Kehamilan

10 Prinsip Diet Kesuburan untuk Membantu Mengandung Dengan Cepat •

Mungkin ada di antara anda yang mempunyai masalah mempunyai anak telah mencuba pelbagai cara untuk mempercepat melahirkan anak. Dari kaedah perubatan, alternatif, ramuan, dan juga makanan. Terdapat banyak andaian yang mengatakan bahawa makan makanan seperti tauge, kerang, bawang putih, dan lain-lain dapat membantu menyuburkan sistem pembiakan dan membantu mempercepat melahirkan anak. Adakah itu benar? Atau adakah itu hanya mitos?

mengikut Persatuan Amerika untuk Perubatan Reproduktif, paling tidak diketahui bahawa terdapat 10% orang dari populasi yang mengalami masalah kesuburan dan sukar mendapat anak. Mereka tidak dapat mengawal semua faktor yang boleh menyebabkan kemandulan atau kemandulan, tetapi mereka dapat mengatur pola makan dan pola makan yang dapat meningkatkan kesuburan.

Apa itu diet kesuburan?

Pada tahun 2007, Harvard meneliti hubungan antara makanan dan kesuburan dan menerbitkan Fertility Diet. Ini didorong oleh penyelidikan yang dilakukan oleh Nurses 'Health Study yang melibatkan 238,000 wanita berusia 30 hingga 55 tahun. Kajian ini membuktikan bahawa makanan dan minuman yang dimakan oleh seseorang boleh mempengaruhi kemungkinan hamil. Dalam kajian ini, didapati bahawa kumpulan wanita yang mengikuti atau menjalani diet kesuburan dapat mengurangkan risiko kemandulan kerana kualiti telur yang buruk sebanyak 66% dan mengurangkan risiko kemandulan sebanyak 27% kerana faktor lain.

Bagaimana caranya diet kesuburan?

Berikut adalah 10 prinsip diet kesuburan disyorkan oleh Sekolah Perubatan Harvard:

1. Elakkan makanan yang mengandungi lemak trans

Lemak trans di dalam badan akan menyumbat saluran darah sehingga boleh mengganggu organ pembiakan kerana saluran darah tertutup dan tidak ada darah yang mengalir.

2. Makan lebih banyak makanan yang mengandungi lemak tak jenuh

Lemak tak jenuh tunggal dan lemak tak jenuh ganda dapat membantu meningkatkan kepekaan tubuh terhadap insulin dan melawan keradangan di dalam badan, kedua-duanya baik untuk kesuburan wanita. Perbanyakkan pengambilan makanan seperti kacang, ikan berlemak yang mengandungi omega-3, iaitu salmon dan sardin.

3. Pilih dan makan lebih banyak protein sayuran

Protein sayur lebih baik daripada protein haiwan dari segi kesuburan. Anda boleh menggantikan daging merah yang sering anda makan dengan kacang merah, kacang tanah, kacang soya, tahu, tempe, yang dapat meningkatkan kesuburan.

4. Lebih baik makan karbohidrat kompleks

Dianjurkan untuk mengambil karbohidrat kompleks atau karbohidrat yang dicerna lama oleh badan, tidak mengurangkan pengambilan karbohidrat sama sekali. Karbohidrat kompleks, seperti serat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan kekacang, dapat meningkatkan kesuburan dengan mengawal kadar gula dalam darah dan menjaga fungsi insulin yang baik.

5. Pilih susu krim penuh berbanding susu tanpa lemak

Sekiranya anda menganggap susu skim atau bukan lemak baik, maka anda salah dalam hal ini. Sebenarnya, susu yang baik untuk membantu kesuburan adalah susu penuh lemak. Susu tanpa lemak sebenarnya boleh membahayakan anda untuk lebih sukar hamil. Oleh itu, jika anda merancang kehamilan maka anda boleh mengganti susu tanpa lemak dengan susu krim penuh, ais krim, dan yogurt.

6. Mengambil makanan tambahan asid folik

Asid folik adalah salah satu nutrien yang diperlukan ketika anda menghadapi masalah kesuburan. Dianjurkan untuk mengambil sebanyak 400 mcg asid folik dalam satu hari. Di samping itu, asid folik sangat diperlukan semasa kehamilan berlaku, jadi anda boleh menyimpan asid folik jika anda hamil kemudian. Asid folik juga dapat diperoleh dengan memakan pelbagai jenis makanan yang mengandungi asid folik tinggi seperti sayur-sayuran berdaun hijau.

7. Makan makanan yang kaya dengan zat besi

Hasil kajian yang dilakukan oleh Kajian Kesihatan Jururawat, menyatakan bahawa pengambilan zat besi yang berasal dari tanaman dapat meningkatkan kesuburan. Contoh makanan tumbuhan yang mengandungi zat besi tinggi adalah bayam, kacang ginjal, labu, tomato, bit, dan telur. Anda juga dapat meningkatkan penyerapan zat besi dalam badan dengan memakan pelbagai jenis makanan yang tinggi vitamin C.

8. Pastikan badan sentiasa terhidrat dengan baik

Penting untuk menyimpan cecair di dalam badan jika anda ingin mempercepat dan meningkatkan kesuburan. Cecair terbaik untuk diminum ialah air mineral, yang tidak mempunyai kalori tetapi dapat memenuhi keperluan cecair badan. Elakkan soda dan pelbagai minuman yang tinggi gula kerana boleh mengurangkan tahap kesuburan.

9. Mengekalkan indeks jisim badan yang ideal

Indeks jisim badan (BMI) adalah ukuran untuk menentukan status pemakanan seseorang. Sekiranya seseorang mempunyai BMI di atas normal maka ia boleh disebut berat badan berlebihan atau obes. Sementara itu, orang yang mempunyai BMI kurang dari biasa boleh dikatakan kekurangan zat makanan. Nilai BMI yang baik untuk kesuburan adalah 20 hingga 24. Sekiranya anda tidak berada dalam had itu, berjumpa dengan pakar pemakanan atau doktor anda untuk membantu menormalkan BMI anda.

10. Melakukan aktiviti fizikal

Aktiviti fizikal yang kerap baik untuk kesuburan, terutamanya jika anda mempunyai BMI yang lebih tinggi daripada biasa. Ini akan membantu anda mengubah nilai BMI anda menjadi ideal. Walau bagaimanapun, aktiviti fizikal yang berlebihan dan terlalu berat juga boleh mengganggu kesuburan wanita.

BACA JUGA

  • Berapa kerap anda mesti melakukan hubungan seks untuk hamil?
  • Punca Preeklampsia, Keadaan Berbahaya bagi Wanita Hamil
  • 10 Punca Menstruasi Lewat Sekiranya Tidak Mengandung