Kesihatan mental

6 Makanan yang Mengandungi Serotonin Dapat Membuat Mood Anda Lebih Baik

Adakah anda sering mempunyai mood atau mood yang tidak baik? Mungkin selama ini pemilihan makanan anda salah. Ya, makanan juga boleh menjadi penentu mood seseorang. Agar mood sentiasa baik, anda harus memilih makanan yang mengandungi serotonin. Jadi, apa sebenarnya serotonin? Makanan apa yang mengandungi serotonin?

Apa itu serotonin?

Serotonin adalah bahan kimia di otak yang bertindak sebagai utusan antara sel saraf otak. Dilaporkan di laman Healthline, serotonin diyakini juga dapat membuat mood lebih baik dan mengekalkannya sepanjang hari.

Sebabnya, tahap serotonin yang tinggi dapat menjadikan suasana gembira dan gembira. Oleh itu, serotonin juga dikenali sebagai bahan yang mengatur emosi dan ingatan.

Walaupun memang benar bahawa anda tidak dapat memperoleh serotonin sepenuhnya dari makanan, tetapi terdapat banyak makanan yang mengandungi zat tertentu dan dapat meningkatkan serotonin otak.

Jadi, triptofan asid aino yang terdapat dalam makanan adalah bahan asas hormon serotonin dalam badan. Asid amino triptofan adalah asid amino penting, yang merupakan asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, jadi asid amino ini diperlukan dari pengambilan.

Berapa banyak triptofan yang diperlukan untuk meningkatkan serotonin tidak diketahui dengan pasti. Sekiranya terdapat penurunan tahap triptofan asid amino dalam badan, jumlah kadar serotonin juga akan terjejas. Keadaan ini memudahkan gangguan mood seperti kemurungan atau kegelisahan berlaku.

Bagaimana makanan boleh mempengaruhi tahap serotonin?

Makanan yang tinggi dalam triptofan tidak akan berfungsi sendiri untuk meningkatkan serotonin. Ia mengambil karbohidrat yang dapat membantu pembentukan serotonin.

Kehadiran karbohidrat dalam bentuk gula sederhana dalam aliran darah menjadikan tubuh mengeluarkan lebih banyak insulin. Insulin ini mendorong penyerapan asid amino, dan meninggalkan triptofan dalam darah. Tryptophan dalam darah kemudian diserap oleh otak. Dan digunakan untuk pembentukan serotonin.

Pelbagai makanan yang mengandungi serotonin (asam amino triptofan)

1. Telur

Protein dalam telur dapat meningkatkan kadar triptofan dalam plasma darah dengan ketara. Perkara yang sama berlaku untuk kuning telur. Kuning telur juga kaya dengan asam lemak triptofan, tirosin, kolin, biotin, dan omega-3, antara nutrien lain.

2. Susu dan produknya yang diproses

Susu adalah protein haiwan yang juga mengandungi triptofan. Walau bagaimanapun, kadar triptofan dalam susu, keju, dan yogurt tidak setinggi triptofan dalam daging dan ikan.

3. Udang

Udang juga kaya dengan asam amino triptofan yang dapat membantu pembentukan serotonin. Dalam 113 gram udang mengandungi kira-kira 330 mg triptofan.

4. Tahu

Tahu adalah sumber protein berasaskan tumbuhan yang kaya dengan asam amino triptofan. Tahu boleh menjadi pilihan tepat jika vegan atau vegetarian mencari sumber asam amino triptofan. Tahun juga mengandungi kalsium yang baik untuk kesihatan tulang.

5. Salmon

Ikan yang satu ini, tidak perlu diragukan faedahnya. Selain terkenal dengan kandungan asid lemak omega 3, salmon kaya dengan asam amino triptofan. Salmon juga mempunyai manfaat lain, yaitu menjaga keseimbangan kadar kolesterol, dan membantu menurunkan tekanan darah.

6. Kacang dan biji

Semua kacang dan biji mengandungi tryptophan. Sebilangan kecil kacang sehari dapat menurunkan risiko terkena barah dan penyakit jantung. Kacang dan biji-bijian lain juga mengandungi kadar triptofan yang tinggi.

Biji bunga matahari, biji labu, kacang mete, badam rata-rata mengandungi lebih daripada 50 mg triptofan sebanyak cawan. Selain itu, kacang juga mengandungi serat, vitamin dan antioksidan.