Kesihatan kulit

Kebaikan Penting Mencuci Muka Sebelum Tidur |

Selepas aktiviti itu, berbaring di atas katil nampaknya perkara yang paling dinantikan. Keinginan ini kadang-kadang mengatasi perkara lain yang harus dilakukan, seperti mandi atau hanya mencuci muka. Walau bagaimanapun, penting untuk mencuci muka sebelum tidur!

Manfaat membiasakan diri mencuci muka sebelum tidur

Mencuci muka berguna untuk mengekalkan kulit yang sihat, tetapi anda tidak perlu melakukannya dengan kerap. Menurut American Academy of Dermatology, mencuci muka beberapa kali sehari sebenarnya boleh menyebabkan kegatalan pada kulit.

Hasil daripada mencuci muka dengan kerap, anda lebih mudah terkena jerawat. Oleh itu, para pakar mencadangkan mengurangkan tabiat ini dengan mencuci muka dua kali sehari, pada waktu pagi dan sebelum tidur.

Walaupun begitu, mengapa mencuci muka sebelum tidur pada waktu malam sangat penting? Berikut adalah senarai jawapan.

1. Mengurangkan risiko jerawat pada wajah

Setelah seharian melakukan aktiviti, minyak, habuk, dan kotoran sangat mudah melekat di wajah. Tidak ketinggalan, kebiasaan menyentuh wajah anda dengan tangan menjadikan wajah anda lebih kotor.

Ini kerana kuman yang melekat di tangan mudah berpindah ke kulit wajah. Sekiranya ditinggalkan sendirian walaupun anda pulang ke rumah, wajah sangat terdedah kepada jerawat.

Oleh itu, mencuci muka pada waktu malam sebelum tidur dapat mengurangkan bakteria dan minyak yang dapat menyumbat pori-pori wajah.

2. Membantu melembapkan kulit wajah

Kulit anda secara semula jadi akan memperbaiki dan memulihkan diri semasa anda tidur pada waktu malam. Semasa siang hari, kulit wajah akan berfungsi dengan melawan segala jenis bahaya seperti sinar UV, pencemaran, dan kotoran di sekitar anda.

Nah, mencuci muka pada waktu malam dapat membantu kulit anda mengawal kerosakan kulit. Selain itu, tabiat ini membantu memaksimumkan kesan produk penjagaan yang anda gunakan, salah satunya adalah pelembap kulit.

Menggunakan pelembap pada waktu malam setelah membersihkannya menjadikan kulit tidak kering. Pada waktu malam, pelembap wajah yang anda gunakan mempunyai banyak masa untuk menyerap sepenuhnya ke dalam kulit.

3. Dapat mengurangkan kedutan pada wajah

Punca kedutan pada wajah terus bertambah, iaitu kulit terlalu kerap terkena sinar UV yang menunjukkan penuaan pramatang. Pendedahan kepada sinar UV boleh merosakkan tisu penghubung kulit, seperti kolagen dan elastin, yang terletak di lapisan kulit yang lebih dalam.

Sekiranya tisu penghubung pecah, kulit anda akan mula kehilangan kelenturan dan akan lebih mudah terbentuk kedutan di wajah. Selain itu, radikal bebas di sekitarnya juga mempengaruhi kesihatan kolagen.

Oleh itu, mencuci muka sebelum tidur sangat penting dan tidak boleh dilewatkan. Tujuannya agar kulit tidak lagi memerlukan tenaga tambahan untuk menangkal radikal bebas yang melekat.

4. Mencegah jangkitan mata

Membiasakan diri untuk tidak mencuci muka pada waktu malam benar-benar mempengaruhi kesihatan mata. Kenapa begitu? Menurut dr. Eric Schweiger, pakar dermatologi dari New York memberitahu Huffpost, ada beberapa kesan sampingan yang boleh muncul.

Contohnya, tidak membuang maskara atau eyeliner sebelum tidur boleh menyebabkan jangkitan mata. Sebabnya, solek mata ini boleh masuk ke mata anda ketika anda menggosok mata misalnya ketika anda tidur.

Akibatnya, mata anda lebih berisiko mengalami kerengsaan dan penyumbatan folikel rambut dan kelenjar minyak pada kelopak mata. Sekiranya ini berlaku, bakteria dapat menumpuk dan menyebabkan keradangan yang boleh menyebabkan lebam kecil pada kelopak mata.

Oleh itu, mencuci muka sebelum tidur sangat diperlukan agar keadaan di atas tidak berlaku kepada anda. Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan penghilang mata pertama untuk memastikan tidak ada residu maskara atau eyeliner di kawasan mata.

Setelah mengetahui faedah penting mencuci muka sebelum tidur, hilangkan kemalasan yang timbul mulai sekarang. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk menentukan rutin penjagaan kulit yang sesuai untuk anda.