Kesihatan mental

Pergolakan, Ketika Marah dan Gelisah Menjadi Tanda Gangguan Mental

Perasaan marah atau kerengsaan adalah perkara biasa bagi setiap orang. Namun, dalam keadaan tertentu, kemarahan ini dapat menjadi sangat parah atau biasa disebut sebagai pergolakan. Sekiranya ini berlaku kepada anda, anda harus berwaspada. Sebabnya, pergolakan adalah keadaan yang boleh menjadi tanda gangguan mental tertentu. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat ulasan penuh pergolakan di bawah.

Apa itu pergolakan?

Pergolakan adalah perasaan jengkel, gelisah, mudah marah, atau marah yang dialami seseorang. Keadaan ini umumnya dipicu oleh situasi atau tekanan tertentu yang sering berlaku dalam setiap kehidupan. Anda mungkin mengalami kegelisahan kerana tekanan di tempat kerja, sekolah, atau keadaan lain.

Walau bagaimanapun, pergolakan juga boleh berlaku tanpa sebab yang diketahui. Dalam keadaan ini, kegelisahan yang anda alami perlu diperhatikan. Ini kerana pergolakan boleh menjadi tanda keadaan perubatan tertentu, termasuk gangguan kesihatan mental, yang boleh mengganggu kehidupan seharian anda.

Tidak jarang, keadaan ini juga sering disertai dengan pelbagai tanda lain. Ini termasuk gerak isyarat yang tidak biasa, ucapan kasar, tingkah laku buruk atau agresif, hingga kecenderungan ganas. Pergerakan luar biasa yang dimaksudkan dapat berupa pergelangan tangan, kepalan tangan, gerakan kaki, mondar-mandir, atau menarik rambut, kulit, atau pakaian.

Tanda-tanda pergolakan ini dapat muncul secara tiba-tiba atau berkembang dari masa ke masa, dalam jangka masa yang panjang. Ini boleh berlangsung selama beberapa minit, minggu, atau bahkan berbulan-bulan.

Pada peringkat pertama penampilannya, seseorang mungkin merasa mudah marah, gelisah, atau jengkel. Kemudian, jika kegelisahan meningkat, dia mungkin mulai mondar-mandir, berbicara dengan kasar, mengepalkan penumbuknya, dan kemudian mulai bersikap agresif dan mengancam.

Sementara itu, seperti yang dilaporkan oleh MedlinePlus, jika kegelisahan disertai dengan perubahan kewaspadaan, ini dapat menjadi tanda kecelaruan. Delirium umumnya disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu yang harus segera diperiksa oleh doktor.

Keadaan yang boleh menyebabkan pergolakan

Pergolakan disebabkan oleh pelbagai faktor. Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab pergolakan:

 • Tekanan

Tekanan adalah penyebab pergolakan yang paling biasa. Keadaan ini boleh timbul disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti tekanan dari kerja (seperti sindrom burnout), sekolah, masalah kewangan, masalah hubungan, atau kejadian trauma tertentu.

 • Ketidakseimbangan hormon

Hormon yang tidak seimbang, seperti hormon tiroid, juga boleh menyebabkan pergolakan. Ini termasuk tiroid yang tidak aktif (hipotiroidisme) atau tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme). Ketidakseimbangan hormon ini boleh mempengaruhi fungsi otak, jadi pelbagai gejala neuropsikiatrik, seperti mood (termasuk pergolakan) dan perubahan kognitif, adalah perkara biasa.

 • Autisme

Orang dengan autisme mempunyai masalah dengan kemahiran sosial, tingkah laku, pertuturan, dan komunikasi nonverbal. Keadaan ini kemudian boleh menyebabkan penghidap autisme mudah marah atau gelisah.

 • Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan mental yang serius yang menyebabkan penderita mengalami halusinasi, khayalan, dan pemikiran dan tingkah laku yang tidak teratur. Keadaan ini sering menyebabkan pergolakan yang tidak dijangka.

