kulit mati.

Cuci muka ini boleh digunakan oleh semua jenis kulit untuk penjagaan wajah setiap hari. Anda dapat melihat perubahan dalam beberapa minggu sejak menggunakannya secara berkala.

Alternatif lain untuk menghilangkan parut jerawat, cuba gunakan produk sabun yang mengandungi betik. Pepaya dapat merawat dan merawat masalah jerawat yang tersisa di wajah.

Anda juga boleh menggunakan sabun muka dengan bahan asas betik. Pepaya mengandungi enzim papain yang dapat membantu melegakan keradangan kulit. Kandungan vitamin A dalam sabun muka betik juga menyokong pertumbuhan sel kulit baru dan mengurangkan parut jerawat.

2. Menggunakan toner atau astringen

Penggunaan toner dan astringen perlu disesuaikan dengan keadaan kulit wajah. Sekiranya anda mempunyai jenis kulit normal atau kulit sensitif kering, ada baiknya anda menggunakan toner.

Biasanya toner berasaskan air dapat menghilangkan sisa dan kotoran solekan. Pilih toner yang mengandungi asid glikolik untuk membantu memudarkan parut jerawat. Toner juga mampu menghidrat kulit dan menjadikan kulit lebih lembut.

Sementara itu, astringen biasanya mengandungi alkohol untuk menghilangkan minyak di wajah dan mencegah anda dari jerawat. Walau bagaimanapun, penggunaan astringen dan toner adalah disyorkan jika anda mempunyai jenis kulit berminyak untuk mencegah pertumbuhan jerawat dan menghilangkan parut jerawat.

3. Gel anti parut jerawat

Sapukan juga produk anti jerawat untuk menghilangkan parut jerawat yang degil. Pilih produk yang mengandungi Niacinamide, Allium Cepa dan MPS (Mucopolysachharide, dan pionin.

Ketiga-tiga bahan ini mempunyai peranan masing-masing dalam menghilangkan parut jerawat. Niacinamide mengandungi vitamin B3 yang mampu menyembunyikan bekas jerawat. Allium Cepa dan MPS (Mucopolysachharide) bekerjasama untuk merawat kulit yang tidak rata atau hiperpigmentasi, membunuh bakteria penyebab jerawat, dan mencegah keradangan.

Anda boleh menggunakannya di kawasan parut jerawat sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari, terutama pada waktu pagi dan sebelum tidur. Namun, jangan lupa membersihkan tangan anda sebelum dan sesudah digunakan.

4. Serum

Produk serum wajah juga merupakan salah satu cara untuk menghilangkan parut jerawat yang tertinggal. Pilih serum yang mengandungi vitamin C. Vitamin C mengandungi antioksidan asid askorbik yang dapat menenangkan kulit wajah dan menghilangkan parut jerawat. Ia juga menjaga kesihatan dan ketegasan kulit dengan menyokong pengeluaran kolagen.

Penggunaan serum dengan kandungan asid azelaic juga merupakan alternatif yang baik. Asid Azelic mampu merawat radang kulit dan hiperpigmentasi yang berkaitan dengan bekas jerawat.

5. Topeng muka lidah buaya

Gunakan produk topeng muka yang mengandungi lidah buaya untuk menghilangkan parut jerawat. Lidah buaya mengandungi komponen aloesin yang mengurangkan hiperpigmentasi yang disebabkan oleh bekas jerawat. Selain itu, aloesin juga memudarkan kulit gelap dan parut jerawat secara semula jadi.

Selain mengendurkan kulit wajah, topeng lidah buaya juga memperbaiki tisu kulit yang rosak. Gunakan topeng lidah buaya dua kali sehari selama beberapa minggu, bersama dengan rawatan produk lain agar parut jerawat dapat diselesaikan secara optimum.