Keibubapaan

Kelebihan Omega 3 dan Omega 6 untuk Perkembangan Kanak-kanak

Asid lemak omega-3 dan 6 adalah dua jenis asid lemak yang sangat penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Malangnya, sebilangan ibu bapa mungkin tidak tahu betul apa itu asid lemak omega-3 dan 6, jadi pengambilan untuk anak mereka masih rendah. Sebenarnya, manfaat omega 3 dan 6 untuk kesihatan kanak-kanak banyak, anda tahu.

Apakah faedah omega 3 untuk pertumbuhan dan perkembangan anak?

Sebelum mengetahui faedah omega 3 untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, anda harus mengetahui terlebih dahulu apa itu omega 3. Asid lemak omega-3 adalah jenis asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sehingga mesti dipenuhi melalui pengambilan makanan.

Sumber asid lemak omega-3 terbaik adalah pelbagai jenis ikan berlemak, seperti sardin, makarel, dan salmon. Oleh itu, WHO mengesyorkan agar anda makan ikan sekurang-kurangnya dua hidangan setiap minggu untuk memenuhi keperluan asid lemak omega-3, seperti yang dipetik dari Healthline.

Namun, sekarang juga terdapat susu yang diperkaya dengan omega-3 sehingga lebih praktikal diminum setiap hari.

Lalu, mengapa kanak-kanak juga harus makan makanan yang kaya dengan omega-3? Ini kerana terdapat begitu banyak faedah omega 3 untuk kesihatan fizikal dan mental anak-anak sehingga sangat disesalkan.

Pelbagai kelebihan omega 3 untuk kanak-kanak adalah:

1. Meningkatkan kecerdasan kanak-kanak

Salah satu kelebihan omega 3 yang tidak boleh dilepaskan adalah meningkatkan kecerdasan kanak-kanak. Kajian dari Universiti Oxford mendedahkan bahawa kanak-kanak yang mendapat pengambilan omega-3 yang mencukupi cenderung lebih mudah untuk memberi tumpuan dan memahami pelajaran dengan lebih mudah.

Kandungan asid lemak omega-3 dalam ikan dapat membantu menguatkan fungsi otak anak-anak. Kesannya, kanak-kanak menjadi lebih mudah untuk menumpukan perhatian dan secara tidak langsung meningkatkan kecerdasan mereka.

2. Meningkatkan kemahiran membaca

Semasa belajar di sekolah, kanak-kanak memerlukan koordinasi tangan-mata yang seimbang semasa membuat nota dan membuat tugasan. Sebenarnya, kemampuan ini dapat dibantu dengan pengambilan asid lemak omega-3, anda tahu.

Kanak-kanak yang selalu diberi makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 lebih mudah untuk mengimbangkan pergerakan tangan dan mata. Ini dibuktikan oleh Profesor Paul Montgomery yang merupakan penyelidik dari Universiti Oxford.

Dia mendedahkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai tahap tinggi omega-3 dalam darah mereka cenderung dapat membaca dengan baik. Bukan hanya itu, mereka juga mempunyai masalah tingkah laku yang lebih sedikit di sekolah.

3. Mencegah dari pelbagai penyakit

Sekiranya anda mahu si kecil tetap sihat sepanjang hari, cubalah memberinya makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3. Sebabnya, omega-3 dapat membantu meningkatkan sistem imun sehingga menjadikan si kecil anda bebas dari penyakit.

Pengambilan asid lemak omega-3 untuk kanak-kanak dapat membantu meningkatkan kadar kolesterol baik, aka HDL. Tahap trigliserida, tekanan darah, dan pembentukan plak pada saluran darah juga akan berkurang. Oleh itu, anak kecil anda akan mengelakkan risiko hipertensi dan penyakit jantung pada masa akan datang.

Kelebihan omega 3 sebenarnya tidak berhenti di situ. Asid lemak omega-3 dapat membantu mengawal berat badan dan mengurangkan lilitan pinggang. Oleh itu, anak anda akan mengelakkan risiko kegemukan dari kecil hingga dewasa.

4. Meningkatkan kesihatan mental

Minyak ikan telah banyak digunakan sebagai ubat kemurungan untuk orang dewasa. Walau bagaimanapun, para pakar mendedahkan bahawa ini juga berlaku untuk kanak-kanak.

Ya, selain meningkatkan kesihatan fizikal, manfaat omega 3 juga sangat berkaitan dengan kesihatan mental anak-anak. Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa pengambilan asid lemak omega-3 dapat membantu mengurangkan risiko pelbagai penyakit mental, seperti kemurungan, skizofrenia, dan penyakit bipolar pada anak berusia 6 hingga 12 tahun.

Apakah faedah omega 6 untuk pertumbuhan dan perkembangan anak?

Sama seperti omega-3, omega-6 juga merangkumi asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. Atas sebab ini, kanak-kanak memerlukan pengambilan omega-6 tambahan dari luar melalui makanan berkhasiat, termasuk susu yang telah diperkaya dengan omega-6.

Sebenarnya, kelebihan omega-6 hampir sama dengan khasiat omega 3. Salah satunya ialah dapat mengurangkan pelbagai gejala penyakit kronik, seperti darah tinggi, obesiti, dan diabetes.

Menurut kajian 2014 yang diterbitkan dalam Journal of Academy of Nutrition Dietetics, asid gamma-linolenik omega-6 (GLA) dapat membantu menurunkan kadar kolesterol sambil mengawal gula darah. Pada akhirnya, anak akan mengelakkan risiko menghidap diabetes jenis 2 pada masa akan datang.

Selain meningkatkan kesihatan fizikal anak-anak, manfaat asid lemak omega-6 juga dapat menyokong pencapaian akademik, anda tahu. Menurut kajian dari Sahlgrenska Academy di University of Gothenburg di Sweden, pengambilan asid lemak omega-6 dapat menjadikan anak-anak lebih rajin membaca.

Kanak-kanak yang mempunyai masalah dengan konsentrasi sangat dibantu oleh pengambilan omega-6. Hasilnya, menjadi lebih mudah bagi mereka untuk fokus ketika membaca, malah kemampuan membaca mereka terus meningkat dari hari ke hari. Sekiranya diteruskan, ini pasti akan meningkatkan pencapaian akademik anak-anak.

Secara keseluruhan, omega 3 dan 6 tidak hanya penting untuk fungsi kognitif dan kecerdasan kanak-kanak, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan mata, otak dan mental. Oleh itu, pastikan keperluan omega 3 dan 6 harian anak anda dipenuhi. Pastikan terdapat ikan atau telur dalam pengambilan makanan harian anak kecil anda, dan jangan lupa sekurang-kurangnya segelas susu yang telah diperkaya dengan omega-3 dan 6.

Oleh itu, pastikan anda memberikan susu si kecil yang mempunyai kandungan omega 3 dan 6 tertinggi. Selain baik untuk kesihatan anak-anak, susu yang tinggi omega 3 dan 6 dapat meningkatkan fungsi otak dan kecerdasan pada anak-anak dalam tempoh pertumbuhan mereka.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