Pemakanan

Buah asam jawa, Buah Berkhasiat untuk Menurunkan Berat Badan

Di Indonesia, buah asam jawa tidak asing dengan menu sayur asam jawa yang legendaris. Rasa masam menjadikan buah coklat sebagai bahan pelengkap untuk hidangan tradisional, sos yang diproses, makanan ringan, dan juga minuman yang menghilangkan dahaga. Tapi, tahukah anda bahawa buah itu juga disebut asam jawa ia dapat membantu diet dan menurunkan berat badan kerana kandungan asidnya?

Khasiat asam jawadalam menurunkan berat badan

Tamarind atau dalam bahasa Latin disebut Tamarindus indica, Ini biasanya digunakan untuk sejumlah tujuan pengobatan termasuk sebagai ubat untuk diabetes dan gigitan ular. Kajian 2011 yang diterbitkan dalam Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics meneliti kesan ekstrak Tamarindus indica pada berat badan tikus pada diet kerana kegemukan. Hasilnya, para penyelidik mendapati bahawa ekstrak tamarindus indica dapat membantu meningkatkan penurunan berat badan pada tikus ini.

Di samping itu, kajian 2012 yang diterbitkan dalam Journal of Natural Medicine juga menemui hasil yang serupa pada tikus gemuk yang diberi dos ekstrak asam jawa. Walaupun ekstrak asam jawa memberikan manfaat pada tikus, tidak diketahui apakah ia akan memberi kesan yang sama pada manusia. Lebih-lebih lagi, kajian klinikal lain perlu dilakukan sebelum tuntutan pasti dalam kes penurunan berat badan dapat dibuat.

Kandungan asam jawa dapat melambatkan pengeluaran lemak

Asid hidroksisik atau HCA pada asam jawa, diramalkan sebagai bahan yang mempunyai kesan terhadap penurunan berat badan. Pusat Perubatan Universiti Maryland menyatakan, bahawa kajian tabung uji menunjukkan bahawa HCA di tamarindus indica dapat membantu menghalang penyimpanan lemak badan.

Kemudian, kajian 2011 yang diterbitkan dalam Journal of Obesity melaporkan bahawa sementara HCA dapat mendorong penurunan berat badan jangka pendek, kesannya tidak begitu besar. Apabila tubuh mengambil asam jawa, kandungan HCA di dalamnya juga mampu menekan selera makan dengan meningkatkan tahap serotonin neurotransmitter. Pencernaan anda juga disusun untuk menghasilkan kesan kerja yang optimum, dan dapat meningkatkan metabolisme tubuh.

Siapa yang tidak boleh makan asam jawa?

Selain khasiat asam jawa, tidak semua orang dapat memakan buah masam ini. Berikut adalah syarat-syarat yang harus anda perhatikan sebelum memakan asam jawa:

1. Ibu mengandung dan menyusui

Sebenarnya, kejelasan kesan buah ini pada wanita hamil dan menyusui masih belum jelas. Tetapi beberapa perkara yang mesti diketahui, satu cawan ekstrak tamarindus indica mengandungi 3.36 miligram zat besi, iaitu 12 peratus daripada 27 miligram zat besi yang diperlukan oleh ibu hamil setiap hari. Zat besi sangat penting kerana membantu menyokong peningkatan jumlah darah, tetapi juga dapat menurunkan kemungkinan kelahiran prematur dan risiko bayi berat lahir rendah.

2. Pesakit kencing manis

Asid juga dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Terdapat kebimbangan bahawa ia boleh mengganggu kawalan gula darah. Sekiranya anda menghidap diabetes dan menggunakan asam jawa, pantau kadar gula darah anda dengan teliti. Perhatikan juga penyesuaian dos untuk ubat diabetes yang sedang digunakan.

3. Sebelum pembedahan

Terdapat kebimbangan bahawa asam jawa boleh mengganggu kawalan gula darah semasa dan selepas operasi. Lebih baik, berhenti menggunakan asam jawa sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum anda melakukan sebarang pembedahan.