Kesihatan jantung

4 Jenis Penyakit Jantung yang Paling Umum

Anda mungkin sering mendengar atau melihat amaran: Amaran penyakit jantung! Penyakit jantung yang dimaksudkan? Sebenarnya terdapat pelbagai jenis kecacatan jantung dan boleh berlaku pada masa yang sama. Di sini saya akan membincangkan beberapa jenis penyakit dan gangguan jantung yang paling biasa.

Jenis penyakit jantung yang paling biasa

1. Penyakit Jantung Koronari

Mungkin penyakit jantung jenis ini adalah yang paling terkenal dan ditakuti oleh banyak orang. Penyakit jantung koronari adalah penyempitan arteri koronari. Saluran darah koronari adalah saluran yang membawa darah kaya oksigen ke sel otot jantung.

Jadi, apabila saluran darah menyempit, oksigen tidak akan sampai ke jantung dan akhirnya menyebabkan fungsi jantung terganggu. Biasanya, penyempitan saluran darah ini disebabkan oleh pengumpulan plak lemak yang dikenali sebagai aterosklerosis.

Apabila lemak yang terkumpul semakin banyak, kawasan saluran darah yang menyempit akan mengembang. Inilah yang akan mencetuskan serangan jantung secara tiba-tiba.

Sekiranya anda disyaki menghidap penyakit jantung koronari, doktor akan mengesyorkan kateterisasi jantung atau CT scan koronari. Apabila saluran darah menyempit dan aliran darah tiba-tiba tersumbat, seseorang akan mengalami apa yang disebut serangan jantung.

2. Penyakit injap jantung

Jantung manusia normal terdiri daripada empat ruang utama. Empat injap jantung berfungsi sebagai 'pintu' antara ruang di jantung dan saluran darah utama.

Fungsi injap yang terganggu boleh menyebabkan tekanan di salah satu ruang jantung meningkat. Penyakit jantung jenis ini secara amnya akan menyebabkan gejala sesak nafas untuk merasa cepat letih. Fungsi injap terganggu boleh disebabkan oleh jangkitan, kelainan kongenital, komplikasi penyakit jantung koronari, tekanan darah tinggi atau disebabkan oleh proses penuaan.

Pemeriksaan ekokardiografi (ultrasound jantung) akan memberikan gambaran yang lebih jelas mengenai kelainan ini. Penyakit ini sering disebut oleh masyarakat umum sebagai penyakit injap bocor jantung.

3. Penyakit jantung kongenital

Penyakit jantung juga boleh disebabkan oleh kelainan kongenital. Keabnormalan yang paling biasa termasuk kelainan pada septum atau dinding ruang jantung atau kecacatan septum atrium, kecacatan septum ventrikel, dan ductus arteriosus paten.

Biasanya, paten ductus arteriosus adalah penyakit jantung kongenital pada bayi yang lebih dikenali sebagai penyakit jantung bocor. Di samping itu, terdapat pelbagai jenis kelainan injap jantung kongenital yang disebabkan oleh kecacatan pembentukan janin serta pelbagai kecacatan jantung lain yang agak jarang berlaku.

4. Gangguan irama jantung

Jantung yang normal berdegup pada irama biasa. Secara saintifik, gangguan irama jantung disebut disritmia. Seperti gangguan jantung yang saya jelaskan sebelumnya, gangguan irama jantung ini juga boleh menjadi anomali kongenital. Keluhan yang dirasakan oleh penghidap gangguan ini biasanya berdebar-debar, pening atau pingsan.

Serangan jantung, boleh menyebabkan gangguan irama jantung yang membawa maut dan mengakibatkan kematian secara tiba-tiba. Gangguan pada struktur jantung akibat kelainan injap boleh menyebabkan irama jantung tidak teratur, yang boleh menyebabkan strok. Ketidaknormalan ini dapat dikesan melalui pemeriksaan elektrokardiogram (ECG), Holter atau mata-mata.

Sekiranya anda mengalami sakit dada, anda harus segera berjumpa doktor, supaya jenis penyakit jantung yang dialami dapat dikenal pasti.