Kesihatan lelaki

Sifat Andropause, 'Menopaus' pada Lelaki •

Apabila seorang lelaki memasuki usia lima tahun, mereka biasanya mula menunjukkan beberapa perubahan tingkah laku atau sikap. Mereka, misalnya, sering mengadu kesakitan, kekecohan, dan penurunan kemampuan seksual. Adakah ini gejala andropause. Jadi, apa itu andropause? Lihat ulasan berikut.

Ketahui andropause, gejala menopaus pada lelaki

Andropause adalah keadaan di mana kadar testosteron menurun ketika anda meningkat usia. Keadaan ini diklasifikasikan sebagai penyakit degeneratif lelaki.

Andropause sering disebut menopaus pada lelaki, walaupun ini tidak berlaku. Terdapat beberapa perbezaan antara menopaus pada wanita dan andropause pada lelaki.

Pada wanita, menopaus berlaku apabila ovulasi berakhir dan pengeluaran hormon menurun untuk jangka masa yang agak singkat. Pada lelaki, penghasilan hormon ini dan penurunan ketersediaan bio testosteron berlaku selama bertahun-tahun dengan akibat yang tidak selalu jelas.

Punca andropause pada lelaki

Andropause dikaitkan dengan penurunan kadar hormon testosteron di dalam badan. Testosteron adalah hormon pembiakan lelaki yang penting yang berperanan dalam perkembangan zakar dan testis, pertumbuhan rambut badan, perubahan suara, pembentukan otot dan tulang, dan pengeluaran sperma. Hormon ini juga berperanan dalam meningkatkan dorongan seks (libido).

Testosteron mula memainkan peranan sejak lelaki memasuki akil baligh. Puncak kehadiran hormon pertumbuhan lelaki berlaku apabila lelaki memasuki usia sekitar 20 tahun dan jatuh sekitar 14 peratus setiap 10 tahun selepas itu. Secara amnya, proses penurunan kadar testosteron lelaki bermula pada usia 35 tahun dan berlanjutan sehingga testosteron habis sepenuhnya pada usia sekitar 70 tahun.

Pada akhir 40-an hingga awal 50-an, gejala andropause biasanya muncul. Pada masa ini, hormon testosteron telah hilang hampir separuh. Walaupun pada usia 80 tahun, lelaki pada umumnya hanya tinggal beberapa persen. Pengurangan tahap hormon ini menyebabkan tanda-tanda penuaan yang lebih ketara.

Tidak hanya terjadi pada usia lanjut, penurunan hormon ini juga dapat terjadi pada usia yang lebih muda yang disebut awal andropause. Keadaan ini boleh timbul akibat beberapa prosedur perubatan yang mempengaruhi tahap testosteron dalam tubuh, seperti pembedahan membuang testis pada pesakit dengan kanser testis atau terapi hormon pada pesakit dengan kanser prostat.

Pelbagai ciri dan gejala andropause

Umumnya, lelaki harus menyedari masalah ketidakseimbangan hormon dalam badan sebelum gejala bertambah buruk. Gejala yang berkaitan dengan andropause biasanya disebut sebagai: sindrom kekurangan testosteron atau TDS.

Beberapa tanda dan gejala andropause yang harus anda ketahui disenaraikan di bawah.

 • Kekurangan tenaga dan cepat merasa letih
 • Libido rendah
 • Disfungsi ereksi aka mati pucuk
 • Berpeluh cukup banyak setiap malam
 • Mood boleh berubah dan sensitif
 • Kemurungan
 • Menambah berat badan walaupun selera makan menurun
 • Banyak rambut gugur
 • Memori yang lemah
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Kesukaran tidur atau insomnia
 • Ginekomastia atau pembesaran puting pada lelaki dengan usia

Menurut ahli endokrinologi di Klinik Endokrin Mount Elizabeth Novena HospitalSekiranya seorang lelaki mengalami gejala ini, kemungkinan dia mengalami ketidakseimbangan endokrin.

Biasanya, ahli endokrinologi dapat melakukan ujian dan melakukan sejumlah diagnostik dan latihan untuk memperbaiki ketidakseimbangan.

Bagaimana merawat andropause?

Wanita boleh menjalani terapi penggantian hormon estrogen, terapi penggantian estrogen (ERT), untuk meningkatkan kualiti hidup pascamenopause.

Walaupun lelaki yang mengalami andropause boleh menjalani terapi penggantian hormon testosteron, ujian terapi penggantian testosteron (TRT), yang sekarang mudah dilakukan di berbagai klinik dan hospital di Indonesia.

Sebelum melakukan prosedur ini, doktor terlebih dahulu akan melakukan ujian darah untuk menentukan tahap testosteron dalam darah. Terapi testosteron boleh dilakukan melalui pelbagai kaedah, seperti melalui tablet, tampalan , suntikan gel, atau testosteron. Hasil rawatan ini secara amnya dapat mengurangkan gejala andropause dalam 3-6 minggu.

Malangnya, kaedah rawatan andropause ini masih kontroversial. Dipetik dari jurnal Ulasan dalam Urologi , terapi hormon testosteron dapat meningkatkan risiko barah prostat, walaupun keadaan ini perlu diselidiki lebih lanjut.

Rawatan ini juga tidak dapat dilakukan oleh lelaki yang mengalami masalah kesihatan, seperti penyakit hati dan jantung. Pengawasan doktor diperlukan semasa proses rawatan, kerana pengendalian yang tidak betul dapat mencetuskan mati pucuk dan gangguan kesuburan lelaki.

Adakah langkah pencegahan yang boleh anda ambil?

Sekiranya anda atau pasangan mula menunjukkan gejala menopaus pada lelaki, itu adalah perkara biasa. Keadaan ini selalunya tidak dapat dicegah dan bertambah dengan usia. Langkah pencegahan andropause diambil untuk mengurangkan gejala dan juga komplikasi.

Berikut adalah beberapa perubahan gaya hidup yang boleh anda buat.

 • Mengekalkan diet yang lebih teratur disertai dengan pengambilan makanan yang sihat dan seimbang.
 • Elakkan makan makanan dengan pengawet, kalori, dan lemak tinggi.
 • Kurangkan atau hentikan tabiat buruk, seperti merokok dan minum alkohol.
 • Bersenam secara teratur, seperti berjalan kaki 30 minit setiap pagi.
 • Pastikan rehat dan tidur yang mencukupi.
 • Menguruskan tekanan, kemurungan, dan gangguan kecemasan yang dialami.

Beberapa lelaki mungkin lebih sensitif dan mudah marah pada masa ini, jadi sabar dan menerima kenyataan adalah kunci untuk menangani andropause. Sekiranya gejala yang timbul sukar ditangani, berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian rawatan yang betul.