Kehamilan

Fungsi Vitamin D Semasa Kehamilan •

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita hamil yang mengonsumsi vitamin D dalam jumlah yang cukup dalam dos yang mencukupi akan mempunyai IQ yang tinggi.

Apa itu Vitamin D?

Vitamin D penting untuk kesihatan dan kekuatan tulang. Ini juga merupakan faktor penting untuk memastikan otot, jantung, paru-paru, dan otak anda berfungsi dengan baik dan tubuh anda dapat melawan jangkitan.

Tidak seperti vitamin lain, badan anda menghasilkan vitamin D dengan sendirinya apabila anda memaparkan kulit anda kepada cahaya matahari. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mendapatkan vitamin lain dari makanan yang anda makan. Contohnya, anda perlu mendapatkan vitamin C dari buah-buahan dan sayur-sayuran.

Mengapa mengambil Vitamin D begitu penting?

Vitamin D membantu mengatur kadar kalsium dan fosfat dalam badan anda untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat.

Kekurangan vitamin D semasa anda hamil atau menyusu dapat mengelakkan bayi anda mendapat kalsium dan fosfat yang mencukupi. Ini menyebabkan perkembangan gigi dan tulang yang lemah, dan dalam beberapa kes juga boleh menyebabkan riket pada bayi anda.

Vitamin D dapat membantu anda untuk melawan jangkitan. Vitamin ini juga dapat membantu mencegah diabetes dan beberapa jenis barah.

Mungkin ada kaitan antara kadar vitamin D yang rendah selama kehamilan dan peningkatan risiko mempunyai bayi dengan berat lahir rendah. Para saintis telah lama mengetahui bahawa vitamin D mempunyai kesan paling besar terhadap kesihatan tulang. Mempertahankan tulang yang kuat dan sihat sangat penting untuk pertumbuhan bayi dan anak kecil, tetapi asasnya diletakkan di dalam rahim.

Masalah dengan kalsium, tulang, atau vitamin D pada bayi yang sedang berkembang tidak terjadi sehingga beberapa bulan setelah kelahiran (selalunya pada tahun kedua). Selepas kelahiran, bayi akan bergantung pada kalsitriol untuk menyerap kalsium dari usus, dan jika bayi kekurangan vitamin D, pengambilan kalsium yang rendah pada tulang akan menyebabkan penyakit riket (tulang lembut).

Bilakah anda harus mengambil Vitamin D

Walaupun sebelum hamil, anda harus mempunyai banyak vitamin D. Sekiranya anda mempunyai cukup vitamin D sebelum kehamilan dan kemudian anda hamil, teruskan pengambilan vitamin D yang mencukupi untuk anda dan bayi anda.

Dianjurkan untuk mengambil suplemen yang mengandungi 10 mikrogram (mcg) vitamin D setiap hari semasa kehamilan dan semasa anda menyusu.

Sebilangan besar kehamilan multivitamin mengandungi vitamin D. Atau anda boleh mengambil satu vitamin D tambahan. Anda perlu mengambil vitamin D semasa kehamilan untuk memberi bayi anda cukup vitamin D selama beberapa bulan pertama kehidupannya. Anda harus mengambil 10 mikrogram vitamin D setiap hari ketika anda hamil dan jika anda menyusu

Pastikan anda hanya mengambil multivitamin yang dibuat khusus untuk kehamilan, dan periksa label untuk melihat berapa banyak vitamin D yang dikandungnya. Tanyakan kepada ahli farmasi, bidan atau doktor anda jika anda tidak pasti yang mana yang sesuai untuk anda.

Sekiranya anda tidak mengambil makanan tambahan vitamin D semasa hamil dan menyusu, bayi anda mungkin tidak mempunyai vitamin D sebanyak yang dia perlukan dalam beberapa bulan pertama kehidupan. Sekiranya ini berlaku, doktor atau bidan anda boleh mengesyorkan dos vitamin D setiap hari untuk bayi anda dari usia satu bulan.

Sumber makanan yang mengandungi Vitamin D

Anda mendapat sebahagian besar vitamin D dari sinar matahari pada kulit anda. Ini kerana vitamin D terbentuk di bawah kulit sebagai reaksi terhadap cahaya matahari. Vitamin D juga terdapat dalam sebilangan kecil makanan, termasuk:

  • minyak ikan
  • telur
  • makanan yang diperkaya vitamin D, seperti bijirin sarapan pagi dan susu tepung