Penyakit berjangkit

Demam Kuning: Gejala, Ubat, dll. •

Nyamuk adalah serangga yang dapat menyebarkan penyakit kepada manusia. Salah satu jenis penyakit yang boleh ditularkan oleh gigitan nyamuk adalah demam kuning atau demam kuning. Baca di bawah untuk mengetahui tinjauan lengkap penyakit ini, dari gejala, cara penularan, hingga penawarnya.

Apa itu demam kuning?

Demam kuning atau demam kuning adalah jangkitan virus akut yang ditularkan oleh nyamuk. Kata "penyakit kuning" dalam istilah merujuk pada penyakit kuning yang mempengaruhi beberapa pesakit.

Virus yang menyebabkan keadaan ini dijumpai di kawasan tropika di Afrika, Amerika Selatan, dan Amerika Tengah.

Sekiranya dijangkiti pada manusia, virus demam kuning boleh merosakkan hati dan organ dalaman lain dan boleh membawa maut.

Seberapa biasa penyakit ini?

Sebanyak 47 negara di Afrika dan Amerika Selatan dan Tengah adalah kawasan endemik untuk keadaan ini.

Penyelidikan berdasarkan data di Afrika yang disebut oleh WHO menunjukkan terdapat 84,000-170,000 kes yang teruk dan 29,000-60,000 kematian.

Kadang kala, pelancong yang mengunjungi kawasan itu boleh membawa penyakit itu ke negara lain. Untuk mengelakkan penularan, banyak negara memerlukan tanda vaksinasi bebas demam kuning sebelum mengeluarkan visa. Terutama jika pelancong datang, atau pernah mengunjungi kawasan endemik demam kuning.

WHO juga menganggarkan 200,000 kes penyakit ini di seluruh dunia setiap tahun. Kejadian penyakit ini meningkat kerana penurunan imuniti terhadap jangkitan pada penduduk tempatan, penebangan hutan, perubahan iklim dan pembandaran yang tinggi.

Pada abad yang lalu (17 hingga 19), keadaan telah merebak ke Amerika Utara dan Eropah. Ia menyebabkan wabak besar yang mengganggu ekonomi, pembangunan, dan menghancurkan (dalam beberapa kes) populasi.

Apakah tanda dan gejala demam kuning?

Nama demam kuning berasal dari dua gejala utamanya: demam dan kulit kekuningan.

Kekuningan berlaku akibat kerosakan hati, hepatitis. Pada sesetengah orang, penyakit ini tidak mempunyai tanda-tanda awal.

Namun, bagi sebilangan yang lain, gejala awal muncul 3 hingga 6 hari setelah terdedah kepada virus akibat gigitan nyamuk.

Sekiranya jangkitan telah memasuki fasa akut, anda mungkin mengalami tanda-tanda dan gejala seperti:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Sakit otot, terutamanya di bahagian belakang dan lutut
 • Sensitif terhadap cahaya
 • Mual, muntah atau kedua-duanya
 • Hilang selera makan
 • Pening
 • Mata, muka, atau lidah merah.

Tanda dan gejala ini biasanya bertambah baik dan hilang dalam beberapa hari.

Walaupun tanda dan gejala mungkin hilang 1 atau 2 hari selepas fasa akut, sebilangan orang yang mengalami gejala akut mungkin memasuki fasa toksik.

Pada fasa ini, tanda dan gejala akut kembali, malah bertambah buruk dan mengancam nyawa, seperti:

 • Menguning kulit dan putih mata
 • Sakit perut dan muntah, kadang-kadang darah
 • Kurang kencing
 • Pendarahan dari hidung, mulut dan mata
 • Denyutan jantung perlahan
 • Kegagalan hati dan buah pinggang
 • Disfungsi otak, termasuk kecelaruan, sawan dan koma.

Fasa toksik penyakit ini boleh membawa maut dan mengakibatkan kematian.

