Kanser

Faedah dan Jenis Penanda Tumor untuk Pemeriksaan Kanser •

Apabila anda merasa atau mengesyaki bahawa anda mengalami simptom barah, salah satu cara untuk memastikannya adalah berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan membuat diagnosis terlebih dahulu, misalnya dengan melakukan ujian darah, air kencing, atau tisu pada badan anda. Tujuannya, untuk mencari penanda tumor di dalam badan. Lalu, apa itu penanda tumor? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apakah penanda tumor?

Penanda tumor adalah zat atau protein yang dapat dijumpai di dalam darah, air kencing, atau sel tisu di dalam tubuh orang yang menghidap barah atau tumor. Sel barah atau sel tumor biasanya menghasilkan bahan ini. Dari bahan-bahan ini, doktor dapat menentukan betapa agresifnya tumor atau barah, apakah keadaannya dapat bertindak balas terhadap rawatan.

Oleh itu, doktor akan melakukan ujian darah atau ujian air kencing untuk mencari bahan ini di dalam badan anda. Sebenarnya, pada masa ini, penanda tumor tidak terhad kepada protein atau bahan yang dihasilkan oleh sel barah. Walau bagaimanapun, terdapat juga perubahan dalam bahan genetik (DNA, RNA) yang berkaitan dengan kanser tertentu.

Perubahan bahan genetik juga dapat berfungsi sebagai penanda tumor dalam menentukan perkembangan penyakit, jenis perawatan barah yang dilakukan, dan mengesan barah lebih awal. Sebenarnya, teknologi yang paling maju dapat menguji pelbagai bahan genetik pada masa yang sama.

Ini tentu dapat memberikan lebih banyak maklumat mengenai ciri-ciri tumor. Nah, terdapat banyak jenis penanda tumor yang perlu anda ketahui. Sebilangan bahan ini dikaitkan dengan hanya satu jenis barah, tetapi yang lain dikaitkan dengan beberapa jenis barah sekaligus.

Penggunaan penanda tumor

Penanda tumor boleh digunakan untuk pelbagai diagnosis dan keperluan susulan kanser. Walaupun begitu, doktor biasanya tidak hanya menggunakan penanda tumor, tetapi bersama dengan ujian lain yang dapat membantu memberikan maklumat tambahan yang berkaitan dengan keadaan pesakit:

1. Pemeriksaan

Sebenarnya, penggunaan bahan ini tidak sesuai untuk saringan, kerana bahan-bahan ini biasanya kurang sensitif dan spesifik untuk menggambarkan keadaan pesakit. Walau bagaimanapun, terdapat syarat-syarat tertentu apabila bahan ini berguna untuk prosesnya saringan atau pengesanan awal untuk barah.

Biasanya, doktor akan menggunakan penanda tumor di saringan pada pesakit yang berisiko tinggi terkena barah. Sebagai contoh, pesakit dengan sejarah perubatan keluarga yang berkaitan dengan barah atau faktor risiko tertentu yang berkaitan dengan jenis kanser tertentu.

2. Diagnosis

Sekiranya anda sudah menunjukkan gejala barah tertentu, seperti gejala barah otak, kehadiran atau ketiadaan penanda tumor di dalam badan dapat membantu mengesan kehadiran atau ketiadaan barah tersebut.

Bukan hanya itu, kehadiran bahan ini biasanya dapat membantu doktor untuk memastikan bahawa keadaan yang anda alami adalah barah, bukan penyakit lain yang mempunyai gejala yang serupa dengan barah yang anda alami.

3. Keterukan

Sekiranya doktor anda menyatakan bahawa anda menghidap sejenis barah, seperti barah payudara, penanda tumor dapat membantu doktor menentukan tahap keparahan penyakit.

Dengan bahan ini, doktor dapat mengetahui sama ada barah anda telah bermetastasis atau merebak ke tisu dan organ badan yang lain atau tidak. Sekiranya tidak, tahap barah apa yang anda alami, dan jika demikian, seberapa parah penyebarannya?

4. Prognosis

Penanda tumor juga boleh digunakan oleh doktor untuk membantu menentukan seberapa agresif sel-sel barah di dalam badan anda. Ia juga dapat membantu kemungkinan barah yang teruk.

Dengan cara itu, doktor juga dapat menentukan kemungkinan anda akan sembuh sekiranya menjalani rawatan untuk barah ini.

5. Pilihan rawatan

Beberapa jenis penanda tumor dapat membantu doktor menentukan pilihan rawatan yang tepat dan berkesan untuk pesakit barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan penggunaan bahan ini untuk menentukan jenis rawatan.

6. Periksa hasil rawatan

Doktor juga boleh menggunakan bahan ini untuk memantau keadaan anda selepas rawatan. Biasanya, dari bahan ini, doktor dapat menentukan kadar kejayaan rawatan yang anda lalui.

Sekiranya tahap zat ini menurun, ini bermakna rawatannya berjaya. Tetapi, jika tahap penanda tumor ini tidak berubah, ini bermakna doktor perlu mengkaji semula jenis rawatan yang anda jalankan.

Bukan hanya itu, doktor juga dapat mengetahui sama ada terdapat kemungkinan barah muncul semula atau tidak setelah berjaya menjalani rawatan. Sekiranya tahap zat ini meningkat sebelum rawatan, menurun selepas rawatan, tetapi meningkat lagi dari masa ke masa, ada kemungkinan barah itu akan kembali.

