Penyakit berjangkit

Kejadian Luar Biasa Semasa Wabak, Apa Kriteria?

Kes demam berdarah denggi (DHF) di Indonesia telah terjadi 16.099 kes selama periode Januari hingga awal Maret 2020. Menurut data Kementerian Kesihatan, selama dua bulan, denggi telah membunuh sekurang-kurangnya 100 orang dan memaksa sejumlah wilayah untuk menyatakan status acara luar biasa (KLB).).

"Terdapat 16.099 kes dengan 100 kematian (orang) di seluruh negara. Usaha yang kami lakukan mendorong peningkatan kegiatan pencegahan, "kata Direktur Vektor dan Penyakit Berjangkit Zoonotik di Kementerian Kesehatan Indonesia, dr. Siti Nadia Tarmizi, seperti dikutip dari Antara News, Selasa (3/10).

Beberapa daerah / bandar menetapkan status kejadian demam denggi (DHF) yang luar biasa.

Sejak awal tahun 2020, demam berdarah denggi telah menjadi endemik di beberapa daerah di Indonesia. Dalam dua bulan pertama, 285 kabupaten / kota melaporkan bahawa kawasan mereka dijangkiti denggi.

Paling tidak ada lima kabupaten / kota yang telah mengumumkan status kejadian demam denggi (DHF) yang luar biasa di daerah mereka. Ini termasuk Kabupaten Belitung di Provinsi Bangka Belitung, enam desa di Kabupaten Temanggung, Jawa Tengah, dan tiga kabupaten di Provinsi Nusa Tenggara Timur (NTT), yaitu Alor, Lembata, dan Sikka.

Menteri Kesihatan Terawan Agus Putranto mengunjungi Kabupaten Sikka, Senin (9/3), dia mengatakan jumlah kes denggi di Sikka terus meningkat. Menanggapi hal ini, pemerintah daerah bahkan telah meningkatkan status wabak DHF untuk memasuki tahap empat.

Wabak demam denggi telah berlaku empat kali di Kabupaten Sikka, iaitu pada tahun 2010, 2013, 2016, dan tahun ini.

Jika dibandingkan, sepanjang tahun 2016 jumlah kes wabak denggi mencapai 620 kes dengan jumlah kematian mencecah 13 orang. Walaupun tahun ini hanya berjalan selama 3 bulan, kes-kesnya melebihi peristiwa sebelumnya.

"Tahun ini 2020 baru memasuki bulan Maret, jumlah kes telah mencapai 1.216 kes, dengan jumlah kematian hingga 14 orang," kata Ketua Kantor Kesehatan Daerah Sikka, Petrus Herlemus.

Provinsi NTT memang merupakan salah satu wilayah dengan jumlah kes terbanyak. Dari 1 Januari hingga 9 Mac 2020, Kementerian Kesihatan mencatatkan 1,195 kes yang tersebar di beberapa daerah / bandar dengan jumlah kematian 31 orang.

Menurut Terawan, dari mangsa yang mati, banyak di antaranya berlaku kepada kanak-kanak.

Selain NTT, Provinsi Jawa Barat juga merupakan salah satu zona merah untuk wabak denggi, walaupun gubernur belum menyatakan status wabah tersebut. Ketua Kantor Kesehatan Provinsi Jawa Barat, Berli Hamdani, mengatakan bahawa jumlah kes denggi di Jawa Barat telah mencapai 4.192 dan 15 kematian.

Apakah status acara luar biasa dan bagaimana ia dilaksanakan

Kejadian Luar Biasa (KLB) adalah kejadian atau peningkatan dalam kejadian morbiditi dan / atau kematian yang signifikan secara epidemiologi di kawasan dalam jangka masa tertentu. Keadaan ini boleh menyebabkan wabak.

Beberapa jenis penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan wabak, seperti Kolera, Wabak, Demam Berdarah Denggi, Campak, Polio, Difteri, Pertusis, Rabies, Malaria, Influenza Burung H5N1, Anthrax, Leptospirosis, Hepatitis, Influenza A Baru (H1N1) / Pandemik 2009 , Meningitis, Demam Kuning, dan Chikungunya.

Sebagai tambahan kepada nama-nama ini, jika ada penyakit menular lain yang dapat menyebabkan wabah, menteri kesihatan akan menentukan, kerana saat ini wabak COVID-19 sedang berlangsung.

Terdapat banyak persoalan mengapa dalam kes demam denggi (DHF) beberapa kawasan dengan jumlah kes yang tinggi tidak menentukan status wabak.

Penetapan kejadian luar biasa diatur dalam Peraturan Menteri Kesehatan (Permenkes) Republik Indonesia No.

Syarat dan kriteria untuk menentukan KLB

Dalam artikel 6 ditulis, suatu wilayah dapat ditentukan dalam suatu peristiwa luar biasa, jika memenuhi salah satu kriteria berikut.

  1. Dikatakan sebagai wabah jika memenuhi salah satu kriteria berikut: kemunculan penyakit berjangkit yang sebelumnya tidak ada atau tidak diketahui di suatu daerah.
  2. Peningkatan kejadian penyakit secara berterusan selama 3 jangka waktu dalam jam, hari, atau minggu mengikut jenis penyakit.
  3. Peningkatan kesakitan dua kali atau lebih berbanding dengan tempoh sebelumnya dalam jangka waktu beberapa jam, hari, atau minggu. mengikut jenis penyakit.
  4. Jumlah pesakit baru dalam tempoh satu bulan menunjukkan peningkatan dua kali atau lebih berbanding dengan purata bulanan pada tahun sebelumnya.
  5. Rata-rata jumlah kejadian kesakitan setiap bulan selama satu tahun menunjukkan peningkatan dua kali atau lebih berbanding dengan jumlah purata penyakit setiap bulan pada tahun sebelumnya.
  6. Kadar kematian kerana penyakit ( Kadar Kematian Kes ) dalam satu tempoh menunjukkan peningkatan 50 peratus atau lebih.
  7. Bahagian penyakit ( kadar berkadar ) pesakit baru dalam satu tempoh menunjukkan peningkatan dua kali atau lebih berbanding tempoh sebelumnya dalam tempoh yang sama.

Tujuan mewujudkan status KLB

Penentuan status wabah dapat dilakukan oleh kepala kantor kesehatan daerah atau kepala kantor kesehatan provinsi atau menteri, bergantung pada wilayah yang diliputi wabah.

Ketika suatu daerah dinyatakan sebagai wabah, semua elemen harus turun untuk memberikan respons yang bersepadu. Untuk kes DHF di beberapa wilayah di Indonesia.

Respons bersepadu ini meliputi penyelidikan, pencegahan dan vaksinasi, pemusnahan penyebab penyakit, pengendalian jenazah, hingga konseling. Kawasan diwajibkan untuk membentuk tim tindakan cepat untuk melakukan penanggulangan bersepadu hingga ke akar umbi.

Untuk wabak COVID-19, Indonesia juga telah menetapkan status KLB tetapi sedikit berbeza. Status kejadian luar biasa di COVID-19 secara langsung ditentukan oleh pemerintah pusat, iaitu Menteri Kesihatan. Dengan cara ini, semua pembiayaan untuk pencegahan ditanggung oleh pemerintah pusat.

Keputusan mengenai status wabak COVID-19 ditandatangani oleh Menteri Kesihatan Terawan pada 4 Februari 2020. Keputusan ini terkandung dalam Keputusan Menteri Kesihatan Nomor HK.01.07 / MENKES / 104/2020.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