Kesihatan Seksual

5 Soalan Mengenai Seks Yang Harus Anda Tanyakan Sebelum Malam Pertama Anda

Ada banyak perkara yang anda berdua perlu bincangkan dengan teliti sebelum berkahwin. Salah satunya adalah mengenai seks. Bercakap mengenai seks walaupun sebelum anda berdua "sah" adalah penting kerana seks tidak dapat dinafikan menjadi salah satu asas utama dalam membina rumah tangga yang harmoni. Bercakap mengenai seks sebelum berkahwin dengan pasangan juga dapat membantu setiap pihak bersatu dan mengenali satu sama lain dengan lebih mendalam. Berikut adalah beberapa soalan mengenai seks yang anda berdua mesti bertanya antara satu sama lain.

Soalan mengenai seks anda mesti saling bertanya

berbual seks mungkin tidak bebas seperti bercakap tentang siapa penyanyi kegemaran anda atau apa yang anda kunjungi minggu ini. Jadi untuk lebih selesa dan fleksibel membincangkan masalah intim ini, buat janji temu dengan pasangan anda untuk meluangkan masa khas untuk meluangkan masa secara langsung.

Apa yang anda perlu tanyakan mengenai seks sebelum berkahwin? Ingat, anda berdua harus benar-benar jujur, dalam jawapan anda!

1. Adakah anda pernah melakukan hubungan seks sebelum ini?

Sebelum mengemukakan soalan ini mengenai seks yang paling sensitif, tanyakan terlebih dahulu pada diri anda jika anda sudah bersedia untuk mendengar jawapannya. Adakah jawapannya bertentangan dengan prinsip yang selalu anda pegang? Sekiranya ya, apa yang akan anda lakukan?

Yang perlu diingat, aktiviti seksual itu sendiri mempunyai banyak bentuk, mulai dari mencium, membuat (foreplay), menggosok alat kelamin (membelai/bonggol kering), melancap, seks oral, hingga penembusan zakar. Pasangan anda mungkin pernah mendapat tamparan hebat dari bekas kekasihnya pada masa lalu, tetapi menganggap itu hanya gurauan apabila anda tidak menyangka.

Jadi, pertama-tama persamakan pemahaman anda tentang seks apa. Kemudian, anda perlu memikirkan reaksi yang tepat mengikut jawapan yang diberikannya. Contohnya, "adakah anda selalu mempunyai banyak pasangan seks?" atau "adakah anda memakai kondom pada waktu itu?"

Anda juga perlu mempertimbangkan reaksi pasangan anda ketika dia berpaling untuk mengajukan soalan kepada anda. Jujurlah mengenai kehidupan seks anda selama ini. Dari sana, bincangkan kedua rancangan masa depan.

2. Pernahkah anda menjalani ujian penyakit kelamin atau pernah menjalani suntikan HPV?

Sekiranya anda atau pasangan anda pernah melakukan hubungan seks (sama ada dengan atau tanpa kondom) sebelumnya, perkara seterusnya yang perlu ditanyakan ialah sama ada mereka pernah menjalani ujian penyakit kelamin sebelumnya.

Tanyakan juga mengenai sejarah perubatannya, terutama mengenai vaksin apa yang telah dilakukan oleh pasangan itu. Vaksin HPV adalah salah satu vaksin terpenting bagi lelaki dan wanita dewasa yang telah melakukan hubungan seks.

Menurut Debby Herbenick, Ph.D., profesor di Indiana University,Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka sebenarnya dijangkiti penyakit kelamin. Sebenarnya, ini berpotensi menyebarkan penyakit ini kepada pasangan mereka.

3. Sekiranya kita menggunakan kondom (atau alat kontraseptif) selama-lamanya?

Keputusan untuk menggunakan alat kontraseptif untuk melambatkan kehamilan perlu dibincangkan oleh mereka berdua sebelum temu janji. Sebabnya, pasangan anda mungkin ingin mempunyai anak dengan cepat setelah berkahwin, sementara anda ingin menikmati tempoh bulan madu terlebih dahulu.

Sekiranya anda berdua merancang untuk tidak tergesa-gesa, menggunakan kondom atau pil kawalan kelahiran sebentar boleh menjadi penyelesaian. Sementara itu, jika anda berdua bertekad untuk tidak mahu mempunyai anak, mungkin anda boleh menggunakan kaedah lain yang lebih kekal, seperti vasektomi atau tubektomi.

Tidak kira sama ada anda ingin mempunyai anak, penggunaan kondom secara berterusan semasa melakukan hubungan seks walaupun anda adalah suami dan isteri juga harus dipertimbangkan sekiranya salah seorang daripada anda didiagnosis menghidap penyakit kelamin. Ini bertujuan untuk mengelakkan kesan penularan penyakit ping-pong.

4. Apa yang anda harapkan / inginkan dari hubungan seks kita setelah kita berkahwin?

Seks adalah aktiviti yang harus memberi manfaat kepada kedua-dua pihak yang terlibat. Oleh itu, penting untuk bertanya apa yang dia harapkan dan inginkan dari anda semasa melakukan hubungan seks di masa hadapan. Sebaliknya. Anda harus jelas mengenai apa yang anda mahukan dari pasangan anda mengenai seks setelah anda berkahwin secara sah.

Contohnya, adakah anda merancang untuk mempunyai anak selepas berkahwin dan bila tepat. Atau, nyatakan seberapa kerap anda ingin melakukan hubungan seks dalam seminggu atau keadaan apa yang menghalang anda melakukan hubungan seks terlebih dahulu. Contohnya, ketika anda letih atau ketika anda sibuk dikekang tarikh akhir pejabat.

Anda berdua juga boleh bercakap antara satu sama lain tentang apa yang membuat anda (dan apa yang mematikannya), fantasi seksual, posisi seks yang mencabar yang selalu anda ingin cuba, kepada perkara yang anda tidak mahu lakukan di tempat tidur. Bercakap mengenai perkara-perkara ini jauh sebelum malam pertama dapat saling membantu mengetahui apa yang diharapkan pada masa akan datang.

5. Mari kita periksa kesihatan sebelum berkahwin?

Sebelum anda menyatakan janji suci dengan tegas, ada baiknya menjemput pasangan anda untuk menjalani pemeriksaan perkahwinan bersama. Tujuannya adalah untuk mengetahui sama ada satu sama lain mempunyai "bakat" genetik atau masalah kesihatan lain yang boleh mempengaruhi anda dan / atau meneruskan kepada generasi seterusnya.