Pemakanan

Peraturan minum kopi bagi anda yang meminumnya setiap hari

Minum secawan kopi panas pada waktu pagi mungkin sudah menjadi ritual wajib bagi banyak orang. Begitu banyak kajian yang membuktikan bahawa kebiasaan minum kopi bermanfaat untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, masih ada peraturan mengenai berapa banyak kopi yang boleh anda minum dalam sehari.

Peraturan untuk minum kopi dalam sehari

Sekiranya anda bergantung pada kopi untuk merasa segar pada waktu pagi, anda tidak keseorangan.

Kopi mengandungi kafein yang dapat membuat anda bertenaga dan fokus setelah minum secawan kopi.

Klinik Mayo mengesahkan bahawa had selamat untuk pengambilan kafein bagi kebanyakan orang dewasa ialah 400 miligram (mg). Kafein yang banyak ini kira-kira setara dengan 4 cawan kopi atau 2 gelas minuman tenaga.

Walaupun begitu, ada juga kajian yang mengatakan bahawa minum 4 cawan kopi sehari dianggap berlebihan.

Menurut kajian dalam jurnal Prosiding Klinik Mayo , orang yang minum lebih dari 4 cawan kopi sehari mempunyai risiko kematian 56 peratus.

Pengambilan minuman berkafein juga boleh memberi kesan negatif kepada anak-anak, wanita hamil, dan ibu yang menyusui. Mereka harus mengehadkan pengambilan kafein mereka tidak lebih dari 200 miligram sehari (bersamaan 2 cawan kopi).

Walaupun pada orang dewasa, minum kopi boleh menyebabkan kesan yang tidak menyenangkan.

Oleh itu, anda harus menghadkan pengambilan kopi anda agar tidak melebihi 2-3 cawan setiap hari.

Peraturan minum kopi setiap orang mungkin berbeza

Had pengambilan kopi bagi kebanyakan orang tidak lebih dari 4 cawan sehari.

Walau bagaimanapun, ini adalah had purata yang tidak semestinya berlaku untuk semua orang. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan.

1. Orang berbeza, keperluan berbeza

Sebilangan orang dapat minum kopi hitam dalam dos yang tinggi dan masih berasa segar sepanjang hari.

Sementara untuk orang lain, minum hanya setengah cawan kopi mungkin membuat mereka gelisah dan sakit perut.

Oleh itu, jangan membuat kesimpulan sebelumnya sebagai penanda aras wajib bagi diri anda.

Sekiranya hanya satu cawan kopi boleh menyebabkan kesan yang sangat mengganggu, ada baiknya mengelakkan pengambilan kopi.

2. Keadaan kesihatan

Sekiranya anda menghidap penyakit jantung atau tekanan darah tinggi, peraturan "2-3 cawan sehari" tidak akan berlaku lagi.

Anda mungkin perlu menukar bahagian minum kopi setiap hari agar tidak mengalami kesan negatif minum kopi.

Walaupun tidak ada bukti kuat yang dapat mengaitkan tekanan darah tinggi dengan kopi, kebiasaan ini dapat membuat hipertensi anda bertambah buruk.

Oleh itu, bincangkan peraturan minum kopi dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda mempunyai masalah jantung atau darah tinggi.

3. Corak tidur

Kopi boleh mengganggu tidur, sekurang-kurangnya bagi kebanyakan orang, tetapi tidur yang cukup sangat penting untuk kesihatan fizikal dan mental.

Kafein boleh menyebabkan pedih ulu hati, berdebar-debar jantung, dan kesan lain yang boleh mengganggu tidur anda. Rata-rata, kesan kafein berlangsung selama 6 jam.

Oleh itu, jika anda tergoda untuk minum secawan kopi pada waktu petang, cari cara lain untuk mengatasi rasa mengantuk. Contohnya, dengan berjalan, meregangkan, atau minum air.

4. Faktor genetik

Proses pemecahan dan penyerapan kafein dalam badan dibantu oleh enzim tertentu.

Perbezaan genetik dalam tubuh seseorang boleh mempengaruhi kerja enzim ini dan akhirnya memberi kesan pada metabolisme kafein dalam tubuh.

Keadaan ini, yang dikenali sebagai intoleransi kafein, nampaknya sangat biasa.

Bagi orang yang tidak tahan kafein, pengambilan 1-2 cawan kopi setiap hari dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi.

Minum kopi adalah sihat, selagi anda tidak menggunakan gula

Selain had kafein setiap hari, gula juga merupakan perkara penting yang perlu diberi perhatian oleh penggemar kopi.

Sebabnya, kopi tidak lagi menjadi pilihan yang sihat jika cawan minuman panas anda berisi gula.

Setiap satu sudu pemanis tambahan dalam kopi dapat meningkatkan jumlah kalori yang berdampak pada peningkatan jumlah sel lemak.

Kalori tambahan ini melebihi keperluan tubuh anda untuk berfungsi dengan normal.

Selain tinggi kalori, kopi dengan gula tambahan biasanya juga mengandung gula tebu dan sirap jagung yang tinggi fruktosa.

Gula sederhana seperti fruktosa telah terbukti berkaitan dengan risiko sejumlah penyakit kronik, termasuk penyakit jantung.

Kopi pada dasarnya adalah minuman rendah kalori yang membawa faedah.

Namun, jika anda terlalu bergantung pada pengambilan kopi untuk dapat melakukan kegiatan normal, bahkan hingga minum gelas setiap hari, kopi boleh membahayakan tubuh anda.

Anda perlu menggunakan peraturan minum kopi yang betul untuk mendapatkan kelebihan minuman ini. Hadkan pengambilannya dan elakkan penggunaan gula tambahan untuk kekal sihat.