Mungkin ada tanda dan gejala yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa doktor.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sebelum melancong

 • Empat minggu atau lebih sebelum perjalanan anda, buat janji temu dengan doktor anda jika anda akan pergi ke kawasan di mana terdapat kes demam kuning yang tinggi sehingga anda dapat membincangkan sama ada anda memerlukan vaksin.
 • Sekiranya anda mempunyai masa kurang dari 4 minggu untuk bersiap, tetap hubungi doktor anda. Sebaik-baiknya, anda boleh terus diberi vaksin sekurang-kurangnya 3 hingga 4 minggu sebelum pergi ke kawasan di mana penyakit ini ada, untuk memberi masa untuk vaksin berfungsi. Doktor anda akan membantu anda menentukan sama ada anda memerlukan vaksin dan boleh memberi nasihat mengenai cara untuk kekal sihat semasa berada di luar negara.

Setelah melancong

 • Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda baru-baru ini pergi ke kawasan di mana demam kuning ada dan anda mengalami tanda-tanda atau gejala fasa keracunan demam kuning.
 • Hubungi doktor anda jika anda mengalami gejala ringan, setelah melakukan perjalanan ke kawasan di mana penyakit ini ada.

Apa yang menyebabkan demam kuning?

Penyakit ini biasanya menular kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang dijangkiti.

Manusia tidak dapat menyebarkan demam kuning melalui kontak biasa, walaupun dapat disebarkan melalui darah dengan jarum yang tercemar.

Beberapa spesies nyamuk membawa virus, ada yang berkembang di kawasan bandar, beberapa di kawasan hutan.

Nyamuk yang berkembang di hutan juga menyebarkan demam kuning kepada monyet yang menjadi tuan rumah penyakit ini.

Merujuk halaman CDC, virus demam kuning tergolong dalam genus flavivirus yang disebarkan melalui nyamuk dengan spesies tersebut. Aedes dan Haemagogus .

Spesies nyamuk hidup di berbagai habitat, beberapa di sekitar rumah (domestik), di hutan (liar), dan di keduanya (semi-domestik).

Terdapat tiga jenis kitaran penghantaran, iaitu:

1. Kitaran syvvatic (hutan)

Di hutan hujan tropika, monyet, yang merupakan sumber utama penyebaran virus, digigit oleh nyamuk liar dari spesies Aedes dan Aedes. Haemogogus , yang menyebarkan virus ke monyet lain.

Kadang kala, manusia yang bekerja atau pergi ke hutan digigit oleh nyamuk yang dijangkiti dan dijangkiti penyakit ini.

2. Kitaran pertengahan (savana di Afrika)

Dalam jenis penularan ini, nyamuk demi-domestik menjangkiti monyet dan manusia. Peningkatan interaksi antara manusia dan nyamuk yang dijangkiti menjadikan penularan meningkat.

Perkembangan wabak juga dapat terjadi di banyak desa yang terpisah. Ini adalah jenis wabak yang paling biasa di negara-negara Afrika.

3. Kitaran bandar (bandar)

Wabak utama muncul ketika manusia yang dijangkiti membawa virus ke kawasan berpenduduk padat dengan kepadatan nyamuk yang tinggi Aedes aegypti .

Ini dapat diperburuk apabila kebanyakan orang memiliki sistem kekebalan tubuh yang rendah atau tidak ada kerana mereka tidak pernah diberi vaksin atau terdedah kepada demam kuning.

Dalam keadaan ini, nyamuk yang dijangkiti menyebarkan virus dari manusia ke manusia.

6 Jenis Penyakit Yang Selalunya Menular Melalui Gigitan Nyamuk

Faktor apa yang meningkatkan risiko saya menghidap demam kuning?

Anda mungkin berisiko jika melakukan perjalanan ke kawasan di mana nyamuk membawa virus demam kuning.

Kawasan-kawasan ini merangkumi sub-Sahara Afrika dan Amerika Selatan dan Utara.