 • Gangguan kegelisahan, kemurungan, dan gangguan bipolar

Gangguan kegelisahan, kemurungan, dan gangguan bipolar adalah gangguan mental yang sering mempengaruhi mood penderita. Selain kesedihan dan kegelisahan yang berpanjangan dan kekurangan tenaga, ketiga-tiga ini juga boleh menyebabkan perasaan mudah marah dan marah atau gelisah.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor di atas, berikut adalah keadaan lain yang boleh menyebabkan pergolakan:

 • Ketagihan alkohol atau pengambilan alkohol.
 • Sakit pada bahagian badan tertentu atau demam.
 • Tindak balas alahan.
 • Pengambilan kafein yang berlebihan.
 • Penyalahgunaan ubat-ubatan haram, seperti kokain, atau ganja.
 • Jangkitan, terutama pada orang tua.
 • Keracunan, seperti karbon monoksida.
 • Penggunaan ubat, seperti amfetamin, teofilin, dan kortikosteroid.
 • Kekurangan vitamin B6.
 • Penyakit yang mempengaruhi sistem saraf pusat, seperti tumor otak, demensia, penyakit Alzheimer, atau kecederaan kepala atau trauma.

Bagaimana menangani pergolakan?

Pergolakan adalah keadaan yang masih dapat dikawal dengan pelbagai ubat. Walau bagaimanapun, cara mengawal atau merawat keadaan ini bergantung kepada penyebab kegelisahan itu sendiri.

Sebagai contoh, ubat psikoterapi dan antidepresan sering diberikan kepada orang yang mengalami gangguan kecemasan, dan boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi gangguan bipolar. Salah satu terapi yang ditawarkan biasanya dalam bentuk terapi tingkah laku kognitif atau psikoterapi terapi tingkah laku kognitif (CBT).

Sementara itu, jika pergolakan berlaku kerana tekanan, anda boleh mengambil cara tertentu yang sesuai untuk menghilangkan tekanan. Contohnya teknik yoga, meditasi, atau pernafasan. Adapun sebab-sebab lain yang juga memerlukan cara-cara khas tertentu. Rujuk doktor untuk mendapatkan jenis rawatan yang tepat.

Selain cara tertentu, pergolakan juga dapat diatasi dengan cara umum yang lain. Berikut adalah beberapa kaedah biasa untuk membantu:

 • Buat persekitaran yang tenang.
 • Kurangkan pencahayaan di rumah pada waktu siang dan malam.
 • Rehat dan tidur lena.
 • Mengambil ubat penenang, seperti benzodiazepin, secara lisan atau suntikan, terutamanya dalam keadaan teruk. Berunding dengan doktor anda sama ada anda perlu mengambil ubat ini atau tidak.

Untuk mencari jenis rawatan yang tepat, diagnosis dari doktor tentunya sangat diperlukan. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda atau saudara-mara anda mengalami pergolakan yang teruk untuk waktu yang lama, tidak mempunyai pencetus yang diketahui, atau sering disertai dengan gejala lain. Dalam kes yang teruk, keadaan ini boleh menyebabkan kecenderungan untuk mencederakan diri sendiri, orang lain, atau pemikiran bunuh diri.

Mengapa pergolakan dan kemurungan berkaitan?

Orang yang mengalami kemurungan sering digambarkan sebagai lembap, selalu muram, sukar menumpukan perhatian, dan tidak produktif. Walau bagaimanapun, sebilangan orang yang mengalami kemurungan boleh terus pergi ke sekolah, bekerja, atau bahkan tinggal tempat lepak bersama rakan-rakannya seperti biasa.

Mereka melakukannya dalam usaha untuk menutup gejala kemurungan yang mereka alami. Sebilangan orang memilih untuk menyembunyikan kemurungan mereka dengan senyuman dan tawa atau sering disebut sebagai kemurungan yang menyamar.

Sebaliknya, beberapa orang yang mengalami kemurungan cenderung menunjukkan tingkah laku negatif, seperti kemarahan, mudah marah, dan kekecewaan yang berlebihan. Ini adalah "perisai" atau sebagai bentuk pembelaan diri untuk menangkis pertanyaan-pertanyaan yang tidak menyenangkan di sekitar orang ketika suatu hari mereka melihat dia kelihatan lebih murung dan sedih.

Keadaan ini dikenali sebagai kemurungan yang gelisah. Depresi agitasi adalah subtipe kemurungan klinikal, juga dikenali sebagai kemurungan utama.gangguan kemurungan utama/ MDD). Selain kemarahan dan kegelisahan yang berlebihan, jenis kemurungan ini juga boleh menyebabkan gejala psikomotorik, seperti mundur, bermain atau memutar rambut, menggigit jari atau kuku, menggosok atau menggaru kulit, menjerit, atau banyak bercakap.