Kesihatan mental

Ketagihan Seks Boleh Diubati Dengan 5 Jenis Terapi Ini

Ketagihan seks juga dikenali sebagai gangguan hiperseksual. Ia dicirikan oleh pemikiran dan tindakan seksual yang berlaku secara berterusan, meningkat, dan memberi kesan negatif terhadap kehidupan orang yang mengalaminya.

Biasanya, orang-orang yang ketagihan seks berjuang untuk mengawal dan menangguhkan keinginan dan tindakan seksual mereka. Sebilangan besar penagih seks tidak tahu bagaimana mencapai keintiman dan kepuasan sebenar, tetapi dapat membina ikatan antara satu sama lain dan pasangannya.

Tanda bahawa seseorang ketagih seks

Orang yang kecanduan seks boleh mengekspresikan diri dengan pelbagai cara, jadi anda perlu mencari tanda dan amaran yang mungkin bahawa anda atau pasangan anda mungkin penagih seks.

Kathryn A. Cunningham, PhD, pengarah Pusat Penyelidikan Ketagihan di Cawangan Perubatan Universiti Texas di Galveston, mengenal pasti beberapa tanda dan tingkah laku ketagihan seksual seperti berikut:

  • Segala-galanya mengenai seks menguasai hidup anda, dan dengan mudah akan mengesampingkan aktiviti lain.
  • Anda suka melakukan hubungan seks melalui telefon (telefon dan berbual ), seks dalam talian di komputer, kerap melakukan hubungan seks dengan pelacur, menikmati pornografi, atau bahkan dengan bangga menunjukkan kemaluan anda di hadapan banyak orang (pameran).
  • Anda suka melancap, dan kerap melakukannya
  • Anda mempunyai banyak pasangan seksual
  • Dalam kes yang melampau, anda melakukan aktiviti seksual jenayah, termasuk mengejar, merogol, atau bahkan seks sumbang mahram.

Apa yang menyebabkan seseorang menjadi ketagih dengan seks?

Banyak penagih seks mengatakan bahawa mereka dibentuk sebagai akibat dari beberapa bentuk penderaan atau pengabaian semasa kanak-kanak. Lama kelamaan, mereka merasakan diri mereka telah hilang arah atau mengalami kerosakan.

Selain itu, genetik juga dapat mempengaruhi penyebab seseorang menjadi penagih seks. Contohnya, ibu bapa mereka mungkin pernah melakukan hubungan seks dengan penagih atau mungkin pernah menjadi penagih seks pada masa lalu. Ini menunjukkan bahawa faktor genetik dan persekitaran mungkin berperanan. Kehadiran tekanan dan kesakitan emosi juga mencetuskan tingkah laku seksual yang kompulsif.

Terapi untuk menyembuhkan ketagihan seks

Sekiranya seseorang menderita hiperseksual aka ketagihan seks, dia memerlukan kaunseling dalam bidang ketagihan. Ketagihan seks ini adalah satu keadaan yang jelas di mana seseorang memerlukan bantuan ahli terapi, komuniti untuk berkongsi, dan juga buku-buku motivasi untuk sembuh. Pada akhirnya, tidak ada orang lain yang dapat menyembuhkan penagih seks, tetapi hanya dirinya yang dapat mendorong dan bertindak untuk menyembuhkan.

Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk orang yang ketagihan seks, termasuk yang berikut:

1. Terapi individu

Anda harus menghabiskan kira-kira 30-60 minit dengan ahli terapi kesihatan mental. Di sini, anda dan ahli terapi anda akan memberi tumpuan kepada tingkah laku seksual kompulsif dan gangguan bersama anda.

2. Terapi Kognitif-Kelakuan (CBT)

Terapi CBT ini akan mengemukakan idea yang menyimpulkan bahawa tingkah laku, emosi, dan pemikiran anda saling berkaitan dan berfungsi untuk mengubah pemikiran negatif menjadi pemikiran positif.

3. Terapi psikodinamik

Terapi ini, mengaitkan adanya kenangan dan konflik yang tidak secara sedar mempengaruhi tingkah laku ketagihan seksual anda. Terapi psikodinamik ini akan mengungkap pengaruh kanak-kanak awal terhadap tabiat semasa atau faktor semasa yang mencetuskannya terhadap ketagihan seks pada masa kini.

4. Terapi Dialektik-Tingkah Laku (DBT)

Terapi ini pada dasarnya terdiri daripada 4 bahagian, iaitu latihan kemahiran kumpulan, rawatan individu, bimbingan DBT, dan konsultasi. Keempat tahap ini dirancang untuk mengajar empat kemahiran: kewaspadaan, toleransi bahaya, keberkesanan interpersonal, dan mengurus emosi penagih.

5. Terapi kumpulan

Terapi kumpulan ini akan diketuai oleh ahli terapi profesional. Terapi kumpulan dirancang untuk menggantikan tingkah laku negatif dan merugikan dengan tingkah laku pro-sosial yang positif. Amalan terapi ini juga memberi keyakinan kepada penagih bahawa mereka tidak bersendirian dan dapat saling menyokong untuk sembuh.