Pemakanan

Bilakah Masa Terbaik untuk Berat?

Berat adalah sesuatu yang mesti dilakukan sama ada setiap hari atau setiap minggu. Ini kerana berat badan boleh menjadi salah satu cara untuk mengekalkan keseimbangan berat badan semasa proses diet. Pakar juga menyokong ini, kerana ia dapat membantu menghentikan kenaikan berat badan secara perlahan dan yang paling penting memastikan diri anda jujur.

Sebelum menimbang, pastikan skala berfungsi dengan baik. Pastikan jarum skala sentiasa kembali ke sifar apabila tidak digunakan. Dan, ini adalah masa yang tepat untuk menimbang diri agar hasilnya tepat.

Berat pada waktu pagi

Waktu yang paling kerap digunakan untuk menimbang berat badan adalah pada waktu pagi. Sebaiknya, timbang diri anda sebelum sarapan dan selepas buang air besar (BAB). Sebabnya ialah berat badan anda yang asal kerana anda tidak mempunyai berat badan tambahan dari makanan atau sisa makanan yang terdapat di saluran pencernaan.

Apabila anda ingin menimbang berat badan, lebih baik menimbang dengan telanjang, atau jika anda ingin memakai pakaian, pakai pakaian yang sangat ringan. Ingat, pakaian tebal akan menambah berat badan anda dan mempengaruhi timbangan.

Sebelum bersenam

Semasa anda bersenam pada waktu pagi, lebih baik menimbang diri sebelum bersenam. Sebabnya ialah, ketika anda melakukan berat badan setelah bersenam, berat badan anda bukan semata-mata disebabkan oleh kehilangan cecair badan dari peluh, dan ini boleh berbeza dari hari ke hari.

Ketekalan masa dan penggunaan alat penimbang

Walaupun waktu pagi adalah waktu yang paling biasa untuk menimbang, tidak kira waktu berapa hari anda menimbang selagi anda konsisten. Sekiranya anda mahu menimbang pada waktu petang atau malam, ini juga boleh dilakukan.

Perlu diingat, berat badan anda boleh turun sekitar 1.5 kilogram setiap hari. Sekiranya anda menimbang berat badan anda pagi ini dan kemudian keesokan harinya, anda tidak akan dapat membandingkan kedua-dua timbang itu kerana anda menimbang pada masa yang berlainan.

Timbangan mungkin berbeza dari segi ketepatan. Cuba gunakan skala yang sama ketika menimbang, dan jangan terlalu risau jika berat badan anda berbeza dari timbangan yang lain.

Manfaat penimbangan biasa

Penyelidikan dari Pendaftaran Kawalan Berat Nasional (NWCR) menunjukkan bahawa menimbang diri semasa fasa kawalan berat badan dapat membantu melawan kenaikan berat badan. NWCR mencari orang yang telah kehilangan dan mempertahankan berat badan, dan mendapati bahawa tujuh puluh lima peratus orang di NWCR mempunyai berat badan sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Kajian pada tahun 2007 juga mendapati bahawa peserta yang tidak berat badan secara berkala setelah menurunkan berat badan lebih cenderung untuk menambah berat badan kemudian. Salah satu sebab mengapa berat badan anda semasa proses penyelenggaraan berat badan adalah penting adalah kerana anda lebih cenderung peka dengan kenaikan berat badan yang sedikit, dan dengan cepat membuat perubahan tingkah laku sebelum kenaikan berat badan menjadi lebih teruk.

Jangan tergantung pada nombor yang ada di timbangan

Berat secara konsisten boleh memberi kesan positif sebagai alat untuk mengawal berat badan dan kesihatan. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa angka dalam skala tidak memberi anda idea yang lebih baik tentang apa yang berlaku di dalam badan anda. Timbangan tidak memberitahu anda sama ada anda kurus atau gemuk, dan mereka tidak memberitahu anda sama ada anda menambah atau menurunkan berat badan. Kadang-kadang cuba memusatkan perhatian pada satu nombor pada skala tidak realistik dalam beberapa kes.

Terdapat beberapa skala yang dijual di pasaran yang sudah memberikan anggaran peratusan lemak badan hingga bio-elektrik impedans. Ini adalah cara lain untuk mengawal kesihatan anda, tetapi perlu diingat bahawa banyak perkara boleh mempengaruhi ketepatan alat penimbang anda, seperti tahap penghidratan.

Jangan menanamkannya dalam pola pikir anda, jika anda hanya memikirkan angka-angka dalam skala dan anda bersedia melakukan apa sahaja untuk mencapai angka tertentu pada skala tersebut. Kesihatan keseluruhan anda lebih baik diukur dengan mengawal diet, senaman, tidur, dan tabiat stres anda, daripada terus mengikuti sejumlah skala.