Kesihatan

Memetik hidung anda secara sembarangan boleh membuat anda dijangkiti

Terdapat banyak perkara yang kita renungkan dalam kehidupan, seperti mengapa bumi itu bulat atau sama ada makhluk asing benar-benar wujud. Dan bagi kebanyakan orang, menatap jawapan misteri alam semesta dengan kosong, akan lebih mudah jika anda melakukannya untuk bersenang-senang sambil memilih hidung - mungkin semua meper di meja seterusnya dan mencabut rambut hidung.

Selidiki kalibrasi, memilih hidung bukan hanya kebiasaan kotor, tetapi juga boleh membahayakan kesihatan. Dan dalam kes yang melampau, pengambilan hidung boleh membawa maut. Wah!

Mimisan yang kerap memudahkan anda menghidap mimisan

Apabila anda memilih hidung, hujung kuku jari yang anda gunakan untuk memilih hidung boleh meninggalkan lepuh di dinding rongga yang akhirnya berdarah. Rongga hidung mungkin kelihatan remeh, tetapi luka terbuka ini boleh menjadi titik masuk bakteria berbahaya kemudian membiak di hidung anda.

Terutama jika sebelum memilih hidung anda menyentuh pemegang pintu bilik mandi atau pagar penumpang di dalam bas, maka kemungkinan besar anda membawa bakteria dari orang lain. Sehingga sebaik sahaja jari anda masuk ke hidung anda, semua jenis kuman yang mendarat di jari anda akan masuk ke hidung anda. Memperkenalkan bakteria dari tangan anda ke rongga hidung boleh mencetuskan jangkitan radang serius yang boleh membawa maut.

Salah satunya adalah Staphylococcus aureus, yang merupakan penyebab umum jangkitan kulit seperti abses, jangkitan pernafasan seperti sinusitis, dan keracunan makanan. Sebenarnya, satu kajian dari Cambridge University, yang diterbitkan dalam jurnal Infection Control and Hospital Epidemiology, menunjukkan bahawa pemetik hidung lebih cenderung membawa Staphylococcus aureus di hidung mereka.

Memetik hidung anda terlalu kerap boleh membawa maut

Jangkitan sinus yang sudah ganas akibat penjajahan bakteria Staphylococcus aureus menyebabkan anda mempunyai peluang lebih besar untuk mendapat komplikasi keradangan pada tengkorak (intrakranial). Ini kerana saluran sinus anda berjalan sehingga hidung anda ke pangkal tengkorak anda.

Pangkal tengkorak adalah cakera tulang di mana otak anda berada. Di kawasan tertentu, cakera tulang ini sangat nipis; kulit telur nipis. Oleh itu, jangkitan bakteria yang berkembang dengan sangat cepat dan teruk boleh menyebabkan jangkitan merebak ke kawasan lain yang lebih sensitif, seperti soket mata atau otak yang boleh membawa maut - misalnya meningitis, radang selaput yang melindungi pusat sistem saraf.

Komplikasi jangkitan akut kerana mencucuk hidungnya terlalu sering dialami oleh seorang lelaki dari Manchester yang meninggal dunia akibat pendarahan berat setelah mengalami mimisan setelah memetik hidungnya. Diketahui, lelaki paruh baya ini mempunyai sejarah pendarahan serebrum pada usia 20-an dan menderita demensia.

Ini adalah kisah yang berbeza dengan seorang lelaki dari Sumatera Selatan yang mengalami pertumbuhan yang tidak normal di hidung dan mulutnya kerana memetik hidungnya dan terlalu kerap mencabut rambut hidung. Pada mulanya, dia hanya mengalami selesema yang parah, tetapi lama-kelamaan, darah dan nanah keluar dari hidungnya - hingga akhirnya daging tumbuh di sekitar mulut atas dan menutupi hidung. Berdasarkan hasil pemeriksaan doktor, lelaki ini juga diketahui menghidap barah.

Apakah kaedah paling selamat untuk membersihkan saluran hidung?

Sudah tentu, banyak mimisan mempunyai kuman ini di hidung mereka dan tidak mengalami sebarang keluhan. Kebiasaan memilih hidung jarang menyebabkan masalah serius pada orang yang sihat. Tetapi kuman ini boleh menyebabkan komplikasi serius pada orang yang mempunyai masalah sistem imun.

Memetik hidung anda mungkin tidak benar-benar membunuh anda, tetapi itu juga bukan kebiasaan yang sihat. Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk meniup hidung pada kali anda mempunyai keinginan untuk memilih hidung, atau sekurang-kurangnya menggunakan periuk neti sebagai cara yang lebih berkesan untuk membersihkan hidung anda.