Keibubapaan

3 Langkah Memilih Penyedut yang Betul untuk Kanak-kanak

Asma yang menyerang kanak-kanak akan menyebabkan mengi, batuk, sesak nafas disertai dengan sakit di dada. Untuk mengubatinya, anak perlu mendapatkan ubat untuk melebarkan saluran udara sehingga dia dapat bernafas secara normal. Biasanya ubat tersebut akan diberikan melalui bantuan alat yang dipanggil inhaler. Agar tidak memilih alat sedut yang salah untuk kanak-kanak, ikuti langkah-langkah di bawah.

Petua memilih alat sedut untuk kanak-kanak

Penyedut bukan ubat, tetapi alat yang berfungsi untuk menyampaikan ubat terus ke paru-paru. Alat ini biasanya digunakan oleh pesakit dengan asma atau COPD (penyakit paru obstruktif kronik).

Berdasarkan jurnal Primary Care Respiration Medicine, pilihan dan cara menggunakan inhaler yang salah adalah salah satu penyebab rawatan asma tidak berjalan dengan baik. Oleh itu, pesakit mesti mencari alat sedut yang betul dan tahu menggunakannya dengan betul.

Malangnya, memilih alat sedut, baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa, bukanlah perkara yang mudah. Anda perlu mempertimbangkan usia, ubat yang digunakan, kadar pernafasan, keselesaan dan pilihan pesakit.

Agar anda tidak memilih yang salah, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

1. Jenis alat sedut

Terdapat dua jenis penyedut untuk asma, iaitu: penyedut dos bermeter (MDI) dan penyedut serbuk kering (DPI). Jenis MDI terdiri daripada tiub yang diisi dengan ubat cair yang ditekan ke dalam penutup mulut plastik untuk dihirup.

Peranti ini dilengkapi dengan meter untuk mengelakkan dos ubat dikeluarkan terlalu banyak. Terdapat juga dilengkapi spacer, yang merupakan alat tambahan yang mempercepat kadar ubat untuk mencapai paru-paru.

Sebilangan besar penyedut MDI tanpa spacer hanya sampai ke bahagian belakang kawasan tekak, tidak sampai ke kawasan saluran pernafasan bawah.

Tidak seperti inhaler MDI yang ditekan dan dihirup, inhaler DPI digunakan dengan penyedutan dengan cepat dan kuat. Inhaler jenis ini juga menggunakan ubat dalam bentuk serbuk kering.

Anda boleh memilih alat sedut ini untuk kanak-kanak yang lebih tua, yang dapat menarik nafas panjang. Sekiranya diberikan kepada anak yang terlalu muda, kemungkinan besar dia tidak akan menyedut semasa menggunakannya, tetapi menghembuskannya.

2. Umur kanak-kanak

Sumber: Shutterstock

Memilih alat sedut untuk kanak-kanak mesti disesuaikan dengan usia mereka. Menurut halaman Panduan untuk Jururawat, kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang menderita asma kronik boleh memilih alat sedut MDI.

Namun, ketika digunakan, ia dilengkapi dengan sistem spacer dan penutup oksigen untuk mempermudahnya. Ajar dan latih anak-anak untuk menggunakan alat sedut dan alat ini spacer dengan betul.

Manakala kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas boleh menggunakan inhaler MDI atau DPI. Sesuaikan dengan keinginan dan kemampuan anak untuk menggunakan alat sedut.

3. Kelulusan doktor

Sebelum membuat pilihan mengenai jenis alat sedut tertentu, jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan mengesyorkan alat sedut yang sesuai untuk si kecil anda. Doktor juga akan memberi anda arahan mengenai dos ubat, cara menggunakan alat sedut, dan rawatan yang lebih jelas.

Selain berhati-hati dalam memilih alat sedut untuk kanak-kanak, tempoh penggunaan alat sedut juga harus mengikut perintah doktor. Sekiranya asma anak anda bertambah baik dan anda menghentikan ubat penyedut secara sepihak, asma mungkin akan kembali dan semakin teruk.

Pastikan anda menghentikan ubat sekiranya doktor mengesyorkannya.

Jangan lupa untuk memeriksa kesihatan anak anda dengan kerap ke doktor. Tujuannya adalah untuk menentukan perkembangan ubat dan keberkesanan penyedut dalam membantu mengawal gejala asma yang berlaku pada kanak-kanak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