Walaupun tidak ada laporan terbaru mengenai manusia yang dijangkiti di daerah itu, itu tidak berarti anda bebas dari risiko.

Ada kemungkinan bahawa penduduk tempatan telah divaksinasi dan dilindungi dari penyakit ini, atau kes demam kuning belum dapat dikesan dan dilaporkan secara resmi.

Sesiapa sahaja boleh dijangkiti virus, tetapi orang dewasa berisiko lebih besar terkena penyakit yang teruk.

Bagaimana doktor mendiagnosis demam kuning?

Mendiagnosis demam kuning berdasarkan tanda dan gejala adalah sukar kerana pada awal keadaan ini, jangkitan dapat meniru gejala malaria, kepialu, demam denggi, dan demam berdarah lain.

Untuk mendiagnosis keadaan anda, doktor anda akan meminta sejarah perubatan dan perjalanan anda, dan mengambil sampel darah untuk ujian.

Pemeriksaan tindak balas rantai polimerase (PCR) dalam darah dan air kencing anda kadang-kadang dapat mengesan peringkat awal penyakit. Pada peringkat seterusnya, ujian sistem imun diperlukan (ELISA dan PRNT).

Bagaimana merawat demam kuning?

Maklumat yang diberikan bukanlah pengganti nasihat perubatan. SELALU berjumpa doktor.

Tidak ada rawatan antivirus yang terbukti untuk merawat penyakit ini. Rawatan biasanya merangkumi rawatan sokongan di hospital, seperti:

 • Membekalkan cecair dan oksigen
 • Mengekalkan tekanan darah normal
 • Menggantikan kehilangan darah
 • Sediakan dialisis untuk kegagalan buah pinggang
 • Atasi jangkitan lain yang timbul
 • Sebilangan orang menerima transfusi plasma untuk menggantikan protein darah yang mencetuskan pembekuan darah.

Sekiranya anda menghidap penyakit ini, doktor akan mengesyorkan agar anda tinggal di dalam rumah, jauh dari nyamuk, untuk mengelakkan penyebaran penyakit ini.

Sekiranya anda menghidap demam kuning, anda mungkin mempunyai kekebalan terhadapnya seumur hidup anda.

Apakah ubat rumah untuk demam kuning?

Walaupun tidak ada rawatan khusus untuk demam kuning, rawatan di rumah tidak digalakkan.

Pengunjung ke kawasan endemik demam kuning juga berisiko mengalami bahaya lain dan harus segera mendapatkan rawatan perubatan sekiranya demam berlaku. Selain demam kuning, malaria dapat muncul hingga 1 tahun kemudian, tanpa menghiraukan pencegahan.

Tidak ada ubat rumah yang berkesan untuk demam kuning, dan pesakit harus segera mendapatkan rawatan perubatan dan mengikuti arahan dengan teliti.

Bagaimana cara mencegah demam kuning?

Berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang dapat mengurangkan risiko anda mendapat demam kuning demam kuning:

1. Vaksinasi

Vaksinasi adalah perkara terpenting dalam pencegahan demam kuning.

Vaksin terbukti selamat, mudah, dan pada dosis rendah untuk melindungi anda dari penyakit dalam jangka masa panjang.

Beberapa strategi vaksinasi digunakan untuk mencegah demam kuning dan penularannya. Imunisasi rutin bayi dan kempen vaksinasi dilakukan untuk meningkatkan perlindungan di negara yang berisiko.

Di kawasan berisiko tinggi di mana kadar vaksinasi rendah, pengiktirafan dan kawalan cepat wabak menggunakan imunisasi massa sangat penting.

Penting untuk memvaksinasi sebahagian besar penduduk yang berisiko untuk mengelakkan wabak serantau.

Orang yang biasanya tidak diizinkan untuk mendapat vaksin adalah:

 • Bayi di bawah 9 bulan.
 • Wanita hamil, kecuali ada wabak demam kuning dan risiko jangkitan tinggi.
 • Orang yang mempunyai alahan teruk terhadap protein telur.
 • Orang dengan kekurangan imun yang teruk kerana gejala HIV / AIDS atau sebab lain, atau yang mempunyai gangguan timus.

