Kesihatan mata

Pilihan Ubat Mata Puffy Berdasarkan Sebabnya |

Mata bengkak kadang-kadang boleh mengganggu kehidupan seharian anda. Nasib baik, ada beberapa pilihan ubat yang boleh anda gunakan untuk melegakan bengkak di mata anda. Jenis ubat yang ada tentunya mempunyai fungsi dan cara kerja yang berbeza, jadi ia mesti sesuai dengan penyebab mata anda bengkak. Apakah perbezaannya? Lihat pilihan ubat dan cara merawat mata bengkak di bawah.

Pilihan mata yang bengkak

Mata bengkak adalah gejala yang boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan atau masalah kesihatan. Biasanya, pembengkakan berlaku kerana cecair berlebihan di tisu di sekitar mata. Bengkak juga kadang-kadang disertai dengan gejala lain, seperti mata merah, kering, atau berair.

Salah satu cara untuk merawat mata bengkak adalah dengan ubat-ubatan. Namun, kerana penyebabnya berbeza, ubat yang digunakan juga berbeza mengikut apa yang menyebabkannya.

Oleh itu, sebelum membeli ubat untuk mata bengkak di farmasi, ada baiknya menjalani pemeriksaan mata terlebih dahulu dan berjumpa doktor untuk mengetahui ubat yang sesuai.

Berikut adalah pilihan ubat yang biasa digunakan untuk merawat mata bengkak:

1. Penurunan antihistamin

Sekiranya mata bengkak disebabkan oleh alahan, cara untuk menghilangkan keadaan ini adalah dengan menggunakan titisan mata antihistamin. Ya, antihistamin adalah sejenis ubat yang biasa digunakan untuk merawat gejala alergi.

Untuk mengetahui apakah mata bengkak dipicu oleh alergi, biasanya terdapat gejala lain yang menyertainya, seperti mata gatal dan berair.

Antihistamin berfungsi dengan menyekat tindakan histamin, bahan kimia di dalam badan yang mencetuskan gejala alergi apabila tubuh terdedah kepada alergen.

Beberapa jenis titisan mata antihistamin yang biasa diresepkan adalah azelastine HCl, emedastine difumarate, dan levocabastine.

2. Ubat antibiotik

Sekiranya mata anda bengkak disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti konjungtivitis, anda mungkin perlu mengambil antibiotik.

Pembengkakan mata yang disebabkan oleh jangkitan yang disebabkan oleh memakai kanta lekap juga dapat dirawat dengan antibiotik.

Antibiotik berfungsi dengan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan mata. Biasanya, ubat tersebut diberikan dalam bentuk titisan.

3. Ubat antikulat

Jangkitan kulat juga boleh menyebabkan mata anda menjadi bengkak. Dalam keadaan ini, doktor mata akan menetapkan ubat antijamur untuk merawat bengkak.

Ubat biasanya tersedia dalam bentuk titisan mata, pil, atau suntikan. Pengambilan ubat akan bergantung pada jenis kulat dan keparahan jangkitan pada mata anda.

Umumnya, ubat antikulat harus digunakan selama beberapa minggu hingga beberapa bulan. Salah satu jenis ubat yang diresepkan untuk merawat jangkitan kulat pada lapisan luar mata adalah natamycin, yang berkesan dalam membunuh kulat Aspergillus dan Fusarium.

4. Titik kortikosteroid

Dalam beberapa kes mata bengkak yang berkaitan dengan keradangan dan alergi, doktor anda mungkin menetapkan ubat tetes mata kortikosteroid sebagai cara untuk merawat keadaan anda.

Walau bagaimanapun, menurut American Academy of Ophthalmology, penggunaan ubat steroid untuk mata hanya dibenarkan jika gangguan mata disebabkan oleh jangkitan bakteria yang menyebabkan kecederaan pada kornea mata.

Elakkan menggunakan ubat kortikosteroid tanpa nasihat dan preskripsi doktor. Sebabnya, penggunaan yang tidak betul sebenarnya berisiko menyebabkan kerosakan mata yang lebih teruk.

5. Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)

Ubat NSAID juga dapat digunakan sebagai pilihan untuk merawat bengkak mata yang juga disertai dengan gatal-gatal. Walau bagaimanapun, pemberian ubat NSAID juga mesti dilakukan dengan berhati-hati. Tidak ada pesakit yang boleh menggunakan ubat ini.

Seperti kortikosteroid, ubat NSAID juga mempunyai peluang yang cukup besar untuk menyebabkan kesan sampingan setelah penggunaannya. Risiko kesan sampingan ubat NSAID lebih tinggi jika digunakan pada pesakit dengan bentuk kornea yang bermasalah.

Ada petua untuk mengelakkan mata bengkak?

Kita sering mendengar perkataan "pencegahan lebih baik daripada menyembuhkan". Anda boleh mencegah pembengkakan mata dengan menjalani gaya hidup yang lebih bersih dan sihat.

Selain mengambil ubat, berikut adalah beberapa petua untuk mencegah bengkak di mata:

1. Basuh tangan anda dengan tekun

Secara sedar, anda mungkin sering menyentuh wajah dan mata anda. Sebenarnya, mungkin terdapat pelbagai jenis bakteria dan kuman yang mendarat di tangan anda dan berpotensi bergerak ke mata anda. Ini akhirnya berisiko mencetuskan masalah mata, termasuk pembengkakan.

Oleh itu, pastikan anda sentiasa mencuci tangan dengan bersih. Lebih baik jika anda tidak menyentuh wajah anda atau menggosok mata terlalu kerap.

2. Elakkan pencetus alergi

Sekiranya mata yang bengkak yang sering anda alami disebabkan oleh alahan, cara yang paling berkesan selain daripada mengambil ubat alergi, tentu saja adalah dengan mengelakkan alergen. Sekiranya anda alah kepada habuk, pastikan rumah anda dibersihkan secara berkala, terutama di kawasan yang terdedah kepada habuk, seperti sofa, permaidani, dan tilam. Dengan cara itu, risiko mata bengkak akibat alahan dapat diturunkan.

3. Pakai pelindung mata

Pendedahan sinar UV dari cahaya matahari boleh menjejaskan kesihatan mata anda. Oleh itu, gunakan cermin mata hitam anti-radiasi yang dapat melindungi mata anda dari kesan sinar UV.

4. Rawat kanta lekap dengan betul

Lensa sentuh adalah alat bantu penglihatan yang melekat langsung ke mata anda. Oleh itu, rawatan mesti dilakukan dengan betul dan betul untuk mengelakkan risiko masalah mata, termasuk mata yang bengkak.

Terdapat pelbagai ubat yang boleh anda gunakan untuk merawat mata yang bengkak, dan juga beberapa cara untuk mencegahnya.

Ingat, gunakan ubat di atas sesuai dengan cadangan dan arahan dari doktor, ya. Dengan cara itu, prestasi ubat yang digunakan akan dimaksimumkan dan masalah mata anda akan sembuh dengan lebih cepat.