Kesihatan kulit

Bolehkah Anda Menggunakan Masker Peel Off Ketika Anda Jejaring? •

Memiliki wajah yang berjerawat tidak semestinya menjadi penghalang untuk bertopeng. Sebenarnya, ramai yang percaya bahawa dengan memakai topeng, jerawat dapat kering dengan lebih cepat dan mengempis. Topeng kupas termasuk satu jenis topeng yang sering digunakan dengan tujuan agar jerawat bernanah dapat diangkat. Tetapi tunggu, anda tidak boleh memakai topeng sahaja kupas semasa anda berjimat. Di sini saya menerangkan alasannya.

Pakai topeng kupas masa jeragat

Topeng kupas adalah sejenis topeng yang perlu dikeluarkan setelah digunakan kerana melekat pada kulit. Iaitu, tidak seperti topeng topikal yang mesti dicuci dengan air, topeng kupas anda boleh mengupasnya sebaik sahaja digunakan.

Apabila topeng dikupas, lapisan atas kulit (stratum corneum) biasanya diangkat. Ini akan menghilangkan lapisan kulit mati sehingga kulit yang lebih muda dapat menggantikannya. Inilah daya tarikan topeng kupas berbanding dengan jenis topeng lain yang serupa seperti topeng lembaran.

Kaedah ini tentunya tidak ada masalah jika dilakukan pada kulit yang dalam keadaan baik. Walau bagaimanapun, pada kulit dengan jerawat ini sama sekali tidak digalakkan.

Apabila jerawat meradang, anda tidak boleh melakukan perkara yang boleh memperburuk keradangan. Ya, pakai topeng kupas apabila jerawat boleh memperburuk keradangan. Terutama jika ia dilakukan dengan tujuan agar pustula jerawat atau yang bernanah juga dapat diangkat.

Daripada nanah keluar, kulit malah boleh cedera dan dijangkiti. Ini sebenarnya boleh mencetuskan munculnya bekas jerawat atau bekas jerawat. Oleh itu, bukannya memakai topeng kupas lebih baik menggunakan ubat jerawat khas mengikut keadaan pada masa itu.

Bilakah anda harus memakai topeng kupas?

Topeng kupas Ia paling baik digunakan untuk jerawat komedonal. Apabila anda mempunyai banyak komedo di wajah anda, topeng kupas boleh menjadi pilihan yang tepat kerana dapat membantu menghilangkan komedo yang degil. Selain itu, sel-sel kulit mati dapat diangkat untuk mengelakkan penyumbatan pada liang yang akan membentuk komedo baru.

Seperti yang disebutkan sebelumnya, tidak digalakkan memakai topeng kupas ketika kulit meradang atau berjerawat. Menahan keinginan untuk menggunakan topeng jenis ini ketika kulit mengalami keradangan akibat jerawat, menggunakan krim, dan sebab-sebab lain.

Sekiranya kulit wajah meradang, langkah yang paling tepat adalah melegakan keradangan terlebih dahulu. Anda boleh menggunakan gel lidah buaya atau memampatkan wajah anda dengan air sejuk untuk melegakannya.

Jenis topeng yang sesuai digunakan ketika berjerawat

Jadi, jenis topeng apa yang sesuai digunakan semasa anda mempunyai jerawat? Soalan ini mungkin merupakan sesuatu yang masih belum terjawab dalam fikiran anda.

Nasihat saya, jika jerawat tidak meradang atau komedonal, gunakan topeng yang mengandungi AHA dan BHA. Kedua-dua bahan aktif ini sangat baik membantu mengurangkan bintik hitam yang menyebabkan jerawat.

Selain AHA dan BHA, anda juga boleh menggunakan topeng pokok teh. Pokok teh berpotensi sebagai antimikroba dan anti-radang ringan.

Bukan hanya itu, arang aktif atau arang aktif juga boleh menjadi pilihan topeng yang baik apabila anda mempunyai jerawat. Sebabnya, bahan ini mampu menyerap kotoran di pori-pori kulit sehingga kulit menjadi lebih bersih.

Mulai sekarang, elakkan memakai topeng kupas apabila anda berjimat. Sekiranya anda ingin menggunakan topeng, gunakan yang berbentuk minyak atau topeng lembaran .

Sumber gambar: South China Morning Post