Kesihatan mental

Cara Memanjakan Isteri Anda Yang Harus Anda Ketahui •

Katanya, isteri yang bahagia dapat memudahkan rezeki suami. Malah, ada juga yang mengatakannyaisteri bahagia, hidup bahagia ". Iaitu, keluarga bahagia bermula dengan isteri yang bahagia. Itulah sebabnya, cara suami memanjakan isterinya mempunyai pengaruh besar dalam membina rumah tangga yang harmoni.

Bagaimana seorang suami memanjakan isterinya di rumah

Jangan pergi dengan barang mewah. Rawatan sederhana yang mungkin tidak pernah terlintas di fikiran anda sebenarnya boleh menjadi cara manis untuk memanjakan isteri di rumah. Suami, berikut adalah beberapa cara untuk memanjakan isteri.

1. Tulis surat cinta

Selama anda bersama pasangan, pernahkah anda menulis surat cinta kepadanya? Sekiranya tidak, ini adalah masa yang tepat untuk anda mencuba memanjakan isteri anda.

Pada masa kini, surat cinta tulisan tangan telah menjadi barang yang jarang dilihat oleh banyak orang. Ya, cuba ingat lagi, kapan terakhir kali anda menulis di atas kertas? Daripada menulis satu atau dua perkataan dalam bentuk tulisan tangan, kebanyakan kita lebih suka menaip di telefon bimbit atau komputer riba.

Itulah sebabnya, surat cinta yang ditulis dengan tangan adalah bentuk ungkapan cinta dan penjagaan yang paling istimewa dan romantis terhadap isterinya. Anda tidak perlu menjadi penyair untuk menulis surat cinta kepada isteri anda.

Tulis apa sahaja yang anda mahu tulis. Sebagai contoh, anda boleh berkongsi betapa beruntungnya anda dapat bertemu dengan isteri anda, apa yang anda kagumi tentangnya, penghargaan anda terhadap kualiti istimewa, dan harapan anda terhadapnya.

2. Fahami bahasa cinta yang diinginkan oleh isteri

Seorang penasihat perkahwinan Amerika dan pengarang buku fenomenal "The Five Love Languages", Gary Chapman, Ph.D. mengatakan bahawa cara setiap orang meluahkan dan menafsirkan cinta adalah berbeza. Boleh jadi, bahasa cinta yang telah anda tunjukkan sebagai cara untuk memanjakan isteri anda sebenarnya membuat mereka merasa tidak dicintai.

Ya, sangat mungkin bahasa cinta anda berbeza dengan bahasa pasangan anda. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk memahami bahasa cinta isteri anda. Secara umum, terdapat lima bahasa cinta yang paling sering ditemui, iaitu:

  • Kata-kata pujian. "Saya sayang awak," atau "awak sangat cantik dengan gaun itu," memang kesannya sederhana. Namun, bagi orang yang mempunyai bahasa cinta ini, kekuatan kata-kata ini sangat bermakna.
  • Sentuhan fizikal. Memegang tangan, memeluk, atau membelai kepala anda mungkin merupakan bahasa cinta yang diharapkan oleh isteri anda.
  • Tindakan. Sekiranya anda melihat isteri anda sibuk memasak di dapur, isteri anda akan lebih bahagia jika anda membantunya memasak dan bukannya hanya mendorongnya melalui kata-kata.
  • Memberi hadiah. Membawa hadiah makanan kegemaran isteri anda setelah bekerja tanpa diminta untuk membuat pasangan anda merasa sangat istimewa kerana anda mengingati dia dan makanan kegemarannya.
  • Luangkan masa lapang bersama. Sekiranya bahasa cinta utama pasangan anda adalah masa yang berkualiti, maka dia hanya ingin meluangkan masa dengan anda, walaupun hanya makan siang.

Luangkan masa untuk mengetahui bahasa cinta yang sesuai untuk isteri atau pasangan anda. Selepas itu, nyatakan cinta dalam bahasa cinta yang dimiliki pasangan anda.

3. Rancang percutian romantis

Cara lain untuk memanjakan isteri anda adalah dengan merancang percutian romantis bersama. Ya, walaupun mereka sudah berkahwin, pasangan yang sudah berkahwin masih perlu meluangkan masa istimewa untuk berpacaran bersama.

Selain menjadi kaedah menyegarkan, Percutian romantis ini juga dapat membuat dan menghabiskan masa bersama pasangan. Ini juga membantu membina komunikasi dan tentunya memperdalam mengikat satu sama lain.

Ambil cuti tahunan anda untuk meluangkan masa bersendirian dengan pasangan anda. Selepas itu, tetapkan rancangan destinasi anda untuk anda berdua. Ajaklah isteri anda untuk menentukan destinasi percutian yang sesuai dengan pilihan anda dan pasangan anda. Bincangkan aktiviti apa yang akan dilakukan, tempat mana yang akan dikunjungi, pengangkutan apa yang akan digunakan, dan pelbagai perincian lain.

Menghabiskan masa yang berkualiti dengan perkara yang disukai oleh isteri adalah kaedah terbaik untuk memanjakannya.

4. Bersembang setiap hari

Dengan banyak tuntutan kerja di pejabat, urusan pejabat sering dibawa pulang. Akibatnya, komunikasi dengan pasangan anda atau anak-anak terganggu kerana anda sibuk dengan perniagaan anda sendiri. Sebenarnya, komunikasi sangat penting dalam hubungan.

Oleh itu, mulai sekarang, tidak kira betapa sibuknya anda, cubalah bercakap dengan isteri selama 30 minit setiap malam. Tidak ada televisyen, kanak-kanak, telefon, komputer riba, dan sebagainya. Hanya anda dan isteri anda.

Setengah jam bukan masa yang lama. Namun, bagi anda yang terlalu sibuk, masa yang singkat ini sangat membantu mengekalkan corak komunikasi yang baik antara suami dan isteri di rumah. Sekiranya keadaan itu mendesak dan tidak membenarkan anda melakukan perbincangan secara langsung dengan isteri anda, anda boleh membuat panggilan telefon atau membuat panggilan video.

Menjadi pendengar yang baik adalah salah satu kaedah termudah untuk memanjakan isteri anda.