Jenis penanda tumor

Terdapat beberapa jenis penanda tumor yang dapat menentukan kehadiran atau ketiadaan pelbagai jenis barah. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai jenis yang paling biasa:

1. Alpha-fetoprotein (AFP)

Doktor biasanya menemui penanda tumor yang satu ini dalam sampel darah anda. Secara amnya, tahap AFP akan meningkat semasa kehamilan dan pada orang dengan hepatitis. Walau bagaimanapun, AFP biasanya tidak dijumpai dalam darah orang dewasa.

Ini bermakna bahawa jika tahap AFP meningkat pada lelaki atau wanita yang tidak hamil, ini boleh menjadi tanda barah. Kanser hati, barah ovari, dan barah testis adalah beberapa barah yang berkaitan dengan AFP.

Fungsi AFP dalam tubuh biasanya dapat membantu doktor menentukan diagnosis barah, memantau rawatan barah, hingga kemungkinan barah muncul kembali setelah berjaya menjalani perawatan.

2. CA 125

Biasanya, keadaan yang menyebabkan kadar CA 125 naik dalam darah adalah barah ovari. Namun, barah rahim, barah serviks, barah pankreas, barah hati, barah usus besar, barah payudara, dan barah paru-paru juga dapat meningkatkan kadar dalam darah.

Sebenarnya, terdapat juga beberapa keadaan kesihatan lain yang tidak berkaitan dengan barah yang dapat meningkatkan kadar CA 125 dalam darah. Contohnya, kehamilan, endometriosis, dan myoma.

Kehadiran penanda tumor ini dalam darah dapat membantu doktor membuat diagnosis, memantau proses rawatan, dan risiko barah muncul kembali setelah anda menjalani rawatan.

3. CA 15-3

CA 15-3 biasanya berguna untuk membantu menentukan kesan rawatan barah payudara. Walaupun begitu, kadar CA 15-3 dalam darah juga dapat meningkat karena kondisi lain, seperti barah ovari, barah paru-paru, dan barah prostat.

Sebenarnya, terdapat beberapa keadaan kesihatan lain yang juga dapat meningkatkan kadar darah, seperti tumor payudara, endometriosis, penyakit radang panggul, dan hepatitis. Bukan hanya itu, kehamilan dan penyusuan juga dapat meningkatkan tahap penanda tumor ini dalam darah.

Pada barah payudara, doktor biasanya menggunakan CA 15-3 untuk memantau rawatan pesakit dan mengetahui sama ada barah itu akan kembali selepas rawatan.

4. CA 19-9

Jenis penanda tumor ini biasanya dikaitkan dengan barah usus besar, barah perut, dan barah empedu. Selain itu, tahap CA 19-9 juga dapat menunjukkan barah pankreas yang telah diklasifikasikan sebagai teruk.

Walau bagaimanapun, bahan ini juga meningkat jika anda mempunyai beberapa keadaan kesihatan yang lain, seperti batu ginjal, pankreatitis, sirosis hati, penyakit radang usus (IBD), gangguan tiroid, dan kolesistitis.

Biasanya, penanda yang satu ini dapat membantu doktor memantau rawatan yang sedang dilalui pesakit, serta kemungkinan barah muncul setelah rawatan selesai.

5. Antigen Carcinoembryonic (CEA)

Doktor biasanya menemui satu bahan ini dalam sampel darah. Biasanya, CEA dikaitkan dengan barah usus besar, tetapi bahan ini juga dapat menunjukkan adanya barah pankreas, barah paru-paru, barah payudara, hingga barah ovari.

Sebenarnya, keadaan seperti artritis reumatoid, Hepatitis, kolitis, dan pankreatitis dapat menyebabkan kadar CEA meningkat dalam darah. Tahap CEA juga mungkin meningkat pada perokok aktif.

Penanda ini biasanya dapat membantu doktor menentukan tahap barah, menentukan prognosis, dan memantau rawatan barah pada pesakit. Bukan hanya itu, doktor juga dapat menggunakan CEA untuk menentukan risiko kemunculan sel barah setelah rawatan selesai.

6. Dyhydrogenase laktat (LDH)

Protein satu ini biasanya muncul dalam jumlah kecil dalam badan. Namun, menurut Stanford Health Care, terdapat beberapa jenis barah yang dapat meningkatkan tahapnya dalam tubuh. Secara amnya, bahan ini dikaitkan dengan tumor sel kuman dan tumor testis.

Biasanya, mengukur tahap LDH dalam darah untuk membantu mengawal rawatan barah yang sedang dijalankan. Di samping itu, penanda tumor ini juga dapat membantu doktor menentukan keparahan barah, untuk menentukan kemungkinan kembalinya sel barah selepas rawatan.

Beberapa masalah kesihatan lain yang juga dapat meningkatkan kadar LDH dalam darah adalah kegagalan jantung, hipotiroidisme, anemia, dan pelbagai penyakit paru-paru dan hati.

7. Antigen khusus prostat (PSA)

Pembuat tumor ini biasanya terdapat dalam kepekatan rendah dalam darah lelaki dewasa. Tahap yang meningkat dapat menunjukkan barah prostat. Walau bagaimanapun, beberapa syarat lain seperti hiperplasia prostat jinak (BPH) dan prostatitis juga dapat menyebabkan tahap PSA meningkat.

Biasanya, PSA dapat membantu doktor dalam proses pengesanan awal kanser prostat, membantu proses pemeriksaan kanser prostat, dan memantau rawatan yang dilakukan oleh pesakit untuk merawat barah prostat.

Tidak ketinggalan, doktor juga dapat menggunakan bahan ini untuk menentukan apakah ada kemungkinan sel barah prostat kembali setelah pesakit selesai menjalani rawatan.