2. Perlindungan dari gigitan nyamuk

Selain mendapat vaksin, anda dapat mencegah demam kuning dengan melindungi diri anda dari gigitan nyamuk. Ini caranya:

 • Elakkan aktiviti luar yang tidak penting semasa nyamuk aktif.
 • Pakai baju lengan panjang dan seluar panjang semasa anda pergi ke kawasan yang dilanda nyamuk.
 • Menginap di bilik berhawa dingin atau bilik dengan penapis udara yang baik.
 • Sekiranya tempat penginapan anda tidak mempunyai peredaran udara atau penyaman udara, gunakan kelambu. Jaring yang dirawat dengan racun serangga menawarkan perlindungan tambahan.

Untuk menangkis nyamuk dengan penghalau nyamuk, gunakan dua perkara berikut:

Penghalau nyamuk untuk barang

Sapukan penghalau nyamuk yang mengandung permethrin pada pakaian, kasut, peralatan perkhemahan, dan kelambu. Anda juga boleh membeli pakaian dan peralatan perkhemahan yang disertakan dengan permetrin. Permethrin tidak boleh bersentuhan dengan kulit anda.

Penghalau nyamuk untuk kulit

Produk dengan bahan aktif, seperti DEET, IR3535, atau picaridin membolehkan perlindungan kulit tahan lama. Pilih kepekatan mengikut jangka masa perlindungan yang anda perlukan. Semakin tinggi kepekatan, semakin lama kesannya dapat dilihat.

Perlu diingat bahawa penghalau kimia boleh menjadi rabun. Gunakan seberapa banyak yang diperlukan semasa anda berada di luar rumah.

Jangan gunakan DEET pada tangan kanak-kanak kecil atau bayi di bawah usia dua bulan. Anda boleh melindungi anak anda dengan kelambu atau penutup.

3. Kawalan vektor

Risiko demam kuning menular di kawasan kota dapat dikurangi dengan menghilangkan potensi pembiakan nyamuk, termasuk dengan membasmi larva nyamuk di dalam bekas penyimpanan air dan tempat-tempat di mana kolam air.

Pengawasan dan kawalan vektor adalah komponen pencegahan dan kawalan yang dibawa oleh vektor, terutama untuk kawalan penghantaran dalam situasi wabak.

Untuk demam kuning, pengawasan vektor mensasarkan Aedes aegypti dan spesies Aedes lain. Ini akan membantu menunjukkan di mana terdapat risiko wabak bandar.

Memahami penyebaran nyamuk di suatu negara memungkinkan negara itu memprioritaskan peningkatan pengawasan, pemeriksaan dan pengendalian vektor di suatu daerah.

Pada masa ini, gudang kesihatan yang menyediakan racun serangga yang selamat, cekap, dan menjimatkan kos masih terhad. Ini disebabkan oleh ketahanan vektor utama terhadap racun serangga biasa. Selain itu, ia juga mungkin disebabkan oleh keselamatan atau yuran pendaftaran yang tinggi.

4. Kesediaan dan tindak balas wabak

Pengesanan demam kuning yang cepat dan tindak balas yang cepat melalui kempen vaksinasi kecemasan sangat penting untuk mengawal wabak.

WHO mengesyorkan bahawa negara yang berisiko mempunyai sekurang-kurangnya satu makmal kebangsaan yang menyediakan ujian darah demam kuning. Kes demam kuning yang disahkan pada populasi yang tidak divaksin dianggap sebagai wabak.

Kes yang disahkan dalam konteks apa pun harus disiasat sepenuhnya. Pasukan penyiasat mesti menilai dan bertindak balas terhadap wabak itu dengan langkah kecemasan dan rancangan imunisasi jangka panjang.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