Perubatan Herba dan Alternatif

Cara Melakukan Urutan Kaki Anda Sendiri di Rumah •

Setelah bersenam atau melakukan aktiviti yang menumpukan pada kerja kaki anda, tidak hairanlah kaki anda berasa sakit dan letih selepas itu. Untuk mengatasi ini, banyak orang pergi ke refleksologi untuk menghilangkan rasa sakit. Namun, sebilangan daripada anda mungkin malas sekiranya anda terpaksa pergi lagi dan mahu pulang tidak lama lagi. Tidak perlu pergi ke tempat urut, beberapa teknik urut kaki Anda boleh mencuba sendiri di rumah!

Manfaat kesihatan urut kaki

Perkembangan tempat-tempat refleksologi menunjukkan bahawa banyak orang sudah merasakan faedahnya. Bagi anda yang mengalaminya juga mungkin tertanya-tanya bagaimana tubuh anda dapat lebih segar dengan hanya urutan kaki.

Refleksologi adalah ubat tradisional yang berasal dari China. Dalam dunia refleksologi, fokusnya adalah untuk merawat penyakit di bahagian tubuh yang lain dengan memberi tekanan pada kawasan kaki tertentu.

Ini dipercayai kerana saraf pada titik tertentu di kaki dihubungkan ke organ lain. Ahli terapi percaya apabila ada masalah di dalam badan, itu bermaksud ada tenaga yang tersekat. Dengan memberi tekanan ke kawasan yang betul, anda akan meningkatkan aliran tenaga yang membantu merawat penyakit.

Memang, jika diteliti dari aspek perubatan, sains di sebalik refleksologi masih belum jelas. Walau bagaimanapun, banyak kajian menunjukkan kesan refleksologi dalam mengurangkan kesakitan seperti sakit kronik atau kesakitan selepas operasi. Di samping itu, refleksologijuga dapat mengurangkan kegelisahan dan menjadikan seseorang lebih tenang.

Urut kaki itu sendiri juga mempunyai manfaat untuk mengurangkan keletihan dan kesakitan pada kaki. Beberapa teknik yang digunakan dalam urut kaki diperoleh daripada refleksologi. Anda mungkin pernah mendengar bahawa tekanan pada titik-titik tertentu di kaki dapat mengurangkan kegelisahan, kerana ada titik-titik tertentu yang jika ditekan dapat mengaktifkan sistem saraf yang seterusnya mendorong otak untuk menghasilkan hormon yang baik seperti endorfin.

Ia tidak berhenti di situ, urut kaki juga dapat meningkatkan peredaran dalam badan yang akan membantu menyembuhkan penyakit. Dari faedah ini, urut kaki Ia sering digunakan untuk rawatan penyakit yang disebabkan oleh masalah pada saraf atau peredaran darah yang buruk.

Cara mengurut kaki di rumah

Sumber: Dunia Wanita

Berita baiknya, anda tidak perlu mengeluarkan wang dan pergi ke tempat renungan. Anda juga boleh melakukan urutan ini di rumah untuk mengurangkan kesakitan. Inilah langkahnya.

1. Untuk mengatasi sakit kaki

Urutan ini akan tertumpu pada bahagian kaki anda secara keseluruhan. Urutan ini dilakukan untuk merehatkan otot kaki yang tegang setelah bersenam, berdiri terlalu lama, atau menggunakan kasut tumit tinggi. Untuk mencubanya, lakukan langkah di bawah:

 1. Lakukan urutan dalam keadaan duduk, boleh di lantai atau di kerusi.
 2. Bengkokkan satu kaki dan letakkan di paha kaki yang lain. Sekiranya anda memulakan urutan di kaki kanan anda, letakkan kaki kanan di atas paha kiri anda.
 3. Sapukan minyak pati atau losyen pada tapak kaki.
 4. Pegang bahagian depan pergelangan kaki dengan satu tangan, kemudian urut bahagian belakang pergelangan kaki dan kelilingnya ke arah tumit dengan ibu jari dan jari telunjuk anda.
 5. Urut bahagian bawah tumit menggunakan ibu jari anda dalam bulatan kecil. Urut di sepanjang kaki ke pangkal jari masing-masing.
 6. Tekan bahagian bawah kaki dengan buku jari anda. Ini juga boleh dengan ibu jari, mulai menekan dari tumit ke bahagian bawah jari kaki.
 7. Selesaikan dengan memusingkan jari kaki secara perlahan satu demi satu dan keseluruhan tapak kaki. Ulangi langkah ini pada kaki yang lain.

Selain menggunakan tangan, anda juga boleh melakukan urutan ini dengan menggunakan bola kecil seperti bola tenis atau bola golf. Dengan bantuan objek, anda dapat menyesuaikan intensiti tekanan menjadi lebih ringan atau lebih ketat untuk menjadikannya lebih mudah.

Caranya, anda hanya menggulung bola menggunakan telapak kaki sehingga anda menemui kawasan sensitif. Tekan bola lebih kuat di kawasan yang ingin anda urut, tahan selama lima saat.

2. Untuk sakit belakang

Sumber: Refleksologi Moden

Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang mengalami sakit belakang mengalami kurang sakit setelah refleksologi. Sekiranya anda ingin merasakan faedahnya, ikuti langkah berikut:

 1. Sapukan minyak pati atau losyen di telapak kaki anda.
 2. Urut kawasan lengkungan kaki di bawah ibu jari ke bahagian atas tumit.
 3. Tekan bahagian dengan ibu jari anda secara bergantian dari tumit ke jari kaki. Anda juga boleh menambah pukulan lembut atau menggunakan dua ibu jari untuk meningkatkan tekanan.
 4. Urut kawasan yang sakit dengan gerakan membulat. Ulangi langkah di kaki yang lain.

3. Untuk mengatasi kegelisahan

Sumber: Ootlah.com

Seperti yang diketahui umum, melakukan urutan kaki juga berguna untuk mengurangkan kegelisahan. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Bengkokkan jari kaki ke dalam, anda akan melihat lipatan di kawasan antara bahagian bawah jari kaki dan jari telunjuk anda.
 2. Tekan bahagian bawah dengan ibu jari anda, urut dengan gerakan bulat. Anda juga boleh menekan ibu jari sedikit ke bawah.

Anda juga boleh memberi tekanan ke bahagian atas kaki. Kawasan ini kira-kira dua buku jari di bawah persimpangan ibu jari dan jari telunjuk kaki. Menekan tekanan ke kawasan ini juga dapat mengatasi masalah insomnia dan kekejangan haid.

 1. Cari kawasan dengan meletakkan jari di antara ibu jari dan jari telunjuk anda.
 2. Tekan tekanan ke kawasan tersebut menggunakan ibu jari anda.
 3. Urut selama empat hingga lima saat.

Perlu diingat bahawa urut kaki di atas tidak bertujuan untuk menyembuhkan penyakit tertentu. Bincangkan sekali lagi dengan doktor anda jika anda menghidap penyakit kencing manis atau gout, biasanya lebih baik melakukan urutan dengan ahli terapi berlesen. Urut juga tidak boleh dilakukan ketika kaki cedera atau bengkak.