Corak Tidur Sihat

Menyingkirkan Tidur yang Senang dengan Mudah •

Rakan sebilik sering mengadu bahawa anda sering mengigau tidur anda dan meminta untuk menghentikan kebiasaan tersebut. Adakah anda pernah mengalaminya? Namun tidak ada yang dapat mengawal diri mereka ketika mengigau.

Terdapat banyak faktor pencetus yang membuat seseorang itu tidak senang. Walaupun ia tidak dapat dikawal, sudah tentu anda dapat menguruskan diri sendiri agar tidak tidur mengigau lagi.

Cara menghilangkan tabiat mengigau ketika tidur

Menggembirakan adalah sebahagian daripada keadaan parasomnia. Salah satu syarat ini merujuk kepada orang yang bercakap semasa tidur. Walaupun sering terjadi, tetapi mengigau tidak selalu menyebabkan kesan kesihatan yang serius.

Biasanya kecelaruan tidak berlangsung selama 30 saat setiap episod. Pada orang yang sering mengigau, episod ini berulang beberapa kali dalam satu kitaran tidur. Sudah tentu anda tertanya-tanya, apa yang membuat anda sering mengigau.

Melancarkan Psikologi Hari Ini, faktor-faktor yang menyebabkan seseorang menjadi tidak senang termasuk kekurangan tidur, alkohol dan ubat-ubatan, demam, tekanan, kegelisahan, hingga tertekan.

Sekiranya anda mempunyai salah satu faktor di atas dan sering mengigau, atasi segera. Ikuti cara-cara ini untuk menghilangkan kebiasaan mengigau semasa tidur.

1. Elakkan tekanan

Menghilangkan kebiasaan mengigau semasa tidur dapat dilakukan dengan mengelakkan tekanan. Walaupun terdapat pelbagai masalah yang anda hadapi setiap hari, cubalah atasi tekanan.

Pendedahan berterusan terhadap tekanan boleh menyebabkan masalah tidur. Anda tidak dapat berehat sepenuhnya apabila berjaya tidur. Oleh itu, kitaran tidur sangat mungkin terganggu, yang dapat meningkatkan kemungkinan anda tidak senang.

Mengelakkan dan mengurus tekanan boleh dilakukan dengan mudah dengan cara berikut.

  • terus berfikiran positif
  • terima perkara yang di luar kawalan
  • meditasi atau yoga
  • bersenam
  • makan dengan pemakanan seimbang
  • melakukan hobi
  • elakkan alkohol dan dadah
  • mempercayai

Jangan terus tersekat ketika tekanan, lakukan perkara yang membuat anda lebih santai dan positif.

2. Tingkatkan waktu tidur anda

Kurang tidur boleh meningkatkan peluang anda untuk mengigau. Oleh itu, menghilangkan kecelaruan dapat dilakukan dengan meningkatkan waktu tidur.

Selain memastikan anda mendapat tidur yang cukup selama 8 jam, anda perlu meningkatkan kebiasaan tidur dan bangun pada waktu yang sama. Kaedah ini juga dapat meningkatkan kualiti tidur, sehingga anda dapat berehat sepenuhnya.

Jauhkan peranti elektronik seperti komputer riba, tablet, dan telefon bimbit. Tidur perlu dibuat semaksimum mungkin tanpa gangguan.

Sebelum tidur, jadikan diri anda lebih santai. Anda boleh melakukannya dengan membaca buku atau minum secawan teh herba, seperti kulit magnolia, chamomile, lavender, atau teh markisa. Oleh itu, anda menghilangkan kebiasaan mengigau dan tidur lebih tenang.

3. Memasang Kebisingan Putih

Anda juga boleh mencuba menggunakan bunyi putih semasa tidur untuk menghilangkan kebiasaan mengigau. Bunyi putih terdengar dalam frekuensi tertentu yang membuat pendengar berasa santai.

Kebisingan ini mungkin datang dari penghawa dingin, kipas angin, atau alat pembersih dari bilik. Walau bagaimanapun, sensasi bunyi seperti ini dapat dicari dengan mudah melalui aplikasi video atau muzik.

Menurut Sleep Foundation, bunyi putih dapat membantu anda mendapatkan tidur yang berkualiti. Kerana kesannya menenangkan dan memudahkan anda tertidur.

Apabila anda berjaya tidur lena, secara automatik kualiti tidur akan menjadi lebih baik. Oleh itu, anda dapat menghilangkan kebiasaan mengigau semasa tidur.

4. Rujuk doktor

Cara menghilangkan kecelaruan semasa tidur adalah segera berjumpa doktor. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda sering mengalami kecelaruan yang sengit, seperti menjerit ketika tidur, melakukan tindakan berbahaya, dan mempunyai sejarah kecelaruan sejak usia muda.

Sebenarnya tidak ada ujian khusus untuk mendiagnosis kebiasaan mengigau. Namun, jika anda mengalami ini secara berkala dan intensif, mungkin ada penyebab gangguan tidur yang lain. Oleh itu, anda perlu melaporkan aduan yang anda rasakan kepada doktor.

Sebelum berjumpa doktor, ada baiknya menyimpan jurnal tidur. Jurnal ini adalah mengenai masalah tidur anda. Bermula dari rekod tidur, jam anda tidur dan bangun, ubat-ubatan yang dimakan, pengambilan kafein, dan aktiviti fizikal.

Jurnal tidur ini akan memudahkan doktor anda menganalisis gangguan tidur anda. Mungkin doktor anda akan memberi anda cadangan yang tepat untuk aduan anda yang sering mengigau.