Kesihatan mental

Malingering: Berpura-pura Sakit untuk Mengelakkan Hukuman

Mungkin anda mengenali seseorang yang berpura-pura sakit untuk menjauhkan diri dari janji atau tanggungjawab. Mungkin, rakan atau kenalan anda mempunyai sindrom 'pura-pura sakit' yang disebut dalam dunia perubatan mencerca. Ingin tahu jika dia benar-benar mempunyai mencerca atau tidak? Cuba periksa di sini ciri-ciri menjengkelkan atau berpura-pura sakit.

Apa itu mencerca?

Malingering adalah penyimpangan tingkah laku yang menyebabkan pelakunya mengaku sakit walaupun dia sebenarnya dalam keadaan sihat, atau bertindak seolah-olah penyakit itu lebih parah daripada yang sebenarnya, dengan tujuan mendapatkan keuntungan peribadi. Pakar tidak memasukkannya sebagai penyakit mental, kerana mereka yang berpura-pura sakit atau mengalami mencerca sebaliknya didorong oleh persekitaran di sekitarnya.

Mengapa ada yang mengalami mencerca atau berpura-pura sakit?

Pakar mengatakan bahawa sindrom ini berkaitan dengan gangguan keperibadian antisosial dan sejarah keperibadian penghidapnya. Berbeza dengan sindrom Munchausen, yang berlaku kerana ingin mendapat perhatian lebih dari orang lain, mencerca Ini berlaku disebabkan oleh beberapa perkara seperti:

 • Berusaha mengelakkan hukuman dalam kes jenayah tertentu
 • Keinginan untuk menggunakan dadah haram atau penyalahgunaan dadah
 • Berada dalam aktiviti ketenteraan, memalsukan kesihatannya untuk mendapatkan kelegaan
 • Ingin mendapatkan faedah pekerjaan, jadi buat tuntutan palsu

Apa ciri dan tanda-tanda pelaku? mencerca ?

Menurut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental edisi ke-5 (DSM-5), mencerca dapat dikesan sekiranya mempunyai ciri dan tanda berikut:

 • Pada masa ini dalam keadaan perubatan. Medicolegal adalah sains perubatan yang berkaitan dengan undang-undang. Dalam kes ini orang dengan mencerca akan 'kambuh' jika mereka berada dalam kes undang-undang tertentu.
 • Cenderung tidak bekerjasama, dan melanggar pelbagai peraturan. Orang yang mempunyai mencerca, tidak hanya memalsukan status kesihatan mereka tetapi sering melanggar peraturan dan tidak bekerjasama ketika diminta untuk bekerjasama. Inilah yang berlaku apabila dia diperiksa oleh doktor, dia akan mudah tersinggung dan mengelak.
 • Mengeluh gejala berlebihan. Orang yang menderita maling akan mengadu gejala yang berlebihan dan mengatakan bahawa mereka mempunyai penyakit serius.
 • Mempunyai gangguan personaliti antisosial, iaitu gangguan tingkah laku yang tidak menghormati undang-undang dan norma sosial yang berlaku.

Adakah terdapat ujian khas untuk mengesan penyakit malingering atau berpura-pura?

Sebenarnya, tidak ada pemeriksaan fizikal khusus untuk mengesan sindrom ini kecuali ujian perubatan yang dapat menunjukkan bukti bahawa pesakit tidak sakit. Sementara itu, biasanya pakar akan memeriksanya dengan pemeriksaan mental yang dilakukan dengan mengajukan pelbagai pertanyaan kepada orang yang disyaki mencerca. Orang yang mengalami mencerca akan menunjukkan gejala berikut semasa pemeriksaan mental:

 • Mudah tersinggung dan mengelak ketika ditanya mengenai kesihatan atau penyakit yang dihidapinya.
 • Jangan teragak-agak untuk membuat ancaman bunuh diri.
 • Apabila ditanya akan mengelak dan cenderung memberikan jawapan berbelit-belit.

Dari pelbagai persoalan yang diajukan secara berterusan, biasanya pelakunya akan memberikan jawapan yang tidak konsisten dan ini kemudian dapat menunjukkan bahawa dia hanya berpura-pura.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mendapati pesakit yang disyaki hanya berpura-pura sakit?

1. Biarkan seketika

Pemerhatian jangka panjang dapat membantu mengekspos malu, kerana pelaku biasanya mengalami kesukaran untuk mempertahankan keadaan pura-pura untuk jangka waktu yang lama.

2. Lakukan ujian fizikal

Pelaku mencerca juga biasanya tidak memiliki pengetahuan yang cukup mengenai gejala penyakit yang dialaminya, sehingga ketika ujian fizikal dilakukan, dia akan mengalami kesulitan meniru reaksi yang seharusnya terjadi di dalam tubuhnya.

3. Soalan Lazim

Menjalankan sesi soal jawab atau perundingan, di mana pegawai perubatan mengajukan beberapa soalan berulang kali dalam jangka waktu yang panjang, akan membanjiri pelaku kerana dia harus "membuat" jawapan dalam sekejap. Hasilnya, anda akan mendapat jawapan yang bertentangan atau tidak konsisten.

4. Penilaian psikologi

Penilaian psikologi juga disyorkan untuk mengesan kemarahan. Ahli psikologi mempunyai panduan temu ramah klinikal yang saintifik dan objektif, untuk mengetahui sama ada pesakit memberi jawapan yang jujur, atau apakah dia membesar-besarkan keadaan sebenarnya.